Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Interlopi din Transilvania condamnaţi la pedepse grele în dosarul utilajelor furate: 108 ani de închisoare pentru 26 de inculpaţi

0
25 Mar 2016 14:38:14
Autor: Dorin Ţimonea
Interlopul Doru Tukacs din Satu Mare a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare
Interlopul Doru Tukacs din Satu Mare a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat joi, 24 martie 2016, sentinţa definitivă într-un dosar instrumentat de DIICOT şi BCCO Alba Iulia în care au fost judecate 26 de persoane pentru infracţiuni de criminalitate organizată. Faţă de instanţa de fond, Curtea de Apel Alba Iulia, ÎCCJ a modificat pedepsele în cazul a cinci inculpaţi.

Cauza este cunoscută sub denumirea de ”dosarul utilajelor furate din UE” şi a fost trimisă în judecată în anul 2011. ÎCCJ a admis apelul DIICOT Alba Iulia şi a decis modificarea pedepselor în cazul următorilor inculpaţi: Onea Viorel - de la 5 ani şi 6 luni, la 4 ani cu executare; Stanciu Mircea -  de la 3 ani şi 2 luni, la 5 ani şi 10 luni cu executare; Sabău Lucian Liviu - de la 1 an şi 2 luni, la 3 ani cu suspendare; Tarnu Ioan - achitat la fond, condamnat la 3 ani cu suspendare, Schiau Liviu - achitat la fond, condamnat la 2 ani cu suspendare.
 
Tarnu este fostul director al SRI Alba, iar Schiau era la momentul inculpării ofiţer de poliţie la BCCO Alba Iulia. În plus faţă de Curtea de Apel, ÎCCJ a mai obligat trei inculpaţi din Arad (Bursaş Ioan Ştefan,Trusu Ovidiu şi Iovanov Călin Lubomir) şi unul din Bistriţa-Năsăud (Rus Ştefan Filip) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. În dosar apar interlopi din mai multe judeţe ale Transilvaniei, care au primit pedepse grele cu executare.
 

În urma sentinţei definitive a ÎCCJ au rezultat următoarele pedepse aplicate celor 26 de inculpaţi:

 
Condamnări la pedepse cu suspendare sub supraveghere: Bursaş Ioan Ştefan - 3 ani de închisoare cu suspendare sub supreveghere, Sabău Lucian Liviu - 3 ani cu suspendare sub supreveghere, Rus Ştefan Fillip - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Kaiser Corneliu Pantilimon - 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Băndilă Dănuţ Cristian - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Trusu Ovidiu - 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Iovanov Călin Lubomir - 3 ani cu suspendare sub supraveghere, Boier Călin - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Vinţan George - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Pascu Iulian - 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere, Tarnu Ioan - 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Schiau Liviu - 2 ani de închisoare sub supraveghere
 
Interlopul Andrei Dărămuş din Alba a primit 7 ani şi 6 luni cu executare
 
Condamnări la pedepse cu executare: Vecchiolla Antonio - 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Banciu Dan Ioan - 4 ani 4 luni şi 80 de zile cu executare, Dărămuş Andrei Vasile - 7 ani şi 6 luni cu executare, Oniga Mirel Florin - 4 ani şi 6 luni cu executare, Samoilă Cosmin Marin - 3 ani şi 4 luni cu executare, Bodea Florin Bujor - 3 ani şi 4 luni cu executare, Oprea Cristian Călin - 4 ani cu executare, Tukacs Dorel Vasile - 4 ani şi 6 luni cu executare, Marin Daniel Simion - 11 ani cu executare, Condor Mircea - 9 ani, 11 luni şi 11 zile cu executare, Albu Dumitru - 10 ani cu executare, Onea Viorel - 4 ani cu executare, Niţă Ionel - 5 ani şi 9 luni cu executare, Stanciu Mircea - 5 ani şi 10 luni cu executare. Inculpatul Lăscan Adrian Ioan a decedat în timpul procesului.
 
 
Interlopul Mircea Condor (dreapta) din Satu Mare a primit 9 ani şi 11 luni de închisoare
 
În total, cei 26 de inculpaţi au primit 108 ani şi 3 luni de închisoare. Curtea de Apel Alba Iulia a emis în 25 martie mandatele de arest pentru inculpaţii condamnaţi cu executare, acestea urmând să fie puse în executare de către serviciile speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene. Sentinţa a fost pronunţată cu un singur inculpat (Niţă Ionel) în arest preventiv. Printre cei condamnaţi cu executare sunt şi lideri interlopi cunoscuţi cum ar fi Doru Tukacs şi Mircea Condor (foto drapta) din Satu Mare şi luptătorul K1 Andrei Dărămuş din Alba. 
 

Cum acţiona gruparea infracţională

 
Alţi cinci inculpaţi au recunoscut faptele şi au fost judecaţi în procedura rapidă. Este vorba despre Liptak Florin Radu, Băda Iulian Iosif, Jelea Toma Mihai, Tăuşan Ioan şi Irimia Cornel, care au fost condamnaţi în 2012 la pedepse între 1 an de închisoare cu suspendare şi 7 ani cu executare. Dosarul a fost trimis în judecată în 31 mai 2011, pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, tăinuire, favorizarea infractorului. Pe scurt membrii grupării au furat utilaje agricole (tractoare) în valoare de 4 milioane de euro din ţări din vestul Europei. Ulterior, tractoarele erau introduse ilegal în ţară unde se realizau documente false de provenienţă. 
 
Instanţa a menţionat un număr de 13 inculpaţi care ar trebuie să plătească, în solidar, părţi din suma totală de 600.000 de euro. Cea mai mare sumă care va trebui plătită de cinci inculpaţi, în solidar, este de 169.000 de euro către o firmă din Franţa, de la care au furat un tractor şi un buldoexcavator. Părţile vătămate sunt din Franţa. Belgia, Olanda şi Grecia. În total, în dosar sunt 24 de părţi vătămate şi patru părţi civile. De asemenea, inculpaţii trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de circa 70.000 de lei.

 
Potrivit DIICOT, gruparea infracţională era organizată pe paliere. O parte din membrii grupării aveau rolul de a identifica utilajele agricole, modalitatea de păstrare şi depozitare folosită de proprietari, căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, existenţa unor sisteme de alarmă sau de urmărire GPRS. După executarea acestor operaţiuni, inculpaţii sustrăgeau utilajele şi întocmeau în fals facturile şi documentele de transport, necesare introducerii în România. Liderii grupului contactau firmele de trasport şi identificau potenţialii cumpărători. Utilajele erau valorificate de către inculpaţi la preţuri mult sub valoarea reală, după contrafacerea seriilor de identificare. 
 

Probe noi administrate la ÎCCJ

 
La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecarea dosarului a început în martie 2015. Pe parcursul unui an de zile au fost administrate noi probe şi au fost reaudiaţi o parte dintre inculpaţi şi martori. Instanţa a respins alte solicitări ale inculpaţilor sau ale procurorilor DIICOT, unele dintre acestea vizând audieri de martori sau desecretizarea de către SRI a unor discuţii înregistrate autorizat în baza unor mandate de siguranţă naţională. De exemplu, Ioan Tarnu a solicitat audierea în calitate de martor a procurorului Danusia Boicean, şeful DNA Alba Iulia, însă instanţa a respins această cerere.
 

 

 
Tot Ioan Tarnu a mai solicitat ”desecretizarea de către SRI a suportului informatic şi redarea înregistrării discuţiilor purtate de către acesta cu Berbeceanu Traian înregistrate autorizat în baza mandatului de siguranţă naţională din 3 martie 2011, precum şi înaintarea de către DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara a procesului verbal întocmit de către Berbeceanu Traian întocmit, în urma celei de a doua întâlniri, avute la sediul SRI Alba, cu şeful acestei unităţi”. Solicitarea a fost respinsă de către instanţă. 
 
Un alt inculpat (Condor Mircea Gheorghe), condamnat la 9 ani de închisoare, a dorit transmiterea unei adrese către DNA prin care să se solicite informaţii în legătură un denunţ pe care l-ar fi formulat pentru a beneficia de reducerea pedepsei. Şi această cerere a fost respinsă de judecători.
 

Citiţi şi:

 

Daune de 600.000 de euro decise la Curtea de Apel Alba Iulia în dosarul ”utilajelor furate din UE”

 

Ce au declarat ofiţerul SRI Ioan Tarnu şi subcomisarul Liviu Schiau în faţa judecătorilor ICCJ

Şeful SRI Alba şi poliţistul de la Crimă Organizată, reţinuţi de DIICOT, vor fi cercetaţi în libertate

Şeful SRI Alba, reţinut de procurorii DIICOT, a fost suspendat din funcţie

Descinderi ale poliţiştilor de la Crimă Organizată. 23 de persoane acuzate de furt de utilaje reţinute pentru audieri

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările