Istoria zborului tragic care a transformat trei aviatori în primii eroi români ai celui de-al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Urâtu a pilotat avionul care s-a prăbuşit în 22 iunie 1941 FOTO Wikipedia
Nicolae Urâtu a pilotat avionul care s-a prăbuşit în 22 iunie 1941 FOTO Wikipedia

Trei militari, membri ai unui echipaj de zbor, aveau să fie primii eroi români ai celui de-al Doilea Război Mondial. Au murit în 22 iunie 1941 în timpul unei misiuni de bombardament asupra oraşului ucrainean Bolgrad. Echipajul era format din din comandorul Cornel Bătăcui, pilotul Nicolae Urâtu şi mecanicul de bord Vasile Căruntu.

Potrivit documentelor istorice, în dimineaţa zilei de 22 Iunie 1941 un echipaj din Flotilele III Borbandament a primit ordinul de atac pentru eliberarea românilor de peste Prut. Echipajul a fost format din comandorul Cornel Bătăcui din Blaj, pilotul Nicolae Urâtu din Alba Iulia şi mecanicul de bord, Vasile Căruntu, care era tot din Transilvania.

Consemnul Comandamentului Aviaţiei era să zboare la joasă înălţime pentru a nu fi reperaţi cu prea multă uşurinţă. În zorii zilei de 22 iunie 1941 avionul de bombardament a decolat din sudul Basarabiei, cu misiunea de a ataca zona Bolgradului. Din păcate consemnul Comandamentului s-a dovedit a fi fatal. Avionul s-a prăbuşit din cauza suflului propriilor bombe.

Nicolae Urâtu, locotenent post mortem, s-a născut în satul Ghirbom, comuna Vingard situat la 15 km de Alba Iulia. Tatăl lui a murit în primul război mondial iar mama sa era croitoreasa satului. Cursul primar şi liceul le-a urmat în Alba Iulia unde şi-a luat şi bacalaureatul. În anul 1933 s-a înscris la Şcoala Superioară de Ofiţeri din Bucureşti. A fost repartizat la o unitate militară de aviaţie din Floreşti - Cluj. Prin anul 1939 flotila din care făcea parte se afla pe aerodromul de la Lancrăm - Sebeş.

erou primul razboi mondial

Mormintele celor trei eroi români în cimitirul din Bolgrad, în anul 1944

”După încheierea păcii tatăl meu s-a dus la Bolgrad de unde s-a întors cu fotografia celor trei cruci de la căpătâiul primilor eroi căzuţi în cel de-al doilea război mondial. Fotografia originală a fost copiată în mai multe exemplare şi păstrate în mare taină, după 1944, în câteva locuri, din motive uşor de intuit. Într-o vizită pe care a făcut-o tatăl meu la cimitirul din Bolgrad, prin anul 1948, crucile nu mai erau. I s-a spus că locul înhumării poate fi localizat oricând, după planul şi evidenţele administraţiei cimitirului. Fundaţia «Alba Iulia 1918, pentru unitatea şi integritate României» propune ca osemintele primilor eroi români din cel de-al doilea război mondial să fie repatriate cu ceremonialul cuvenit şi reînhumate în Panteonul eroilor neamului, la locul meritat”, afirmă istoricul Cloşca L. Băluţă. 

Al doilea echipaj erou

Acţiunea de eliberare a Basarabiei a început în 22 iunie 1941 cu un număr total de nouă avioane de bombardament uşor IAR 37. În timpul asaltului au mai existat trei victime dintr-un alt avion care primise ordin să bombardeze aerodromul din Izmail. După ce şi-a îndeplinit minsiunea, avionul a fost lovit de un altul sovietic şi a aterizat forţat în Balta Brăilei.

IAR 37

Avionul IAR 37 cu care a intrat România în luptă în anul 1941

Avionul a capotat (s-a dat peste cap venind cu trenul de aterizare în sus). Imediat a fost trimis un detaşament de jandarmi şi marinari care a descoperit epava IAR-ului. În interior se aflau cadavrele ciuruite de gloanţe ale pilotului, al mitraliorului din spate şi al obeservatorului. Echipajele din celelalte şapte avioane au scăpat cu viaţă, chiar dacă unele dintre acestea au fost lovite de apărarea antiaeriană sau avioane sovietice.

Citiţi şi:

Unul dintre marii jucători de golf ai lumii a fost român. Povestea legendarului Paul Tomiţă, aristocratul din era comunistă

Schimbul de gardă în Cetatea Alba Carolina. Cum a evoluat ceremonialul militar timp de sute de ani

Transport arhaic: localnicii din Alba trec cu brudina peste râul Mureş şi scurtează astfel zeci de kilometri de drum

„Furcile Transilvaniei“, locurile unde erau executaţi prin tragere în ţeapă sau spânzurătoare iobagii români

Comuna cosmopolită din Alba: parc dendrologic, conace şi o biserică fortificată, toate vechi de sute de ani

Superba poveste a catedralei Notre Dame din Alba Iulia, care ascunde cel mai important monument al Renaşterii, din Transilvania

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite