Italianul Simone Albani s-a făcut român în Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simone Albani se simte la Alba Iulia ca în Italia, în oraşul în care a crescut. Foto: arhiva personală
Simone Albani se simte la Alba Iulia ca în Italia, în oraşul în care a crescut. Foto: arhiva personală

Stabilit de mai bine de 15 ani în Alba Iulia, Simone Albani afirmă despre el că este mai român decât mulţi dintre cei născuţi în ţară. Italianul a ajuns în inima Transilvaniei din pură întâmplare, în urma unor legături de afaceri ale tatălui său cu o societate din Alba.

S-a stabilit la Alba Iulia în 1995, şi-a întemeiat o familie, şi-a deschis o afacere şi nu are de gând să părăsească meleagurile româneşti. „Tatăl meu se ocupa cu vânzarea utilajelor de prelucrare a lemnului, iar o societate din Bucerdea avea nevoie de suport tehnic. Aşa am ajuns aici, iar în timp am preluat eu această firmă“, a spus Simone Albani, în vârstă de 36 de ani.

El s-a căsătorit în 1997 cu albaiulianca Mariana, iar împreună au două fete, Armida, de 13 ani şi Jaclin, de 17 ani, şi a rămas definitiv în România. „Pot spune că pentru mine, Alba Iulia este ca şi oraşul meu natal. De la vârsta de 20 de ani sunt aici. Am crescut şi m-am maturizat aici. M-am acomodat repede şi foarte bine“, a spus italianul născut în oraşul Bergamo. La început i-a fost greu să renunţe la prietenii din Italia şi la posibilităţile de distracţie de acolo. „Când am venit în Alba Iulia era o singură discotecă şi un bingo“, a afirmat Simone.

Simone Albani

Se simte român

Italianului îi pare bine că a ajuns că în Transilvania, întrucât, spune el, este o zonă diferită faţă de restul României, cu oamenii harnici şi corecţi. Despre Alba Iulia, Simone Albani crede că e un oraş cochet, cu posibilităţi mari de dezvoltare. „Îi lipseşte infrastructura. Trebuie acordată o mai mare atenţie copiiilor, tinerilor şi vârstnicilor“, crede italianul, care are, din anul 2000, şi cetăţenie română. „Din ziua când am primit-o, m-am simţit român. Nu mă consider deloc străin. De multe ori, am impresia că sunt eu mai român decât alţii care s-au născut în această ţară“, a mai spus Albani.

Şi-a dezvoltat propria afacere

Cât despre probleme, cele mai mari i se par cele legate de obţinerea finanţărilor. „Aici, partea fiscală şi găsirea resurselor financiare este o mare problemă. În Italia, sistemele de finanţare sunt mult mai uşor accesibile şi se acordă sprijin pentru tinerii întreprinzători“, spune italianul, care a dezvoltat o în domeniul prelucrării şi confecţionării a lemnului. La cele două societăţi pe care le deţine lucrează 85 de angajaţi.

A resimţit, însă, din plin actuala criză economică. „Cele mai mari pierderi le-am înregistrat la export, unde vânzările au scăzut cu 40 la sută anul trecut“, a mai spus Simone Albani, care creează singur modelele produselor pe care le scoate pe piaţă.


Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite