Liderii coaliţiei ar fi căzut de acord pentru înscrierea Roşiei Montane în UNESCO. Ce spune Florin Cîţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşia Montană
Roşia Montană

Şefii coaliţiei au căzut de acord că Dosarul Roşia Montană nu poate fi retras de la UNESCO. Decizia oficială urmează să fie luată în periaoda următoare.

Preşedinţii partidelor din coaliţia de guvernare, Dan Barna (USR), PNL (Ludovic Orban) şi UDMR (Kelemen Hunor), au ajuns la un acord legat de continuarea procedurilor de includere a Roşiei Montane în UNESCO, în sensul în care retragerea despre care s-a discutat în ultimele săptămâni, nu este o opţiune. 

Liderii USR a anunţat miercuri într-un comunicat de presă că respinge ”ferm” retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO: ”Nu vom accepta să fie repetate greşelile Guvernului PSD din vara anului 2018 şi respingem categoric manipulările grosiere aruncate, din nou, în spaţiul public. O eventuală retragere a dosarului Roşia Montană ar fi în dezavantajul statului român şi al cetăţenilor români”. 

Şi vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat, miercuri, că în acest moment este aproape imposibil să retragi dosarul de includere a sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. Liderul UDMR consideră, însă, că responsabilitatea este mai mult faţă de comunitatea de acolo şi nu faţă de patrimoniu.

”Eu permanent am fost pentru protecţia patrimoniului cultural (…) Sunt în continuare pentru păstrarea a ceea ce este unicat, mai ales galeriile romane şi medievale. Eu cred că în acest moment este aproape imposibil să retragi dosarul. UNESCO nu oferă protecţie în plus, legea naţională oferă protecţie. Cei care spun că UNECO oferă protecţie, vă mint. Cei care spun că UNESCO dă bani, vă mint”, a afirmat, miercuri seară, Kelemen Hunor, întrebat despre Roşia Montană. 

Vicepremierul afirmă că în acest moment nu există un plan alternativ pentru acea zonă. ”Responsabilitatea noastră este să avem un plan viabil pentru comunitatea de acolo, nu pentru patrimoniu. Poţi să restaurezi monumentele istorice, ok. Poţi să te ocupi de arheologie cu foarte mulţi bani, ok, dar dacă oamenii pleacă de acolo şi nimeni nu va sta… Poţi să te duci două săptămâni vara, să mai bei o bere, dar asta nu salvează zona”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Premierul Florin Cîţu a spus joi că hotărârea privind Roşia Montană trebuie luată în cadrul coaliţiei şi a completat că el niciodată nu s-a pronunţat pentru retragerea dosarului. ”Repunerea dosarului la UNESCO a fost făcută anul trecut de premierul Ludovic Orban, care este astăzi preşedinte PNL şi este normal că o decizie să fie luată în coaliţie, nu în Guvern, şi eu sper că şi în Parlament”, a afirmat Cîţu.

O decizie a Comitetului UNESCO legată de Roşia Montană se va lua, cel mai probabil, pe 24 iulie, potrivit agendei forului mondial al patrimoniului, care se va reuni în China.

Dosarul Roşia Montană este un cartof fierbinte pentru membrii Coaliţiei de guvernare, în condiţiile în care mizele acestuia sunt imense, adică peste 4 miliarde de dolari care putea fi pierdute de statul român. Retragerea dosarului includerii Roşiei Montane în UNESCO ar fi una din soluţiile luate în calcul pentru evitarea plăţii unor despăgubiri uriaşe în procesul pe care statul român îl are cu Gabriel Resources,  în care sunt cerute 4,4 miliarde de dolari, ca urmare a respingerii legii prin care putea începe exploatarea zăcământului de aur  din zonă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şi-a regăsit fraţii după 26 de ani de la despărţire. Povestea Mariei, tânăra adoptată în SUA la vârsta de 2 ani

Povestea lui Vetălău, strănepotul văduvei care l-a inspirat pe Agârbiceanu în cunoscuta nuvelă Fefeleaga FOTO

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite