Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Grupare de recuperatori condamnată definitiv la închisoare cu executare de Curtea de Apel Alba Iulia. Victimele: un patron cu datorii şi o prostituată

0
7 Mar 2013 11:42:31
Autor: Dorin Ţimonea
Trei dintre inculpaţi au primit pedepse cu executare. Foto Arhivă
Trei dintre inculpaţi au primit pedepse cu executare. Foto Arhivă

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat marţi, 5 martie 2013, sentinţa definitivă într-un dosar în care patru inculpaţi au fost judecaţi pentru furt calificat, tâlhărie şi şantaj. Trei dintre aceştia fac parte dintr-o grupare de recuperatori care ofereau servicii patronilor care nu puteau să încaseze banii de la datornici şi au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

UPDATE Dorin Mihai Pârvu şi Ioan Decean Nicolae au fost reţinuţi joi, 7 martie de poliţiştii din Alba Iulia, după care au fost depuşi în Penitenciarul Aiud. Comunicatul IPJ Alba:

La data de 07.03.2013, poliţiştii Compartimentului Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale i-au depistat şi reţinut, pe raza municipiului Alba Iulia, pe P.D.M., de 27 de ani, din Alba Iulia, condamnat de Judecătoria Alba Iulia la 7 ani închisoare, pentru comiterea mai multor infracţiuni (şantaj, deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, uz de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, furt calificat şi tâlhărie) şi D.I.N., de 31 de ani, din  Mihalţ, judeţul Alba, condamnat de Judecătoria Alba Iulia la 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunilor de  şantaj şi tâlhărie. Faptele au fost comise de către cei doi condamnaţi în luna iulie a anului 2010. Cei doi condamnaţi au fost depuşi în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepselor.

Gruparea era formată din Dorin Mihai Pârvu, Ioan Decean Nicolae şi Gabriel Antoniu Bakai. Unul dintre cei care au apelat la recuperatori este Ioan Răşinariu din Sebeş care nu reuşea să încaseze suma de 26.000 de lei de la o persoană din Alba Iulia, care deţinea o firmă aflată în incapacitate de plată. 

Acţiunea de convingere a datornicului a avut loc în iunie 2010, iar infracţiunile fac obiectul dosarului aflat pe rolul instanţelor de judecată. Dorin Mihai Pârvu primit şapte ani de închisoare, Ioan Nicolae Decean a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani, iar Antoniu Gabriel Bakai s-a ales cu un an după gratii. Ioan Răşinariu a primit doi ani de închisoare cu suspendare. La instanţa de fond, Judecătoria Alba Iulia, Răşinariu a primit doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. În afară de această modificare, judecătorii de la Curtea de Apel au mai reţinut faptul că inculpatul Pârvu este recidivist şi au dedus din pedeapsa aplicată lui Gabriel Bakai perioada în care s-a aflat în arest în 2010 şi 2011.
 
Pârvu Dorin Mihai - 7 ani inchisoare cu executare pentru savârşirea infracţiunilor: şantaj, deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, uzul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, furt calificat, tâlhărie.
 
Bakai Gabriel Antoniu  - 1 an închisoare cu executare  pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.
 
Decean Ioan Nicolae - 2 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, complicitate la tâlhărie.
 
Ioan Răşinariu – 2 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la şantaj
 
Operaţiunea de recuperare
 
„La sfârşitul lunii mai începutul lunii iunie 2010 inculpatul Răşinariu Ioan s-a întâlnit în Mall-ul din Alba Iulia cu inculpatul Bakai Gabriel Antoniu şi cu inculpatul Decean Ioan Nicolae, cărora le-a cerut să-i recupereze suma datorată de partea vătămată”, se afirmă în rechizitoriul procurorilor. După aproximativ o săptămână de la primirea comenzii cei trei s-au deplasat la locuinţa datornicului şi l-au determinat să coboare în faţa blocului spunându-i că din greşeală i-au avariat autoturismul. 
 
Pentru a pune în aplicare rezoluţia infracţională, inculpatul Răşinariu Ioan a scris pe o bucată de hârtie (găsită la inculpatul Bakai de organele de poliţie), datele de identificare ale celor doi datornici, adresa, numerele de telefon la care pot fi contactaţi, numerele de înmatriculare şi marca autoturismelor utilizate, înmânând acel bileţel inculpatului Bakai. Cei doi l-au cooptat în această afacere şi pe inculpatul Pârvu Dorin Mihai.
 
După aproximativ o săptămână de la primirea comenzii, perioadă în care inculpaţii s-au pregătit cu detaliile acestei activităţi, cei trei s-au deplasat la locuinţa părţii vătămate şi au determinat-o să coboare în faţa blocului spunându-i că din greşeală i-au avariat autoturismul. Acolo, inculpatul Pârvu şi cu inculpatul Decean l-au lovit cu pumnii şi picioarele de mai multe ori până când acesta a căzut la pământ.
 
În urma agresiunii şi având în vedere comportamentul inculpaţilor, partea vătămată s-a deplasat în data de 25.06.2010 la sediul SC Orizont Global SRL Sebeş şi a plătit inculpatului Răşinariu Ioan personal, suma de 10.000 lei în contul datoriei, urmând ca restul de 3.000 lei să o achite ulterior la o dată stabilită de comun acord. Totodată acesta i-a cerut să i-a legătura şi cu asociatul său pentru a plăti şi el partea lui de datorie, respectiv restul de 13.000 lei, atenţionându-l să nu tragă de timp pentru că, în caz contrar, va avea de suferit atât el cât şi familia lui.
 
Ameninţări continue
 
Ameninţările au continuat, partea vătămată fiind apelată repetat pentru restituirea diferenţei de bani, fiindu-i solicitate în schimb, pentru amânarea termenului de plată diferite sume de bani «pentru un grătar să mai uite băieţii», reamintindu-i că inculpaţii au un renume în comunitate şi că orice amânare acordată ar putea fi privită «ca o decădere a prestigiului». 
 
Nemaisuportând presiunea psihică creată, victima a sesizat autorităţile în data de 09.07.2010, iar la data de 12.07.2010 a fost realizată prinderea în flagrant a inculpaţilor Pârvu şi Bakai, în timp ce primeau de la partea vătămată suma de 500 lei, în bancnote divizionare de câte 50 lei fiecare, introduse într-un plic de culoare albă pe care a fost aplicată o capcană criminalistică, respectiv inscripţionarea în interior, de două ori, a cuvântului „şantaj”, cu creionul galben fluorescent.
 
Prostituată tâlhărită
 
A doua parte vătămată din dosar este o prostituată care a fost tâlhărită de Pârvu la solicitarea lui Decean de un telefon şi suma de 300 de lei. Mihai Pârvu a „executat“ comanda lui Ioan Decean de a recupera banii plătiţi unei prostituate. Iată descrierea faptei aşa cum rezultă din rechizitoriu:
 
„În data de 26.06.2010 în jurul orelor 11,00 în timp ce se afla pe şoseaua de centură din Alba Iulia, partea vătămată B.C.M. a fost acostată de inculpatul Decean Ioan Nicolae, care i-a propus să meargă cu el la hotelul C. pentru a întreţine relaţii sexuale în schimbul unei sume de bani. Partea vătămată a fost de acord, astfel că cei doi s-au dus la hotel, unde inculpatul Decean a închiriat o cameră, iar după ce au întreţinut relaţii sexuale a scos din buzunar 300 lei pe care a pus-o pe masa din camera de hotel, oferindu-i aceşti bani părţii vătămate ca plată, pentru serviciile prestate. Inculpatul a părăsit camera de hotel sub pretextul efectuării unei comenzi la restaurantul unităţii
 
L-a contactat pe inculpatul Pârvu Dorin Mihai şi i-a solicitat acestuia să vină la hotel.
Cei doi s-au întâlnit în parcarea din faţa hotelului ocazie cu care inculpatul Decean i-a indicat lui Pârvu camera în care o lăsase pe persoana vătămată, cerându-i să-i recupereze banii plătiţi în schimbul serviciilor sexuale oferite. Inculpatul Pârvu s-a deplasat în hotel, fiind acoperit pe faţă cu o cagulă, a bătut la uşa camerei indicate spunând că este Nicu, iar după ce partea vătămată i-a deschis uşa, inculpatul a pătruns în interior şi prin exercitarea de violenţe şi ameninţări, a deposedat-o pe B.C.M. de cei 300 de lei primiţi de aceasta şi pe care îi pusese în poşetă.
 
În timp ce se afla în cameră şi în prezenţa părţii vătămate inculpatul Pârvu l-a contactat pe inculpatul Decean, care i-a cerut să ia şi telefonul mobil marca Samsung, aparţinând victimei, pentru a nu putea sesiza organele de poliţie. Pârvu a plecat din hotel, iar în benzinăria OMV din Alba Iulia a fost aşteptat de inculpatul Decean, căruia i-a restituit suma de bani. S-a înţeles cu acesta să păstreze telefonul mobil, pe care apoi l-a încredinţat inculpatului Bakai Gabriel Antoniu, căruia i-a povestit ulterior modalitatea de comitere a acestei fapte”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările