Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Isprăvile unor italieni în România. Au prins un contract public „gras”, apoi au abandonat şantierul şi au plecat

0
20 Jan 2021 08:56:26
Autor: Dorin Ţimonea
Stadiul şantierului de la sala polivalentă din Blaj. Foto.ziarulunirea.ro
Stadiul şantierului de la sala polivalentă din Blaj. Foto.ziarulunirea.ro

Procedura de achiziţie publică pentru continuarea lucrărilor la sala polivalentă din Blaj a fost anulată de comisa de licitaţie constituită la nivelul Primăriei Blaj.

În ultima fază a procedurii, cea de analiză financiară a ofertelor, a rămas o singură societatea care, în final, nu a îndeplinit toate condiţiile pentru a  fi declarată câştigătoare. Procedura a fost reluată după ce primul câştigător, o firmă italiană, a abandonat şantierul şi a plecat din România anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus.
 
Contractul prevede execuţia lucrărilor rămase neexecutate, aferente contractului nr. 22580/27.11.2018, contract reziliat pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale. Valoarea totală estimată este de 30.900.672,95 de lei, fără TVA. 

Potrivit expertizei tehnice realizate în perioada iulie – august 2020, stadiul fizic al lucrărilor executate până la data de 1 iulie 2020 este următorul: îmbunătăţirea terenului de fundare – 100 %, fundaţia clădirii de tip radier general pe pernă de balast – 100 %, structuri portante verticale beton armat demisol – cca. 10 – 20 %, structuri portante orizontale beton armat, cota 0.00 – cca. 5 – 10%. În aproximativ un an şi jumătate, fostul constructor a reuşit să finalizeze fundaţia clădirii şi a ridicat cca. 15% din zidăria de la demisol.
 
Cinci ofertanţi s-au arătat interesaţi să obţină contractual în valoare de peste 30 de milioane de lei: ACI Cluj-Napoca SA, Manelli Impresa SRL Bucureşti, Asocierea Prenis SRL Blaj (lider) - Adriatica SRL Blaj - DTS Unic Proiect SRL Alba Iulia - Atlas Sport SRL Târgu Mures, Asocierea CON-A SRL Şelimbăr (lider) - CON-A Operations şi Asocierea Conart Structuri SRL Voiniceni (lider) – Kronos Life Construct SRL Târgu Mureş. În ultima fază a procedurii a rămas societatea din Cluj-Napoca. Dacă a fost formulată contestaţie la CNSC, perioada până la care va fi reluată licitaţia va fi de cel puţin 60 de zile. Există şi posibilitatea ca CNSC să dea dreptate firmei, situaţie în care va fi încheiat contractul cu societatea respectivă.
 
Prima licitaţie pentru realizarea sălii polivalente a fost câştigată în luna noiembrie 2018 de compania italiană Frimat SPA, firma fiind singurul ofertant. Valoarea contractului a fost de 25.030.571,03 de lei, fără TVA, şi ar fi trebuit să fie finalizat în 2021. Italienii au renunţat la contract şi au plecat din România odată cu izbucnirea pandemiei, astfel încât administraţia locală a fost nevoită să reia procesul de căutare a unui antreprenor. A doua licitaţie a fost mult mai atractivă decât prima, dar ofertele s-au dovedit a fi în neregulă. În situaţia în care, Primăria Blaj va fi nevoită să reia licitaţie, finalizarea lucrărilor se amână cu cel puţin şase luni. 
 
Potrivit caietului de sarcini, noul obiectiv va face parte din infrastructura sportivă a municipiului, alături de celelalte obiective de gen existente în oraş. Prin această investiţie se doreşte, pe de-o parte crearea unei dotări publice de importanţă zonală, care să asigure desfăşurarea în cele mai bune condiţii a evenimentelor sportive naţionale şi internaţionale, şi pe de altă parte, să reprezinte o facilitate sportivă pentru practicarea sportului de performanţă pentru echipa de volei a oraşului, recunoscută în prezent pentru merite sportive deosebite. Investiţia este finanţară din bugetul local al municipiului Blaj şi din bugetul judeţului Alba, printr-un parteneriat între Primăria Municipiului Blaj şi Consiliul Judeţean Alba.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările