Investiţii în proiecte de utilizare a energiilor nepoluante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia de Programe a Consiliului local Alba Iulia va beneficia de energie verde
Direcţia de Programe a Consiliului local Alba Iulia va beneficia de energie verde

Judeţul Alba va avea, în premieră naţională, un „Masterplan Energetic“. Documentul reprezintă un prim pas în stabilirea unei strategii de creştere a eficienţei de utilizare a energiei, atât în domeniul public cât şi în cel privat.

Lansarea documentului a  avut loc marţi, 19 ianaurie 2010, în prezenţa a câteva zeci de primari, de către reprezentanţii Agenţiei Locale a Energiei Alba (ALEA) şi ai Consiliului Judeţean.

Informaţii despre potenţialul energetic

Studiul va reprezenta o bază de date care va cuprinde informaţii concrete despre potenţialul energetic al anumitor zone ale judeţului şi va reprezenta un instrument de lucru necesar inclusiv în vederea accesării de fonduri europene Asistenţa tehnică în realizarea documentului va fi asigurată de firma Tractabel Engineering Bucureşti, iar costurile impuse de proiect se ridică la 10.000 de euro. Termenul de finalizare a studiului este de un an.

„Realizarea acestui document reprezintă o etapă importantă în fundamentarea strategiilor de dezvoltare durabilă a judeţului. Această acţiune trebuie susţinută de implicarea administraţiilor locale şi a instituţiilor relevante în obţinerea datelor necesare studiului", a declarat directorul ALEA, Florin Andronescu. Valoare totală a proiectului prin care s-a creat ALEA, care se întinde pe o perioadă de trei ani, este de 1,38 milioane de euro. Valoarea cofinanţării asigurate de Consiliul Judeţean se ridică la 168.000 de euro.

Clădiri publice, alimentate cu energie verde

Primăria Alba Iulia a intrat deja pe piaţa energiilor regenerabile. Administraţia locală a câştigat un proiect prin care patru clădiri publice din oraş vor fi alimentate cu energie electrică nepoluantă. Colegiul Tehnic Dorin Pavel, Căminul Pentru Persoane Vârstnice, Centrul de Zi pentru Vârstnici şi Direcţia Programe din subordinea Consiliului local vor benerficia de energie electrică şi termică furnizată de panouri fotovoltaice. Şi acest proiect este realizat în premieră naţională.

Valoarea totală a investiţiilor cuprinse în proiect este de aproximativ 9 milioane de lei din care suma nerambursabilă depăşeşte 6 milioane de lei, diferenţa reprezentând contribuţia administraţiei locale. „În actualul context economic aceste tipuri de energie vor reduce presiunea de pe bugetul local, iar banii locuitorilor vor putea fi folosiţi pentru multe alte investiţii şi mai puţin pentru plata utilităţilor oraşului”, a declarat primarul Mircea Hava. Durata de realizare a investiţiilor este de 21 de luni, începând cu decembrie 2009.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite