FOTO VIDEO Undă verde pentru modernizarea Transalpinei de Apuseni. S-a semnat ordinul de începere a lucrărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modernizarea uneia dintre cele mai spectaculoase şosele din România a intrat în linie dreaptă. Consiliul Judeţean Alba a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru DJ 107 I, între Aiudul de Sus şi Bucium Sat, supranumit şi ”Transalpina de Apuseni”.

”Transalpina de Apuseni” va avea 78,43 de kilometri de drum judeţean modernizat, cu piste de biciclete, staţii de autobuz şi podeţe. Miercuri, 28 august, s-a emis Ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a DJ 107 I, urmând ca în cursul lunii septembrie 2019 să demareze execuţia lucrărilor. Contractul privind execuţia lucrărilor a fost semnat în data de 23 iulie 2019, la sediul Consiliului Judeţean Alba. Drumul traversează zona de sud a Apusenilor, peste Munţii Metaliferi printr-o zonă spectaculoasă din punct de vedere turistic. 

„Este cea mai importantă investiţie de infrastructură judeteană pe care o începem în acest an. Este mult mai mult decât o cale rurală, este un drum al tradiţiilor, un drum al oamenilor. Va deschide nişte zone importante, până acum aproape izolate şi va da o viaţă nouă unor comunităţi. Sperăm că va fi foarte bun şi pentru turismul din judeţ. Este important pentru că locuitorii din judeţ şi toţi românii vor avea posibilitatea să vadă ce ţară frumoasă avem. Mai departe, dăm o şansă comunităţilor locale. Deja am făcut la Consiliul Judeţean analize pentru dezvoltarea ulterioară a infrastructurii”, a declarat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel. Proiectele vizează modernizarea şi a drumurilor judeţene care fac legătura cu comuna Sălciua în nord, respectiv Întregalde în sud.

Imagine indisponibilă

Pentru primarii comunelor aflate pe traseul drumului, investiţia de modernizare este o veritabilă mană cerească. ”Nu aş fi crezut acum câţiva ani că se va ajunge aici. Va avea un impact economic şi social uriaş. Sperăm ca tinerii să se întoarcă înapoi în satele părsite”, a spus primarul din Rîmeţ, Vasile Raica. La rândul său, primarul din Ponor, Vasile Stan, a afirmat că fără această investiţie în câţiva ani nu mai aveam sate.

Execuţia lucrării va fi asigurată de o asociere a trei firme şi este împărţită pe două loturi:

Lotul 1 – km 0 + 000 – km 43 + 510 – Asocierea Operes SRL (lider de asociere) – Societatea de construcţii Napoca SA (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)

Lotul 2 – km 43 + 510 – km 78 + 420 – Asocierea Societatea de construcţii Napoca SA (lider de asociere) – Operes SRL (asociat 1) – Cosedil S.P.A. (asociat 2)

Imagine indisponibilă

Drumul va face legătura între Aiud (DN1) şi o serie de localităţi din Munţii Apuseni. Va străbate Aiudul de Sus – Râmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bârleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat, unde va face legătura cu DN 74 (în zona Bucium Cerbu). Primul obiectiv specific al proiectului urmăreşte modernizarea a 78,420 km de drum judeţean pe tronsonul 0+000 km – 78+420 km al DJ 107I, situat pe teritoriul a 5 localităţi din judeţul Alba (Municipiul Aiud, Comuna Râmeţ, Comuna Mogoş, Comuna Ponor, Comuna Bucium), iar prin atingerea lui va creşte gradul de accesibilitate a acestor zone (urbane si rurale) la reţeaua TEN-T de bază.

Prin cel de al doilea obiectiv specific al proiectului se urmăreşte deservirea unui număr de 29.756 de locuitori de către drumul judeţean DJ 107 I modernizat, asigurându-se astfel accesul la coridoarele TEN-T. Populaţia localnică sau aflată în tranzit va beneficia de avantajele unui drum modernizat: reducerea timpului de deplasare, creşterea portanţei drumului, reducerea consumurilor de transport si creşterea siguranţei în deplasare; îmbunătăţirea transportului în comun; facilitarea accesului la unităţi de învăţământ, servicii medicale, servicii sociale, locuri de muncă din oraşe ale judeţului Alba sau din alte judeţe; facilitarea dezvoltării antreprenoriatului în domeniul turismului şi agriculturii.

Imagine indisponibilă

Principalele rezultate aşteptate ale proiectului sunt: realizarea a 6,7 km de pistă simplă (cu un sens) de biciclete construite/modernizate, 12.610 mp de trotuare/ trasee pietonale modernizate/realizate, 21 de staţii transport public şi alveole construite/ modernizate, elemente suplimentare destinate siguranţei circulaţiei (parapeţi de protecţie – 27.545 ml, semnalistică verticală – 446 buc, semnalistică cu avertizare luminoasă pentru treceri de pietoni – 21 buc, borne kilometrice – 79 buc, borne hectometrice – 706 buc), 16 poduri reabilitate/construite. Proiectul este finanţat prin POR 2014-2020 şi are o valoare de peste 188 de milioane de lei adică aproximativ 40 milioane de euro. Consiliul Judeţean Alba va contribui cu valoarea neeligibilă a proiectului, adică puţin peste 400.000 de lei. Costurile finale vor fi mai mari cu circa 9 milioane de lei datorită Ordonanţei 114/2018, prin care s-a impus salariul minim în domeniul construcţiilor.

Citiţi şi:

 

AUDIO Sancţiuni blânde la creşa din Alba Iulia unde angajatele înjurau şi ameninţau copiii: avertisment scris şi transfer la alte creşe

 

Drumul cânepii, planta interzisă de autorităţi. Cum se obţinea în trecut celebra pânză folosită de ţărani în gospodărie

 

Cum a fost condamnată la închisoare cu suspendare o femeie de 60 de ani din inima Apusenilor pentru 22 de pachete de ţigări netimbrate

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite