FOTO VIDEO „Povestea cu Lavandă” de la Stremţ. Colţul de natură colorată, unde te încarci cu energie pozitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Povestea cu Lavandă de la Stremţ Sursa ilustraţie Facebook Povestea cu Lavandă
Povestea cu Lavandă de la Stremţ Sursa ilustraţie Facebook Povestea cu Lavandă

O familie din comuna Stremţ, judeţul Alba, a dezvoltat o plantaţie de lavandă, pe care acum o pune la dispoziţia oamenilor în scop de relaxare şi recreere.

”Noi suntem Povestea cu Lavandă şi vă invităm să veniţi alături de noi în această poveste care o sa vă încânte cu miros magic. Odată ajunşi pe acest tărâm vă garantăm ca nu mai există cale de întoarcere… la fel ca şi noi o să vă îndrăgostiţi iremediabil de parfumul ei. Cultivăm aceasta plantă medicinală şi o iubim profund, fiecare produs spune ceva despre sufletul nostru… multă pasiune… iubire şi muncă”, astfel se prezintă familia Stan din Stremţ.

Mica afacere a debutat în urmă cu 5 ani pe o suprafaţă de 0,57 hectare. Toate lucrările sunt realizate  manual, cultura fiind una bio. Pe lângă frumuseţea culturii de lavandă, care este oferită pentru vizitare tuturor celor care ajung la Stremţ, se pot cumpăra şi diferite produse cum ar fi ulei de lavandă, sirop, apă florală sau ulei esenţial pur. Apa de lavandă costă 10 lei o sticlă de 200 ml, iar uleiul esenţial se vinde cu 25 de lei sticluţa de 10 ml.

lavanda stremt alba

”Povestea cu lavandă vă invită să vă bucurați de parfumul original al florilor proaspete din cultura noastră. Am amenajat acest colţişor cu multă culoare, energie pozitivă și iubire. 

Începând din acest an, vă oferim ocazia să experimentaţi şi voi bucuria de a fi în acest loc minunat. 

Fie că doriți să ieşiţi la o altfel de plimbare, în lanul de lavandă, să faceţi fotografii în mijlocul florilor, să încercaţi parfumul lor în produsele noastre sau chiar să vă îmbogăţiţi cunoştinţele despre această plantă deosebită, vă aşteptăm în vizită la noi. Intrarea se plăteşte cu un zâmbet! 

Vă rugăm doar, să aveţi înţelegere şi să ne ajutaţi să evităm aglomeraţia pentru că trăim vremuri speciale. 

Vă aşteptăm cu drag şi voie bună! Ne găsiţi la Stremţ, imediat după intersecţia cu Calea Geomalului. Intraţi pe prima stradă la stânga, iar înainte de pod faceţi din nou stânga!”, se susţine în anunţul transmis de proprietarii micii afaceri cu lavandă.

lavanda stremt alba

Alex Stan este un antreprenor tânăr, care are dorinţa să materializeze toate informaţiile acumulate în facultate, prin scrierea unei poveşti cu iz de lavandă. Este o afacere la început de drum, cu multă implicare şi devotament. ”Am vrut să promovăm culturile de lavandă din România, precum şi cultura noastră de la Stremţ. Am pus foarte mult suflet în ceea ce am realizat aici. Toţi cei care vin pot să viziteze cultura, să miroasă, să se fotografieze şi chiar să culeagă câteva fire”, spune Alex Stan.

Lavanda era cunoscută pentru proprietăţile sale deja de pe vremea romanilor, dar era folosită şi de greci sau evrei. În Evul Mediu, francezii o puneau printre rufele curate sau pentru a le da un miros proaspăt. Probabil de aici şi numele de ”lavandă” (în latină, lavando, este acţiunea de a spăla). 

Legendele spun că, certaţi cu apa şi săpunul, pentru a ascunde anumite mirosuri corporale, nobilii puneau lavandă prin buzunare, iar doamnele îşi prindeau săculeţi printre straturile jupoanelor. Se spune că regina Elisabeta I avea o slăbiciune pentru dulceaţa de lavandă, care nu lipsea de pe masa sa.

lavanda stremt alba

Prima dată, lavanda apare în cărţile de botanică destul de târziu, în secolul al XVIII-lea, descrisă de un naturalist suedez. Dar vremurile au trecut, iar în anii 1950, odată cu dezvoltarea industriei de parfumuri, în sudul Franţei, zona Provence, se cultivă câmpuri întregi cu lavandă, la nivel industrial. În prezent, cei mai mari producători de lavandă sunt Franţa şi Bulgaria, cele două ţări realizând aproximativ două treimi din cantitatea de lavandă de la nivel mondial. Peste 80% din uleiul esenţial de lavandă din Bulgaria este vândut în Franţa.

Lavanda are proprietăţi sedative şi diuretice, aşadar ceaiul de lavandă poate fi folosit în special seara. Un masaj cu ulei de lavandă ajută la relaxarea minţii şi a muşchilor, dar are şi proprietăţi cicatrizante şi antiseptice. Pentru că mirosul nu este deloc pe placul insectelor, se foloseşte ca insecticid, protejând pielea atunci când ieşim la iarbă verde. Lavanda este recomandată pentru cei anxioşi, pentru insomnii, dar este eficientă şi în caz de răceli (ca infuzie) deoarece ajută la eliberarea căilor respiratorii 

Sursa foto: Facebook / Povestea cu Lavandă

Citiţi şi:

 

Deşertul de sare din America de Sud, cel mai neted loc din lume, are un rol surprinzător în tehnologia spaţială

 

Un bărbat care s-a dat poliţist şi ofiţer de informaţii, reţinut la Alba Iulia. Cum a  înşelat o femeie cu 130.000 de lei

 

Ministrul Muncii intervine în cazul femeii care a primit timp de 16 ani o pensie mai mică. Solicită demisii şi promite plata banilor datoraţi de stat

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite