Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Ghinion: cum a vrut să evadeze din Penitenciarul Aiud un deţinut condamnat pentru omor şi ce n-a mers bine

1
21 Feb 2019 14:13:49
Autor: Dorin Ţimonea
Mihai Pandelea a primit, în final, peste 27 de ani de închisoare
Mihai Pandelea a primit, în final, peste 27 de ani de închisoare

Un puşcăriaş condamnat pentru omor a încercat să fugă din închisoare, dar a fost prins. Motivarea sentinţei arată detalii din planul deţinutului.

O bucată de ţeavă din fier, o sfoară de doi metri, un cuţit de bucătărie şi o schiţă a Penitenciarului Aiud. Acestea sunt obiectele cu care un deţinut în vârstă de 29 de ani, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru omor, a vrut să evadeze din închisoare. Detaliile inedite ale „aventurii“ deţinutului Mihai Pandelea (29 de ani) din Alba Iulia sunt cuprinse în motivarea sentinţei prin care Judecătoria Aiud a adăugat pentru tentativă de evadare încă doi ani la condamnarea iniţială.

Povestea de film cu accente comice a avut loc în 25 decembrie 2016, în ziua de Crăciun, când sunt mai puţini supraveghetori de serviciu. Până la un moment dat, tentativa deţinutului a dat rezultate, însă a fost prins în momentul în care escalada un zid al închisorii. Condamnatul pentru crimă şi-a premeditat fapta. Cu câteva zile înainte s-a documentat prin vizionarea unor programe TV cu privire la modalitatea în care alţi deţinuţi au reuşit să ocolească sistemul de siguranţă a închisorilor, lucru remarcat de către ceilalţi doi colegi de cameră. În perioada respectivă, Mihai Pandelea lucra la bucătărie, de unde a putut să sutragă un cuţit, pe care urma să îl folosească la evadare. În plus s-a mai dotat cu o schiţă a închisorii şi cu o bucată de ţeavă din fier, care avea sudat la un capăt un cârlig de care era legată o sfoară de aproximativ doi metri. Cu ţeava şi sfoara ar fi trebuit să escaladeze zidurile penitenciarului.

„În timp ce se afla în zona de deţinere, în exercitarea responsabilităţilor privitoare la servirea mesei pentru celelalte persoane lipsite de libertate, cu intenţia de a evada din penitenciar, a profitat de neatenţia agentului supraveghetor, precum şi de lipsa personalului, dat fiind faptul că era Crăciunul, şi a părăsit această secţie fără permisiune. Apoi s-a deplasat în zona sectorului «Vizită», unde a escaladat gardul cu sârme ghimpate care delimitează perimetrul unităţii de deţinere de fosta fabrică, care a aparţinut şi funcţionat în incinta Penitenciarului Aiud. În acel moment a fost observat de către un agent de penitenciar, fiind «călare peste gard, peste sârmele ghimpate, cu un picior înspre zona fostei fabrici». Agentul a solicitat ajutorul unui coleg de serviciu, precum şi a altor agenţi de penitenciare, procedând la reţinerea inculpatului până la sosirea şefului de tură împreună cu echipa de intervenţii. Până la momentul în care ceilalţi agenţi au ajuns la faţa locului, inculpatul a încercat să-i inducă în eroare pe agenţii care l-au depistat, cu privire la motivul prezenţei sale în acel loc, susţinând că a venit să ceară un număr de telefon în acest sector“, astfel descrie magistratul de la Judecătoria Aiud aventura deţinutului.

Pentru a nu fi descoperit cu bucata de fier şi sfoara asupra sa, a încercat să le arunce într-un tomberon, dar a fost văzut de către agentul care l-a descoperit. La percheziţia corporală, agenţii au mai găsit asupra bărbatului, în buzunarul unei veste, un cuţit cu o lungime de 22 cm şi lamă de 12 cm, fără vârf, precum şi o schiţă a penitenciarului, desenată pe o foaie A4. În timpul anchetei, Pandelea a spus că a luat hotărârea de a evada după ce a fost condamnat la pedeapsa de 25 de ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de omor calificat şi după ce soţia l-a informat telefonic că va intenta o acţiune de divorţ. Prin contopire cu pedepsele anterioare, Judecătoria Aiud l-a condamnat pe deţinut, în decembrie 2018, la un total de 27 de ani, 2 luni şi 24 de zile. Mihai Pandelea a contestat decizia, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel.

A omorât o femeie care se prostitua

Pentru fapta de omor, tânărul a fost condamnat definitiv, în aprilie 2017, la 25 de ani de închisoare. De asemenea, ar trebui să plătească despăgubiri civile de 400.000 de lei familiei tinerei ucise. Victima acestuia a fost o tânără de 24 de ani din Mehedinţi, Alina Bianca Tănăsie, care închiriase un apartament în Alba Iulia în care se prostitua, Pandelea fiind unul dintre clienţi.

Crima a avut loc în noaptea de 2 spre 3 februarie 2016, iar tânăra a fost omorâtă cu 25 de lovituri de cuţit. Femeia a fost ucisă cu două cuţite, după ce primul folosit de criminal s-a rupt în timp ce încerca să o omoare. Alina Bianca Tănăsie a fost găsită dimineaţa, fără suflare, într-un apartament de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. Femeia a venit la Alba Iulia de la Arad şi se prezenta pe site-urile de specialitate ca escortă şi damă de companie sub numele de „Mira“.

 

Citiţi şi:

 

FOTO Compania Cupru Min a pus gând rău fotografilor care pozează dezastrul de la Valea Şesei. Se vrea demolarea turlei bisericii îngropate în steril

 

FOTO Cum face profit o afacere cu produse tradiţionale din Apuseni realizate după reţete vechi de sute de ani. Ritualul de la Cămara Moţului

 

VIDEO Şofer de 77 de ani prins de poliţie pe contrasens, pe autostrada Sebeş - Sibiu. Circula pe banda a doua, în condiţii de ceaţă şi cu defecţiuni la lumini

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ivanhoe zoom
21.02.2019, 14:33:40

Era mai simplu sa-i scrie lui Toader "I love PSD" .

+6 (6 voturi)
Modifică Setările