Lovitura finală pentru RMGC: localitatea Roşia Montană, declarată sit istoric de categorie A pe o rază de 2 kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreaga localitate Roşia Montană din judeţul Alba, pe o rază de 2 kilometri, a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ca sit de categoria A, potrivit ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Această măsură creşte şansele ca situl istoric Roşia Montană să fie inclus în lista UNESCO.

Ministrul Culturii a anunţat această decizie pe Facebook. Clasarea sitului istoric Roşia Montană în categoria A,  ar însemna că pe acest teritoriu nu se vom mai putea desfăşura activităţi industriale.

„Situaţia sitului de la Roşia Montană se află în atenţia mea directă din momentul în care am preluat conducerea ministerului. Experienţa dumneavoastră în această problemă va fi de un mare ajutor pentru a găsi cele mai bune soluţii de protejare a patrimoniului inestimabil de la Roşia Montană. Doresc să vă spun pe această cale că la data de 30 decembrie 2015 am semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, ce urmează să apară în Monitorul Oficial, prin care întreaga localitate Roşia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A. 

Sunt de asemenea de acord cu dumneavoastră că situaţia generală a cercetărilor arheologice de salvare şi a descărcărilor de sarcină arheologică din zona marilor proiecte de infrastructură nu este fericită. Împărtăşesc nemulţumirea legată de distrugerea sitului arheologic de la Şibot şi sunt convins că diagnosticele arheologice şi, apoi, săpăturile arheologice în zonele unde prin diagnostic a fost reperat patrimoniu arheologic trebuie făcute temeinic, cu mult înainte de demararea lucrărilor efective. Implicarea autorităţilor statului va fi aici esenţială, inclusiv prin punerea la dispoziţie a fondurilor necesare, care urmează a fi apoi recuperate de la investitor”, a scris ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu într-o postare pe Facebook, răspunzând unor întrebări adresate de istoricul Ioan Piso din Cluj.

Decizia ministrului Culturii ”loveşte” în proiectul privat privind exploatarea aurului, care pare blocat definitiv. De altfel, reprezentanţii RMGC şi Gabriel Resources şi-au redus semnificativ activitatea la Roşia Montană şi s-au axat în principal pe procesul intentat Statului Român la un tribunal de arbitraj internaţional.

Citiţi şi:

Decizii drastice pentru proiectul Roşia Montană: RMGC renunţă la litigii în justiţie şi îşi reduce capitalul social cu 27 milioane de euro

 

Zăcământul aurifer Geamăna din Munţii Apuseni, concesionat unei firme administrată de un lider PSD Constanţa

CEO-ul Gabriel Resources, dezamăgit că autorităţile române nu au răspuns invitaţiei la dialog pentru proiectul Roşia Montană

14 curiozităţi despre Roşia Montană, ce nu ştiai despre cea mai cunoscută comună din Munţii Apuseni. Cât aur mai este în munte şi cât valorează

 

Gabriel Resources solicită implicarea lui Iohannis în problema „Roşia Montană” şi ameninţă cu arbitrajul internaţional

 

FOTO DOCUMENT Povestea fotografului  aurarilor de la Roşia Montană, autorul celui mai mare fotoreportaj românesc

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite