Licitaţie cu miză de 17 milioane de euro. Concesionarea celui mai mare centru de gestionare a deşeurilor din Transilvania, amânată de o decizie a CNSC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedura de concesionare a celui mai mare centru de gestionare a deşeurilor din Transilvania se prelungeşte după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis în parte contestaţiile depuse de doi dintre operatorii care au participat la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Alba.

Este vorba despre companiile Eco Bihor SRL Oradea şi Polaris Mediu SRL Târgu Jiu, care au contestat la CNSC raportul procedurii şi, implicit, acordarea contractului în valoare de aproape 17 milioane de euro (77,28 milioane de lei) către societatea Eco Sud SA Bucureşti. Decizia CNSC a fost pronunţată în 5 septembrie 2019 şi poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Reprezentanţii Polaris Mediu SRL au solicitat CNSC anularea raportului procedurii şi reluarea evaluării ofertelor, în timp ce cei ai Eco Bihor SRL au precizat în contestaţie că societatea din Oradea ar fi trebuit desemnată câştigătoare, solicitând declararea ofertei firmei din Bucureşti ca fiind inadmisibilă. S-a mai invocat faptul că firma declarată câştigătoare şi-ar fi modificat oferta pe parcursul procedurii, precum şi faptul că aceasta a ofertat cu zero anumite servicii care ar fi urmat să le realizeze în cadrul contractului. 

”Admite în parte contestaţiile formulate de SC Eco Bihor SRL şi SC Polaris Mediu SRL în contradictoriu cu autoritatea contractantă UAT Judeţul Alba în ceea ce priveşte evaluarea ofertei depusă de SC Eco Sud SA şi, pe cale de consecinţă, admite în parte cererile de intervenţie formulate de SC Eco Sud SA, în ceea ce priveşte modalitatea de evaluare a ofertelor depuse de SC Eco Bihor SRL şi de asocierea SC Polaris Mediu SRL - SC Polaris M Holding SRL, anulează raportul procedurii şi actele subsecvente şi obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei depusă de SC Eco Sud SA cu respectarea prevederilor legale şi a celor reţinute în motivare în termen de 15 zile”, se precizează în cuprinsul hotărârii Consiliului. Cu alte cuvinte, completul de la CNSC a anulat raportul procedurii şi a obligat Consiliul Judeţean să reevalueze doar oferta depusă de operatorul declarat câştigător anterior, SC Eco Sud SA. Menţinerea deciziei CNSC şi în instanţă ar putea determina anularea întregii proceduri şi reluarea licitaţiei.

Firma câştigătoare va primi în concesiune pentru o perioadă de 5 ani cel mai mare centru de gesionare a deşeurilor din Transilvania, construit la Galda de Jos printr-un proiect cu finanţare europeană de 20 de milioane de euro şi unde vor fi depozitate deşeurile colectate din Alba. Centrul de management de la Galda este o adevărată uzină, unde vor fi transportate toate deşeurile din judeţ, care, după ce vor fi sortate, vor fi depozitate într-o groapă conformă denumită celulă. Durata de viaţă a primei celule este de 6 ani, iar a întregului depozit de 25 de ani.

Depozitul ecologic de la Galda de Jos este în prezent cea mai mare şi mai modernă investiţie de gen din Transilvania şi în topul primelor 5 de acest gen la nivelul României. Investiţia a fost recepţionată în urmă cu doi ani, dar nu poate fi pusă în funcţiune datorită problemelor apărute în procedura de concesionare prin licitaţie publică. Blocarea accesului la depozit şi la celelalte obiective din cadrul Centrului de management al deşeurilor a pus în ”standby” activitatea operatorilor care au câştigat licitaţiile organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris” privind activitatea de colectare şi transport a deşeurilor din trei zone ale judeţului, unde locuieşte aproxiamtiv 80% din populaţie.

Citiţi şi:

 

Şcoala SF de la Ciugud, comuna celebră din Alba: tehnologie inteligentă chiar şi la baie, table interactive, ore transmise live pe internet, tablete în loc de cărţi

 

Acţionarul majoritar de la Roşia Montană a adunat 20 de milioane de dolari pentru a finanţa procesul cu România. Miza - 4,4 miliarde de dolari

 

Peştera din Apuseni unde a fost descoperit cel mai mare craniu de urs de cavernă din România. Legătura cu mineriada din 1990

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite