Licitaţia de 17 milioane de euro, privind concesionarea celui mai mare centru de management şi depozitare a deşeurilor din Transilvania, anulată de CJ Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Alba a anulat pentru a doua oară în ultimii doi ani procedura publică de concesionare prin licitaţie a celui mai mare centru de management şi depozitare a deşeurilor din Transilvania.

Instituţia a decis anularea licitaţiei după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţiile depuse de doi dintre operatorii care au participat la procedura de achiziţie publică. Este vorba despre companiile Eco Bihor SRL Oradea şi Polaris Mediu SRL Târgu Jiu, care au contestat la CNSC raportul procedurii şi, implicit, acordarea contractului în valoare de aproape 17 milioane de euro (77,28 milioane de lei) către societatea Eco Sud SA Bucureşti. Decizia CNSC a fost pronunţată în 5 septembrie 2019 şi ar fi putut fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. Consiliul Judeţean a decis, însă, să nu mai facă şi acest pas şi a anulat întreaga procedură.

”Admite în parte contestaţiile formulate de SC Eco Bihor SRL şi SC Polaris Mediu SRL în contradictoriu cu autoritatea contractantă UAT Judeţul Alba în ceea ce priveşte evaluarea ofertei depusă de SC Eco Sud SA şi, pe cale de consecinţă, admite în parte cererile de intervenţie formulate de SC Eco Sud SA, în ceea ce priveşte modalitatea de evaluare a ofertelor depuse de SC Eco Bihor SRL şi de asocierea SC Polaris Mediu SRL - SC Polaris M Holding SRL, anulează raportul procedurii şi actele subsecvente şi obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei depusă de SC Eco Sud SA cu respectarea prevederilor legale şi a celor reţinute în motivare în termen de 15 zile”, se precizează în cuprinsul hotărârii Consiliului.

Faptul că CNSC a decis să fie evaluată doar oferta câştigătorului a pus comisia de licitaţie în imposibilitatea de a finaliza procedura. Prin urmare, documentaţia va fi lansată din nou pe portalul de achiziţii publice în perioada următoare. CJ Alba a mai anulat, în ianuarie 2018, procedura de concesionare, însă, atunci, decizia a fost luată înainte de a se încheia perioada de depunere a ofertelor. Anularea licitaţiei amână operaţionalizarea Centrului, finalizat în 2017, cu cel puţin 6 luni.

Contractul are ca scop delegarea prin concesiune a operării şi administrării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Galda de Jos, unde există o staţie de sortare, staţie de tratare mecano-biologică, depozitul conform şi instalaţiile aferente fiecăruia şi a staţiilor de transfer de la Blaj şi Tărtăria, toate construite în cadrul proiectului cu finanţare de la Uniunea Europeană. Tot în cadrul acestui contract urmează să fie operate staţia de transfer de la Abrud, staţiile de sortare de la Zlatna şi Aiud, respectiv staţia de transfer şi sortare de la Baia de Arieş. De asemenea, procedura de delegare va include şi transportul deşeurilor de la aceste staţii la CMID Galda de Jos, unde vor fi sortate, tratate mecano-biologic şi, în final, depozitate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite