Istoria uitată la Războieni Cetate: romanii, batavii şi muntele de sare de lângă râul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea Războieni - Cetate din Alba s-a aflat sporadic în atenţia istoricilor şi arheologilor, fără a beneficia însă de o atenţie proporţională cu valoarea ştiinţifică şi potenţialul cultural al trecutului său. Aici s-a aflat în urmă cu 2000 de ani unul dintre cele mai mari castre romane din Transilvania. Descoperirile istorice susţin şi faptul că tot aici au staţionat o perioadă de timp cavaleri batavi, consideraţi strămoşi ai olandezilor.

Cercetările efectuate în anul 1960 pe platoul numit „Cetate”, la nord-vest de satul actual, au dus la dezvelirea unor clădiri dotate cu instalaţii de încălzire şi coloane. Lipsa unor cercetări sistematice ulterioare care să explice în amănunt importanţa locurilor în istorie a fost şi este suplinită de un profesor de istorie din localitate, Pantilimon Popovici. Acesta a realizat un veritabil muzeu cu obiectele descoperite pe câmp de locuitori a satului şi elevi. Terenul unde se află castrul roman a fost retrocedat în trecut unor persoane fizice, care lucrând cu utilaje de adâncime au distrus o parte din ziduri. Cu toate acestea, castrul roman de la Războieni – Cetate rămâne un punct important în istoria acestor locuri. Aici a staţionat o perioadă de timp şi o unitate de cavalerie a batavilor, strămoşi ai olandezilor, care aveau misiunea de a păzi exploatarea de sare de la Ocna Mureş.

«Materialul arheologic de provenienţă romană conturează o aşezare antică, având un pronunţat caracter oppidan (orăşenesc) situată aproximativ în centrul provinciei Dacia Traiană, între coloniile Apulum şi Potaissa, pe cunoscuta „via Traiana”, intrată în conştiinţa comunităţii locale până azi sub numele de „Drumul lui Traian”. Un document aflat în Arhivele Statului, Cluj Napoca, datat din anul 1819, menţionează faptul că locuitorii foloseau această denumire păstrată din generaţie în generaţie. Pe o inscripţie descoperită în 1993 de arheologii francezi în Siria este prezent numele unui centurion roman Aelius Verecundinus, „natus in Dacia Ad Batavos”. Toponimul „Ad Batavos” tradus prin „La Batavi” apare pentru prima dată şi acesta este foarte probabil numele vechi al localităţii Războieni Cetate, deoarece în castrul roman de aici este atestată în peste patruzeci de ştampile pe ţigle şi cărămizi trupa de cavalerie ALA I BATAVORUM MILLIARIA. Aceste fragmente ceramice cu ştampilele purtând numele trupei se află în colecţia arheologică a şcolii», susţine profesorul Pantilimon Popovici într-o lucrare publicată în revista Dacoromania.

Profesorul este convins că drumul lui Traian trecea pe la Războieni, că acolo există un castru aproape la fel de important că acela de la Albă Iulia, din cauza exploatărilor de sare din zona. Profesorul de istorie din Războieni povesteşte şi o legendă, potrivit căreia satul era legat de ocnele de sare printr-un tunel pe sub răul Mureş, care era folosit la transportul sclavilor la lucru, în ocne. Importanţa strategică a localităţii, din punctul de vedere al căilor de comunicaţie, este demonstrată şi astăzi. Războieni este unul dintre cele mai importante noduri de cale ferată din Transilvania, fiind situat la distanţă aproximativ egală între Albă Iulia, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş. Aici se bifurcă linia de cale ferată către aceste trei destinaţii. 

Batavii sunt consideraţi a fi un trib germanic, amintit de Tacitus, localizat în jurul Deltei Rinului, aproximativ în zona în care este în prezent teritoriul Olandei. Erau foarte buni călăreţi şi înotători, putând trece Rinul înot fără să piardă formaţia de marş. 

FOTO Mocăniţa a pornit din nou la drum în Apuseni. Cum arată „tunelul dragostei“ de lângă Cîmpeni

FOTO VIDEO Muzeul Principia, un nou obiectiv turistic în Cetatea Alba Iulia

FOTO „Murătoarea“ de la Ocnişoara. Cum folosesc locuitorii satului din Alba izvorul de apă sărată pentru alimente şi tratarea unor boli

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite