Investiţie de aproape 1,4 milioane de euro pentru reabilitarea termică a clădirii Liceului Sportiv din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia va fi reabilitată din punct de vedere a eficienţei energetice printr-un proiect în valoare de 6,4 milioane de lei finanţat din fonduri europene.

Joi, 23 august, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava şi directorul general ADR Centru, Simion Creţu, au semnat contractul de finanţare al proiectului de reabilitare termică şi creştere a eficienţei energetice a clădirii Liceului Sportiv. Proiectul cu titlul ”Creşterea eficienţei energetice a clădirilor de învăţământ din municipiul Alba Iulia – Liceul cu Program Sportiv” va fi finanţat din bugetul Regiunii Centru alocat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia a fost construit în 1980 şi are o suprafaţă totală de 4.400 mp, cu o înălţime de peste 14 m şi un teren de 6.000 mp. Este o clădire cu o stare tehnică degradată, ineficientă energetic şi economic, ce înregistrează cele mai mari pierderi de energie prin pereţii exteriori, ferestre si planşeul de peste ultimul nivel, pierderi care generează costuri ridicate cu încălzirea pe timp de iarnă. Prin contractul de finanţare semnat azi, din bugetul total de 6.400.732,78 lei, suma de 6.272.718,12 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată de către beneficiar (aproximativ: 1.388.629,71 Euro), iar 128.014,66 lei reprezintă cofinanţarea asigurată de Primăria Municipiului Alba Iulia pentru realizarea proiectului. 

”Această clădire este amplasată într-o zonă de protecţie a monumentelor istorice şi în mijlocul unui cartier plin de locuinţe, de aceea consider că era o prioritate acest proiect, pentru a avea un aer mai curat în municipiu. A reduce cheltuielile din bugetul propriu şi a putea obţine sprijin european pentru proiecte cu beneficii majore pentru comunitate este, din punctul meu de vedere, ceea ce ar trebui să facă orice primar ce se gândeşte la oameni”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.  

Imagine indisponibilă

Prin bugetul alocat proiectului se vor realiza lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire şi a sistemului de furnizare a apei calde de consum. Vor fi executate lucrări de izolare termică a faţadei şi se vor înlocui cazanele din centrala termică proprie, în scopul creşterii randamentului şi al reducerii emisiilor echivalent CO2. Proiectul mai prevede modernizarea instalaţia de distribuţie a agentului termic şi montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare. Tot din bugetul proiectului, se va instala un sistem fotovoltaic off-grid compus din 140 de panouri fotovoltaice de 250W, precum şi instalarea unui sistem alternativ de producere a energiei termice prin montarea suplimentară de pompe de căldura aer-apă. Instalaţia de iluminat a clădiri se va moderniza instalarea unor corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă, dar şi cu senzori de mişcare acolo unde se impun. De asemenea, se vor repara elementele de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi se vor moderniza instalaţiile şi echipamentele montate aparent pe faţadele clădirii, precum si trotuarele de protecţie.

”Municipiul Alba Iulia este deja recunoscut la nivel naţional, şi nu numai, ca şi municipalitate care a reuşit să atragă un buget consistent de fonduri europene în perioada 2007-2013, prin care a realizat investiţii care au transformat un oraş gri într-un oraş cu o cetate vie şi o infrastructură modernă, atrăgătoare, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru turişti. Evoluţia oraşului însă nu s-a oprit ci continuă acum cu investiţii în clădiri, proiecte şi aplicaţii care fac din Alba Iulia un Smart City, un oraş inteligent atât prin modul în care îşi gestionează resursele, cât şi prin beneficiile pe care le obţine pentru cetăţeni. Prin acest proiect, peste 700 de elevi vor beneficia, alături de familiile lor, de condiţii optime de studiu, o clădire cu apă caldă şi săli de clasă călduroase, iar oraşul şi cetăţenii vor avea, la finalizarea proiectului, un nivel redus cel puţin la jumătate, al consumului de energie şi al gazelor de seră emise de clădire”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanţare, Simion Creţu, director general ADR Centru.

Citiţi şi:

 

FOTO Prelucrarea cânepei, o tradiţie reluată într-un sat din Alba. Drumul lung şi anevoios de la plantă la firul pentru pânză

 

Ce interdicţii au şoferii începători în primul an de condus pe drumurile publice. Cu ce viteză pot circula

 

Scandal între PSD şi ALDE în Alba. Cazul unui viceprimar schimbat din funcţie

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite