FOTO VIDEO Transursoaia, drumul spectaculos din Apuseni care a dus la dezvoltarea turistică a zonei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul trece printr-o zonă turistică spectaculoasă
Drumul trece printr-o zonă turistică spectaculoasă

Un drum modernizat în urmă cu patru ani a contribuit din plin la dezvoltarea turistică a zonei. DN1R, supranumit şi Tansursoaia, traversează Apusenii printr-o zonă spectaculoasă şi este asemănat în unele privinţe cu mai celebrul drum Transalpina.

Pe 80 de kilometri, şoseaua îngustă şerpuieşte prin munţi şi îi poartă pe turişti printr-un peisaj deosebit.

Transursoaia porneşte din localitatea Albac, din DN75, şi urcă până la o altitudine de 1300 de metri, până în Huedin, unde se intersectează cu DN1. Drumul, pe alocuri îngust, urcă şi coboară în pante abrupte. Din loc în loc, sunt amenajate parcări de unde turiştii pot admira în voie frumuseţea locului. Celelalte localităţi prin care trece Transursoaia sunt Sâncraiu, Călata, Beliş, Lacul Fântânele, Poiana Horea, Mătişeşti, Horea, Albac. Cea mai frumoasă zonă este cea cuprinsă între Horea şi Beliş, aici fiind şi altitudinea maximă a şoselei.

Drumul moţilor

În trecut, era parcurs de moţii care doreau să ajungă la Huedin sau la Cluj-Napoca pentru a-şi comercializa produsele tradiţionale. După modernizarea şoselei, numărul turiştilor a crescut considerabil şi moţii s-au orientat şi şi-au transformat casele în pensiuni. O noapte de cazare porneşte de la 80 de lei, iar o cabană se poate închiria cu 450 de lei.

tranursoaia apuseni

„De când s-a asfaltat drumul, acum patru ani, sunt tot mai mulţi trecători, tot mai mulţi turişti care întreabă de locuri de cazare, de unde se poate vizita. Îi aşteptăm cu cele mai bune condiţii de cazare şi cu bunătăţile specifice moţilor. Oamenii vin să se bucure de natură, motiv pentru care merg în drumeţii către atracţiile turistice din apropierea noastră”, spune Ioana Avram, proprietarul unei pensiuni din zona comunei Albac.

Locul accidentului lui Iovan, devenit atracţie turistică

Renumele şoselei a crescut şi după accidentul aviatic din ianuarie 2014, din masivul Petreasa, soldat cu decesul pilotului Adrian Iovan şi al tinerei Aura Ion. Drumul de acces spre locul accidentului, devenit atracţie turistică şi care a fost, de asemenea, asfaltat, porneşte din Transursoaia, de pe teritoriul comunei Horea. Autorităţile locale au încercat să construiască şi o pârtie de schi, în apropierea şoselei. Proiectul a fost abandonat pentru că nu a fost finanţat, deşi s-a defrişat o suprafaţă de 30 de hectare de pădure şi s-a cheltuit suma de 1,5 milioane de lei.

tranursoaia apuseni

„Drumul a ajutat la dezvoltarea comunei pentru că se poate ajunge mult mai uşor de celalaltă parte a munţilor, la Huedin. O perioadă a circulat şi un autobuz pe traseul Huedin – Horea. Vin mulţi turişti pe acest drum după ce a fost modernizat. Acum e nevoie de reparaţii, deja, dar există un proiect şi se vor asfalta din nou porţiunile care au fost distruse. Iarna e mai greu, pentru că, fiind zonă de munte, drumul se acoperă cu zăpadă şi este dificil de întreţinut. Dar, una peste alta, pentru locuitorii comunei Horea, Transuroaia este un beneficiu clar”, spune primarul Nicola Marin.

tranursoaia apuseni

Mulţi turişti vor să simtă altfel natura, aşa că îşi lasă maşina într-o localitate şi merg pe drumul şerpuit cu bicicleta. Parcurg o porţiune şi apoi se întorc la maşină. Alţii aleg să meargă întregul traseu pe bicicletă, dus-întors, situaţie în care călătoria durează trei zile. Se cazează la pensiunile din apropierea drumului şi vizitează peşterile şi cascadele spectaculoase prezente peste tot în Apuseni.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

FOTO Dragonu, cel mai mare furnizor de canabis din Alba Iulia, condamnat la ani grei de închisoare. Cariera infracţională  a traficantului de 31 de ani

 

Asistenta şefă a Secţiei de Boli Infecţioase din Alba Iulia: Curajul nostru dispare când oamenii nu respectă regulile

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite