Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a cocoşului de munte, surprinse în Munţii Apuseni VIDEO

1
7 May 2021 20:36:05
Autor: Dorin Ţimonea
Cocosul de munte surprins în acţiunea în Parcul Natura Apuseni. Foto captura video
Cocosul de munte surprins în acţiunea în Parcul Natura Apuseni. Foto captura video

Imagini spectaculoase cu „parada nupţială” a cocoşului de munte au fost surprinse recent de camerele de monitorizare amplasate de rangerii Parcului Natural Apuseni.

”Cocoşul de munte (Tetrao urogallus) executând un dans specific perioadei de împerechere.
 
Femela depune de obicei 5-12 ouă la sfârşitul lui aprilie şi începutul lunii mai. Incubaţia durează în medie 26-29 de zile şi este asigurată numai de către femelă”, au transmis reprezentanţii parcului.
 
Cocoşul de munte este o specie caracteristică zonelor de pădure de conifere, dense, înalte şi întunecate, dar care au şi luminişuri deschise. 
 
Lungimea corpului este de 54-90 cm şi are o greutate medie de 4300 g pentru mascul şi până la 2000 g pentru femelă. Anvergura aripilor este cuprinsă între 87-125 cm. Masculul este uşor de recunoscut după talia mare, gâtul şi coada lungi şi penajul închis.
 
Femela este considerabil mai mică decât masculul, însă mai mare decât femela de cocoş de mesteacăn ( Lyrurus tetrix ). Are un penaj brun pestriţ. Se hrăneşte cu ace de conifere, muguri şi conuri mici de brad şi molid, fructe, insecte şi larve.
 

În captivitate trăieşte până la 18 ani. Poate hibrida cu cocoşul de mestecăn şi fazanul ( Phasianus colchicus ). Este o specie poligamă, şi cocoşii rotind la sfârşitul iernii (mijloc de martie, început de aprilie), în locuri deschise din pădure unde se adună împreună cu femelele. 
 
 
În perioada împerecherii masculii devin agresivi, putând ataca chiar şi omul. În timpul rotitului, masculii îşi desfac coada în evantai şi scot sunete puternice ce atrag femelele. Cuibul este construit pe sol, în locuri camuflate din pădurea de conifere, într-o adâncitură căptuşită cu vegetaţie. După împerechere, masculii nu au niciun rol în creşterea puilor.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

green
7.05.2021, 23:43:05

Sari pe el Emanuele, salveaza-ne inca o data...!

+1 (1 vot)
Modifică Setările