FOTO VIDEO Romani şi daci la Alba Iulia: proiecte de succes pentru turism în cea mai mare Cetate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romanii şi dacii se luptă în Cetate. Foto Muzeul Unirii
Romanii şi dacii se luptă în Cetate. Foto Muzeul Unirii

Garda Romană a Cetăţii Alba Iulia a devenit în scurt timp o atracţie deosebită pentru turişti şi localnici. Proiectul Muzeului Unirii se încadrează perfect în obiectivul administraţiei din Alba Iulia, de a da viaţă Cetăţii. Va fi continuat în 2013 prin Războinicii daci, care vor răspunde „provocărilor” soldaţilor romani din Cetate.

Garda Romană face parte dintr-un proiect al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, intitulat „Ţinutele istoriei II. Garda romană de la Apulum”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional cu suma de aproximativ 57.000 de lei. La mai puţin de un an de la infiinţare, Garda Romană a devenit o atracţie în plus pentru turiştii care vizitează Cetatea Alba Iulia. Garda este formată din 12 legionari, respectiv un centurion, doi signifieri şi nouă milites. Este vorba despre o „contuberna“, cea mai mică unitate a legiunii romane. Vechiul oraş roman Apulum a găzduit Legiunea a XIII-a Gemina, una dintre cele mai mari din Imperiul Roman.

Persoanele care îmbracă costumele romane sunt voluntari din Alba Iulia, care s-au antrenat timp  

de trei luni pentru a face faţă acestei provocări. Voluntarii au susţinut două probe, fizică şi de cunoştinţe privind armata romană şi istoria oraşului Apulum şi au învăţat câteva cuvinte în limba latină. Continuarea proiectului prevede creşterea numărului de legionari şi realizarea de tehnică de luptă specifică, dar şi posibilitatea înfiinţării unui festival dedicat moştenirii romane a oraşului. Garda Romană de la Apulum va fi completată mai întâi cu un cornicer, responsabil cu lansarea semnalelor sonore în luptă.

Războinici daci în Cetate

Muzeul Unirii implementează un nou proiect interesant, după succesul obţinut cu Garda Romană. Instituţia va avea şi o trupă de luptători daci, după ce a câştigat proiectul „Ţinutele Istoriei III – Războinicii daci”, cu cel mai mare punctaj, în prima sesiune de finanţare la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Finanţarea acordată se ridică la circa 43.000 de lei. Trupa va fi compusă din 12 soldaţi şi va conţine arcaşi, căpetenie, mare preot, înarmaţi cu săbii curbe, suliţe şi tot echipamentul, aşa cum era cel al dacilor adevăraţi. 

Trupa de daci va fi lansată în octombrie 2013, însă până atunci dacii vor mai participa la evenimente şi festivaluri, pe măsură ce trupa se va compune. Conducerea muzeului a lansat invitaţia către voluntarii care vor dori să fie parte a trupei de războinici daci.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite