Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

RMGC solicită Guvernului României prelungirea cu 5 ani a licenţei de concesiune pentru aurul de la Roşia Montană

1
16 May 2019 19:57:13
Autor: Dorin Ţimonea
Imagine de ansamblu a zonei Roşia Montană
Imagine de ansamblu a zonei Roşia Montană

Compania Roşia Montană Gold Coporation a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale prelungirea licenţei de concesiune pentru zona auriferă din Munţii Apuseni pentru o perioadă de 5 ani. O solicitare oficială a fost adresată ANRM în martie 2019.

Decizia de a solicita prelungirea licenţei de concesiune a fost făcută publică în conţinutul raportului aferent primului trimestru din 2019, publicat recent de compania Gabriel resources, acţionarul majoritar al societăţii Roşia Montană Gold Corporation.

”RMGC deţine Licenţa pentru Proiect, care urmează să expire la 21 iunie 2019. RMGC, în calitate de titular al licenţei, are dreptul să solicite prelungirea termenului licenţei pentru perioade succesive ulterioare de cinci ani. În martie 2019, RMGC a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), solicitând prelungirea termenului de licenţă pentru o perioadă suplimentară de cinci ani. RMGC aşteaptă aprobarea cererii de extindere de către ANRM”, se precizează în raportul menţionat.

Licenţa a intrat în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, fiind preluată atunci de la compania Minvest Deva (în prezent Minvest Roşia Montană), care a intrat ca şi acţionar la RMGC, şi urmează să expire în 21 iunie 2019. Legea minelor prevede că licenţele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani.

Reprezentanţii Gabriel Resources afirmă că, în prezent, se concentrează pe procesul împotriva României, pentru care au cheltuit peste 22 de milioane de dolari canadieni în 2018. ”După obţinerea licenţei în iunie 1999, Grupul (Gabriel - n.r.) şi-a concentrat în mod substanţial toate resursele de management şi resurse financiare asupra explorării, fezabilităţii şi dezvoltării ulterioare a Proiectului Roşia Montană. În ciuda îndeplinirii de către Companie a obligaţiilor sale legale şi a dezvoltării Proiectului Roşia Montană ca proiect minier de înaltă calitate, durabilă şi ecologică, folosind cele mai bune tehnici disponibile, România a blocat şi a împiedicat implementarea Proiectului Roşia Montană fără a fără compensare. În consecinţă, concentrarea principală a Companiei este reprezentată de Arbitrajul ICSID”, se mai susţine în raportul trimestrial.

Preocuparea pentru procesul de arbitraj cu România este confirmată şi de directorul general al companiei miniere. ”Gabriel va continua să se concentreze asupra pregătirii pentru audierile arbitrale ICSID, programate să aibă loc în decembrie 2019 şi asupra consolidării argumentelor convingătoare care susţin cererea de 5,7 miliarde de dolari”, susţine Dragoş Tănase, CEO-ul Gabriel Resources, potrivit raportului menţionat.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

Citiţi şi:

Gabriel Resources obţine 26 de milioane de dolari de la acţionari pentru a finanţa procesul împotriva României. Compania este în ”dificultate financiară gravă”

Compania care a dat Statul Român în judecată pentru aurul de la Roşia Montană a cheltuit anul trecut 22 de milioane de dolari cu avocaţii

FOTO Cum arată, în realitate, galeriile miniere de Roşia Montană. Imagini fabuloase realizate de un speolog ceh

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

gmbplay
16.05.2019, 20:04:54

Culmea culmilor ar fi sa primeasca aprobare , dar la cite spagi s-au incasat si la citi tradatori sint in tara asta nu ma mai nimic .

+1 (1 vot)