Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Fraudă de peste 7 milioane de lei din fonduri europene. Un afacerist şi fiica sa, trimişi în judecată de DNA VIDEO

2
3 Dec 2021 16:36:12
Autor: Dorin Ţimonea
Depozitul uriaş de anvelope de la Rupea. Foto: captură video Youtube
Depozitul uriaş de anvelope de la Rupea. Foto: captură video Youtube

Un om de afaceri în vârstă de 58 de ani din Oradea şi fiica acestuia au fost trimişi în judecată de procurori DNA pentru o fraudă din fonduri europene în valoare de peste 7 milioane de lei.

Otto Bosnyak şi fiica acestuia, Beatrix Bosnyak, sunt acuzaţi că au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în sumă de peste 7 milioane de lei pentru achiziţia unui utilaj industrial, care însă nu a fost cumpărat niciodată.
 
În martie 2021, afaceristul a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurori DNA. Asociat în cadrul unei societăţi comerciale, bărbatul este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
„Între Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi societatea în care era asociat şi inculpatul, a fost încheiat, în anul 2014, un contract având ca obiect acordarea unei finanţări nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat ‘Achiziţionare instalaţie de cracare termică de deşeuri de cauciuc, localitatea Rupea, judeţul Braşov’. În acest context, inculpatul ar fi oferit ajutor administratorului firmei pentru a obţine sumele de bani în cadrul programului derulat, creând un circuit comercial fictiv care a avut ca scop ‘justificarea’ achiziţionării respectivului utilaj industrial. Astfel, inculpatul ar fi vândut societăţii respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată”, se arată în comunicat.

Conform procurorilor, după mai multe „reparaţii şi îmbunătăţiri” efectuate la firme din spaţiul intracomunitar, „utilajul respectiv s-a întors, ca unul nou, în patrimoniul societăţii care încheiase iniţial contractul de finanţare”. „În realitate, utilajul industrial ‘nou’, în valoare de 7.378.003 lei (achitaţi din fonduri nerambursabile) nu a fost achiziţionat niciodată”, precizat DNA la momentul reţinerii afaceristului.
 
Firma care a încheiat contractul de finanţare cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională ”Centru” din Alba Iulia este Pyrocolect SRL. Firma cu sediul în Bucureşti se află din martie 2021 în procedură de faliment. Iniţial, sediul societăţii era în Oradea. Dosarul a fost înregistrat joi, 2 decembrie 2021, la Tribunalul Alba.
 
În martie 2020, jurnaliştii din Braşov relatau că instalaţia de cracare termică de deşeuri de cauciuc din Rupea, judeţul Braşov, era o adevărată bombă ecologică. Într-un spaţiu care se întinde pe un hectar, zăceau aruncate zeci de mii de anvelope uzate şi plus multe alte tipuri de deşeuri.

Vă mai recomandăm:


Eroul necunoscut al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Ofiţerul care a asigurat protecţia celor 100.000 de participanţi


Casă pentru o familie cu nouă copii din Alba Iulia construită cu sprijinul unui fost revoluţionar VIDEO

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mantaur
3.12.2021, 17:27:45

Bun... faceți link pentru pagina asta și prin preajma marilor alegeri din 2024 să vedem și mușamalizarea...

eu doar constat
3.12.2021, 17:28:11

DNA inseamna Directia Nationala de Anticoruptie. Ce inseamna coruptie in legea 78/2000, care sta la baza OUG de infiintare a DNA? Pe primul loc in enumerarea faptelor de coruptie din cele 7 (de la "a" la g") se arata, citam: a) care exercită o funcție publică, indiferent de modul în care au fost investite, în cadrul autorităților publice sau instituțiilor publice; Restul de cazuri de coruptie se refera de asemenea la persoane aflate in functii de conducere sau de control cu legaturi intrinsece cu institutiile de stat. In niciun caz nu se refera la persoane din sfera privata. Deci, ma intreb, care este acuzatia de coruptie adusa acestor privati, pentru fraudarea unor fonduri europene? Este mai degraba o atributie a Parchetului, asa cum orice frauda, sau escrocherie cade in sarcina parchetelor. A!. Altceva este in cazul functionarilor din Agenţia pentru Dezvoltare Regională ”Centru” din Alba Iulia, pentru ca aceasta agentie este parte semnatara a unui contract incalcat de privatii acuzati. Si care nu puteau comite infractiunea de frauda, daca cealalta parte semnatara si-ar fi respectat obligatiile contractuale. Ce sa vezi? In toate "stirea" dlui Dorin Timonea nimic despre culpa Agentiei! Ca de fapt, conform legii si a obiectului de lucru al DNA AICI este coruptia. La privat este un caz comun de frauda si escrocherie, din domeniul de activitate al oricarui parchet normal.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările