Judeţul Alba, primul din ţară cu o hartă a vânturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit studiului, Munţii Apuseni şi Munţii Şureanu au cel mai ridicat potenţial eolian. Judeţul este primul din țară care are o hartă eoliană realizată după măsurători profesioniste desfășurate timp de opt luni.

Proiectul a fost realizat în urma unei colaborări între Consiliul Judeţean Alba şi Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ). Partenerii germani au contribuit cu suma de 300.000 de euro, în timp ce partea română a oferit 5.000 de euro şi personalul calificat pentru realizarea studiului.

Parteneri în proiect au mai fost Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA), Universitatea 1 Decembrie 1918 şi IWC, o companie mixtă germană care a format un parteneriat public privat cu GTZ.

Turn de 85 de metri lângă Alba Iulia

În apropiere de Alba Iulia a fost montat un turn cu înălțimea de 85 de metri, dotat cu echipamente moderne de măsurare, pentru evaluarea curenților de aer, analizându-se înregistrările obținute în perioada 8 noiembrie 2009 – 30 iunie 2010.

Viteza vântului măsurată în aproximativ opt luni din turnul de 85 de metri a fost de 4,24 metri pe secundă. Începând cu data de 26 iunie 2010 au fost efectuate măsurători suplimentare dintr-un turn de telecomunicații situat la 25 de km de primul turn.

image

În restul zonei supuse studiului, vitezele medii prognozate sunt cuprinse între 5 şi 6 metri pe secundă ca medie anuală. Specialiştii au comparat 10 pachete anuale de înregistrări ale stațiilor meteo din Sibiu, Deva și Cluj-Napoca, dar şi măsurători efectuate pe parcursul a trei ani de staţia Blaj.

Potenţial crescut în zona montană

„Alba are un potenţial eolian relativ accentuat în zona montană, dar pentru instalarea unor parcuri eoliene vor fi probleme din punct de vedere logistic şi al infrastructurii“, a spus ieri Bruno Wilhelm, reprezentant al partenerului german implicat în proiect.

Potrivit studiului, zonele cele mai propice unor investiţii în domeniul eolian sunt platourile înalte din Munţii Apuseni şi Munţii Sebeşului. Aici, viteza vântului poate ajunge până la şapte metri pe secundă, conform măsurătorilor realizate în cadrul proiectului.

„Harta oferă o informare generală asupra potenţialului eolian. Este un punct de plecare pentru firmele care doresc să investească în acest domeniu“, a declarat Alin Cucui, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Instituţia a emis în 2010 două avize tehnice pentru derularea unor investiţii în domeniul eolian în Munţii Apuseni, pe teritoriul comunelor Avram Iancu şi Bistra. Firma ATS Imob SRL Cluj-Napoca intenţionează să construiască un parc eolian de 10 milioane de euro în apropierea Muntelui Găina.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite