Intră în vigoare sistemul de taxare a parcărilor din Alba Iulia. Tarifele sunt dintre cele mai mari din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcare publică din centrul municipiului Alba Iulia
Parcare publică din centrul municipiului Alba Iulia

Sistemul de parcări cu plată de la Alba Iulia intră în vigoare luni, 18 ianuarie. Procedura a fost finalizată în urmă cu un an, dar tarifarea nu s-a aplicat şi nu s-au dat amenzi, din cauza stării de alertă, dar şi din motive electorale.

Tarifele practicare şi amenzile sunt printre cele mai mari din ţară. Noul sistem de reorganizare a parcărilor nu rezolvă şi problema locurilor libere dintre blocuri, care sunt în prezent neutilizate din cauză că nu se ştie care sunt libere.

Timp de două săptămâni după data menţionată vor fi doar avertismente pentru cei care nu-şi achită locul de parcare, adică va fi ”o perioadă de graţie” astfel încât şoferii să se obişnuiască cu acest sistem. Amenzile vor fi aplicate începând cu data de 1 februarie 2021.

Datele privind tarifele şi zonele de parcare cu plată au rămas aceleaşi, adică plata se poate face online cu cardul sau prin SMS. De asemenea, se pot face abonamente. Tarifele de parcare sunt diferenţiate, pe zone şi intervale de timp (o oră, două ore, o zi şi pentru unele zone, şi pentru o jumătate de oră).

Persoanele fizice vor putea plăti abonament de 50 lei pe lună sau de 300 de lei, pe an. Abonamentul pentru parcare pe spaţiile publice pentru persoanele juridice va fi 100 lei pe lună sau de 600 de lei pe an. Aceste abonamente nu pot fi transmisibile de la o maşină la alta.

Pentru varianta de abonament transmisibil, adică plătit de persoană/firmă şi care poate fi utilizat pe mai multe maşini, este tarif lunar de 75 de lei pe lună (persoane fizice), respectiv 150 lei pe lună (persoane juridice). Persoanele care circulă cu maşini electrice vor putea parca gratuit, iar posesorii de autoturisme hibride vor primi reducere cu 50% la tarife (pentru abonamente). Locurile de parcare vor putea fi plătite şi prin SMS sau cu cardul/aplicaţie online TPark.

Zonele de tarifare – parcări publice cu plată

ZONA 0 - roşie (673 locuri de parcare): 2 lei/oră – de luni până vineri, între orele 8.00-20.00 şi sâmbăta şi duminica între orele 00.00-24.00 – în parcările din perimetrul Cetăţii Alba Carolina, dar şi la cele două capete ale Bulevardului Transilvaniei (între Bld 1 Decembrie şi Bld Revoluţiei) şi în parcările de la intrare în Cetate prin dreptul Hotelului Cetate (şi cea de la Hotelul Cetate), cele de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, Ryma, Caroline (dinspre str. Apulum) şi parcarea de sub biserica M. Viteazul (zona cimitirului).

– tarife autoturisme: 2 lei / 1 oră; 4 lei / 2 ore; 17,5 lei / 1 zi; nu există tarif pentru 30 de minute

– tarife autocar: 10 lei / 1 oră, 20 lei /2 ore, 50 lei/ 1 zi

– tarif închiriere (persoană juridică/o lună): 175 lei

ZONA 1 – albastră (2.100 locuri de parcare) – străzi din Centru (între orele 8.00-17.00, luni-vineri, gratuit sâmbăta şi duminica) şi Cetate (între orele 8.00 şi 20.00 de luni până vineri şi 8.00-16.00 sâmbăta şi duminica), tarif de 1 leu pe oră (0,5 lei pe jumătate de oră sau 2 lei pe 2 ore, 7,5 lei pe o zi), pentru persoane fizice. 

Zona cuprinde parcările publice amenajate pe străzile aflate în zonele centrale, intens circulate ale oraşului şi unde se află şi sediile diferitelor instituţii publice din oraş (Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primăria, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, sedii de bănci, magazine, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba etc).

– tarife autoturisme: 0,5 lei / 30 min; 1 leu / 1 oră; 2 lei / 2 ore; 7,5 lei / 1 zi

– tarife autocar: –

– tarif închiriere (persoană juridică/ o lună): 150 lei

Străzi Centru Zona 1: zona Tribunal (Piaţa Iuliu Maniu + Parcare Tribunal + Frederic Mistral + Strada Primăverii (Hotel Parc – Spice Gym) + parcare Taxe şi Impozite), zona Primărie (parcare Strada Vasile Alecsandri / Casa Armatei, parcare faţă Banca Transilvaniei şi magazin Unirea; străzile Teilor, Trandafirilor, Avram Iancu; Parcare Electrica, partea dinspre Cetatea Alba Iulia; str Regina Maria; Piaţa Alessandria; parcare strada Traian – Basarabiei, strada Bucureşti/ Consiliul Judeţean, str. Ion I.C. Brătianu; parcare Primărie – nu cea rezervată pentru instituţie, parcare AJOFM – şomaj; str Lucian Blaga, str Mihai Viteazul, str Nicolae Titulescu, str Decebal, Piaţa Consiliului Europei, str Doinei, zona BCR – str. Henri Coandă

Străzi Cetate Zona 1: Aurel Vlaicu, Bd. 1 Decembrie, Vasile Goldiş, Cloşca, Bd Transilvaniei (de la Bd Revoluţiei până la intersecţia cu strada Iederii), Bd Revoluţiei,  str. Toporaşilor (de la sens giratoriu – intersecţia cu str. Ghioceilor), Calea Moţilor (vis-a-vis OMV), Septimius Severus, parcarea din faţa Stadion, str Muşeţelului, str Gheorghe Pop de Băseşti, Crişan, str 9 Mai

ZONA 2 - galbenă – taxarea se va face de luni până vineri între orele 8.00 şi 18.00, cu 0,25 lei / 30 min; 0,5 lei / 1 oră; 1 leu / 2 ore; 4 lei / 1 zi. Sâmbăta şi duminica este gratis. Zona cuprinde străzile cu o intensitate mai redusă a traficului decât cel din celelalte două zone de tarifare.

– tarife autoturisme: 0,25 lei / 30 min; 0,5 lei / 1 oră; 1 leu / 2 ore; 4 lei / 1 zi

– tarif închiriere (persoană juridică/ o lună): 125 lei

Străzi Zona 2 – Centru: străzile Simion Bărnuţiu, Primăverii (între intersecţiile Trandafirilor şi Simion Bărnuţiu), George Coşbuc, Călăraşilor, Vasile Alecsandri (zona Cimitir evreiesc), parcare Gară, Bulevardul Ferdinand, str Munteniei (între intersecţiile Traian şi Bd Ferdinand), str Dobrogei, str Moldovei (între intersecţiile Iaşilor şi Bd Ferdinand), str Iaşilor, str Plevnei, str Crişanei, str Olteniei, parcare zona Restaurant Chinezesc. Străzi Zona 2 – Cetate: str Timotei Cipariu, Bulevardul Republicii.

TARIF ABONAMENTE:

– general: 50 lei pe lună pentru persoane fizice, 100 lei pe lună pentru persoane juridice; 300 lei pe an persoane fizice, 600 lei pe an persoane juridice

– transmisibil: 75 lei pe lună pentru persoane fizice, 150 lei pe lună pentru persoane juridice.

Poliţiştii locali vor avea telefoane mobile smart cu imprimante mobile, ca să verifice în sistem plata tarifelor şi când trebuie aplicate amenzi. Aceste amenzi vor fi între 500 şi 1.000 lei pentru cei care nu plătesc tariful de parcare sau abonamentul, de 100 până la 300 lei pentru cei care depăşesc timpul de parcare pentru care au plătit şi între 300 şi 500 lei pentru cei care ocupă două locuri de parcare (şi au plătit doar pentru unul).

AMENZI

Constituie contravenţii şi se sancţionează următoarele fapte cu:

a) Staţionarea fără abonament, respectiv fără a achita contravaloarea parcării,se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei

b) Depăşirea timpului de staţionare conferit în situaţia taxării parcării se sancţionează cu amendă de la 100 până la 300 lei

c) Staţionarea cu abonamente neconforme cu zona staţionării, cu abonamente expirate, utilizarea de abonamente eliberate pentru alte vehicule, se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei

d) Staţionarea fără afişarea abonamentului, respectiv cu abonamente astfel expuse încât nu permit descifrarea elementelor de identificare, se sancţionează cu amendă de la 100 până la 300 lei

e) Staţionarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupa 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate, se sancţionează cu amendă de la 300 până la 500 lei

f) Blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate, se sancţionează cu amendă de la 300 până la 500 lei.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori din cadrul Direcţiei Poliţia Locală a Municipiului Alba Iulia sau împuterniciţi ai Primarului municipiului Alba Iulia.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Şeful Poliţiei Locale Alba Iulia, urmărit penal după ce ar fi condus maşina instuţiei cu alcoolemie de 5,68 g‰

 

Contractul din Alba de care se agaţă Polaris M Holding. Cum încearcă să blocheze cel mai mare depozit ecologic de deşeuri din Transilvania

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite