Galeriile romane vechi de 2000 de ani de la Roşia Montană vor fi restaurate. Ce degradări există în subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galerie minieră veche de aproape 2000 de ani. Foto: Roşia Montană Community
Galerie minieră veche de aproape 2000 de ani. Foto: Roşia Montană Community

Galeriile miniere romane din cadrul Muzeului Minieritului de la Roşia Montană, Alba, vor beneficia, după 18 ani, de fonduri financiare însemnate pentru derularea unor activităţi de restaurare.

Institutul Naţional al Patrimoniului a alocat o sumă de circa 100.000 de lei pentru acest proiect din Alba, banii provenind din taxa denumită Timbrul Monumentelor Istorice.

În subteranul Roşiei Montane se găsesc peste 150 km de galerii. În adâncul celor patru masive muntoase – Cetate, Cârnic, Orlea şi Jig-Văidoaia-Lety – a fost documentat cel mai vast sistem de exploatare minieră auriferă de epocă romană (sec. II p.Ch.) cunoscut până în prezent (7 km). Este un amplu sistem de exploatare de epoca modernă (sec. XVII-XVIII) realizat cu praf de puşcă (10 km), completat de exploatările cu dinamita (53 km) de epocă contemporană (sec. XIX-XX).

Galeria romană vizitabilă din cadrul Muzeului Mineritului din Roşia Montană, fiind singurul tronson accesibil publicului din imensa reţea subterană a Roşiei Montane, reprezintă o mostră semnificativă pentru înţelegerea modului de exploatare minier istoric.

Remarcabila reţea minieră subterană romană este o mărturie a dezvoltării tehnicii mineritului de metale preţioase din perioada de vârf a Imperiului Roman, în secolele al II-lea şi al III-lea. Un astfel de sistem vast de galerii perfect trapezoidale în secţiune, puţuri elicoidale, galerii de comunicaţie în pantă, cu scări cioplite în stâncă şi zone de extracţie verticală, cu plafonul cioplit în trepte, sunt necunoscute oriunde altundeva într-o epocă atât de timpurie. Acestea se păstrează încă la Roşia Montană şi sunt de o valoare excepţională datorită rarităţii şi dimensiunilor lor, precum şi gradului mare de conservare.

galerii rosia

Degradări ale galeriilor romane. Foto: Roşia Montană Community

”De la închiderea activităţilor miniere în 2006, au fost realizate lucrări minimale de întreţinere (podini din lemn, eliberare depuneri de steril, eşafodaje locale, înlocuire becuri), însă în lipsa aprobării unor investiţii mai consistente, procesul de degradare s-a instalat deja. Amenajările miniere pentru drenarea apelor de mină sunt degradate local. Traseul de circulaţie în subteran trebuie să asigure parcurgerea în condiţii optime şi de siguranţă pentru vizitatori, fără zone cu depuneri de pământ, fără trepte sparte şi cu asigurarea unui iluminat corespunzător. De asemenea, este necesară introducerea unei minime infrastructuri explicative, accesibilizată pentru toate categoriile de vizitatori”, susţin reprezentanţii organizaţiei Roşia Montană Community, parteneri în proiect.

Înfiinţat între 1970 şi 1979, în incinta fostei exploatări aurifere, Muzeul Mineritului oferă trei secţiuni diferite, în egală măsură inedite, prezentând tezaurul tehnic cules de-a lungul a zeci de ani de conservare şi săpături arheologice. Partea cea mai spectaculoasă a muzeului sunt galeriile romane, medievale şi moderne, fiind singurele din lume ce pot fi vizitate. Excelenta lor conservare e datorată, spun muzeografii, ventilaţiei naturale şi a înclinaţiei pereţilor subterani, care au permis autosusţinerea labirintului de galerii, din care 150 de metri sunt amenajaţi turistic. 

Vă mai recomandăm:

 

Raport CIA din 1983, despre posibilitatea înlăturării dictatorului Ceauşescu: „Moralul popular este în declin”

 

Senator PSD, bun de plată către un primar USR. Acuzaţii parlamentarului, demontate în justiţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite