Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Licitaţie trucată pentru vânzarea unei case ipotecată de o bancă. Cum s-a finalizat dosarul penal

1
27 Feb 2021 20:04:09
Autor: Dorin Ţimonea
Femeia care a câştigat licitaţia s-a ales cu dosar penal pentru deturnarea procedurii
Femeia care a câştigat licitaţia s-a ales cu dosar penal pentru deturnarea procedurii

O femeie din Aiud, judeţul Alba, a fost condamnată definitiv al închisoare cu amânarea aplicării pedepsei după ce a reuşit să manevreze o licitaţie organizată de un executor judecătoresc pentru o casa ipotecată la o bancă.

Femeia a găsit un alt ofertant care să ofere un preţ mai mic decât ea şi, în final, a cumpărat locuinţa la un preţ cu aproape 30% mai mic decât suma solicitată de executor. În final, a fost prinsă şi trimisă în judecată. 

Gabriela S. a primit la Curtea de Apel Alba Iulia pedeapsa de 1 an şi 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pe un termen de 2 ani. Decizia reprezintă doar o perioadă de încercare, dacă în acest termen nu mai săvârşeşte o altă faptă penală, pedeapsa se şterge cu totul.

Inculpata a fost achitată pentru înşelăciune, instanţa considerând că fapta nu există în condiţiile în care activitatea infracţională nu s-a finalizat cu înscrierea dreptului de proprietate asupra locuinţei cumpărate la licitaţie. 

Faptele au avut loc în 2017, iar hotărârea definitivă de condamnare a fost pronunţată în 3 februarie 2021. Curtea de Apel a mai dispus anularea procesului verbal de licitaţie imobiliară încheiat de un executor judecătoresc şi actul de adjudecare din 25 ianuarie 2018. De asemenea, a fost ridicat sechestrul asigurător dispus de procuror asupra imobilului ce a constituit obiectul adjudecării şi s-a dispus radierea înscrierii provizorii a dreptului de ipotecă legală pentru suma de 134.250 lei.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2011 s-a declanşat executarea silită a creanţei bancare provenite dintr-un contractul de credit pentru care s-a garantat cu un imobil din localitatea Gârbova de Jos, municipiul Aiud, evaluat la suma de 179.000 lei. Începând cu anul 2012 şi până în luna octombrie 2017, casa a fost scoasă la licitaţie publică de 27 de ori, la un interval de circa 60 de zile, fără a fi adjudecată, situaţie în care preţul de pornire a licitaţiei publice a fost redus de la 179.000 lei, la preţul de 134.250 lei reprezentând 75/% din valoare de evaluare. Gabriela S. era interesată să dobândească un imobil în zona rurală din apropierea municipiului Aiud, iar după ce a aflat de locuinţa respectivă a decis să participe la licitaţie.

A fost singurul ofertant şi, întrucât a oferit doar suma de 92.000 lei şi nu preţul de pornire de 134.250 lei, nu a putut adjudeca imobilul. Cu această ocazie, a aflat modalitatea prin care ar putea adjudeca casa la suma de bani pe care o avea disponibilă pentru cumpărare: participarea la licitaţie a cel puţin două persoane, cu condiţia ca preţul oferit de către al doilea ofertant să fie mai mic decât cel oferit de ea.

A găsit o fostă colegă de serviciu, care a oferit 80.000 de lei, bani pe care nu îi avea în realitate, căreia i-a dat bani pentru a plăti cauţiunea de participare la procedură. Licitaţia a avut loc în 28 decembrie 2017 şi a fost adjudecată de S. Gabriela care a oferit 92.000 de lei. În 25 ianuarie 2018 a fost încheiat actul de adjudecare cu privire la casa scoasă la licitaţie. Ulterior, proprietarii locuinţei au depus plângere şi astfel s-a ajuns la constituirea unui dosar penal, trimis în februarie 2019 în judecată.

Vă mai recomandăm să citiţi:


Castel retrocedat „în mod eronat” de o Primărie din Transilvania. Acum, se chinuie să-l recupereze


Un profesor de religie s-a culcat cu o elevă şi a lăsat-o însărcinată. Ce decizie a pronunţat instanţa

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

emoji
27.02.2021, 20:26:16

Asta este o golaneala clasica si nu se poate efectua decat cu acceptul executorului. Nu intru in detalii, dar cine stie cum merge treaba, stie ca asa este. Probabil s-au intamplat mii de astfel de cazuri si doar ma intreb, ce s-a intamplat de data asta sa ajunga in instanta o astfle de speta. Daca autoritatile in drept s-ar "pune" pe bune, pe activitatea executorilor judecatoresti, cred ca cel putin jumatate dintre ei, ar sfarsi in puscarie.

+1 (1 vot)
Modifică Setările