Iosif Trifa, parohul din satul natal al lui Avram Iancu, fondatorul mișcării „Oastea Domnului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Trifa, fondatorul mișcării religioase „Oastea Domnului“
Iosif Trifa, fondatorul mișcării religioase „Oastea Domnului“

Preotul  din Vidra de Sus, satul natal al lui Avram Iancu, din județul Alba, a publicat în 1923 manifestul care a stat la baza mișcării religioase  „Oastea Domnului“, care a cutremurat Biserica Ortodoxă Română în perioada dintre cele două războiae mondiale. Este considerat promotorul luptei contra alcoolismului.

Imediat după Unirea din 1918,  în fruntea Mitropoliei Ardealului a fost instalat Nicolae Bălan, intelectual de frunte al Transilvaniei. Avea doctoratul în teologie luat la Universitatea din Oxford. Era și unul dintre cei mai prețuiți profesori de la Seminarul din Sibiu, înainte de Unire.

Ajuns la conducerea bisericii transilvănene, Nicolae Bălan a inițiat o campanie de renaștere a ortodoxiei. Printre acțiunile sale s-a numărat și aducerea unor preoți entuziaști la Sibiu, sediul Mitropoliei, care să se ocupe cu activitatea misionară.Unul dintre aceștia a fost preotul Iosif Trifa, parohul din Vidra de Sus, județul Alba (satul natal al lui Avram Iancu). Trifa slujea de zece ani la Vidra, timp în care se remarcase pentru dăruirea pe care o manifestase în slujba ortodoxiei. Avusese însă o viață personală tulbure. Dintre cei patru copii doar unul a supraviețuit. În 1918 i s-a prăpădit și soția, răpusă de epidemia de gripă spaniolă de după război.

Misiune specială de la Mitropolitul Ardealului

Nicolae Bălan îl cunoștea personal pe Iosif Trifa, deoarece i-a fost profesor la seminarul din Sibiu. În august 1921, preotul de la Vidra de Sus a fost convocat de mitropolit la Sibiu, pentru a i se da o misiune specială. Începând cu luna septembrie 1921 devenea duhovnic al studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din localitate.

Foarte activ, Trifa nu s-a preocupat doar de îndrumarea spirituală a viitorilor preoți ortodocși. La 1 ianuarie 1922 a publicat primul număr din ziarul „Lumina Satelor", pe care l-a condus până în anul 1934. Publicația Mitropoliei Ardealului a fost deosebit de influentă în perioada interbelică. A ajuns la tiraje de peste un milion de exemplare pe număr.

Inspirat de Duhul Sfânt

Înființarea Oastei Domnului are conotații mistice. În cartea fundamentală a mișcării religioase, „Ce este Oastea Domnului", Iosif Trifa susține că Anul Nou 1923 l-a găsit pe gânduri. De 11 ani, de când fusese hirotonit preot, „striga în pustiu fără urmare și roade". Astfel, relatează preotul, a căzut în genunchi și s-a rugat la Dumnezeu ca să-l îndrume „să lucreze cu mai multă izbândă". Ca semn divin, Duhul Sfânt l-a îndemnat să publice în primul număr din „Lumina Satelor" pe anul 1923 o chemare. Prin aceasta, îi sfătuia pe credincioși să intre în anul nou cu dorința de a se lepăda de păcate.
Nicolae Bălan a binecuvântat imediat inițiativa preotului Trifa. În spatele argumentelor teologice stăteau și cauze sociale care au contribuit la apariția Oastei Domnului.

Lupta contra alcoolismului

Întâi de toate, Iosif Trifa a fost promotorul luptei contra alcoolismului. În cartea „Ce este Oastea Domnului", el susține că era contrariat de faptul că oamenii nu mai aveau frică de Dumnezeu. Orășenii, dar și țăranii, nu mai credeau în Diavol, întrebându-se unde se află acesta. Însă, spunea Trifa, credincioșii nu erau conștienți că nu-l puteau vedea pe Diavol. Erau însă victime ale armelor cu care lucra acesta. Alcoolul era cea mai mare biruință a lui Satan, afirma Iosif Trifa. Tocmai de aceea, în manifestele sale, îi îndruma pe ostașii Domnului „să se rupă dintr-o dată, cu totul, de orice fel de băuturi alcoolice". Omul trăia mai mult și mai bine fără băuturi alcoolice, spunea preotul. Pentru a se feri de patima beției, ostașii Domnului nu aveau voie să participe la petreceri, dansuri sau baluri. Acestea se sfârșeau cu „beții și jocuri nebune".

Cum a ajuns mișcarea „ Oastea Domnului“ un fenomen social, motiv de conflict între Mitropolitul Nicolae Bălan și preotul Iosif Trifa citiți aici.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite