Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Lucrările la autostrada Sebeş - Turda pot fi reluate pe trei loturi. APM Alba a emis autorizaţia integrată de mediu

0
24 Jul 2015 16:35:30
Autor: Dorin Ţimonea
Lucrăril vor fi reluate pe trei loturi ale autostrăzii Sebeş - Turda
Lucrăril vor fi reluate pe trei loturi ale autostrăzii Sebeş - Turda

Lucrările la Autostrada Sebeş - Turda vor fi reluate pe loturile 1, 2 şi 4 după ce APM Alba a emis autorizaţia integrată de mediu, ca urmare a unei proceduri de revizuire a documentaţiei. Anunţul a fost făcut vineri, la Alba Iulia, de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Toma Florin Petcu.

Mai rămân blocate lucrările la lotul 3, unde potrivit oficialului menţionat autorizarea întârzie din cauza unei „schimbări totale de soluţie”. ”Legat de Autostrada Sebeş-Turda vă spun foarte clar, acum trei săptămâni cei de la CNADR au emis o notificare către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pentru revizuirea acordului integrat de mediu, care el există deja, este a treia revizuire care se desfăşoară în această perioadă. În termen de două săptămâni, conform procedurilor legale, s-a emis revizuirea autorizaţiei integrate de mediu. De săptămâna trecută există această autorizaţie integrată de mediu şi pot să îşi desfăşoare activitatea pe tronsoanele 1, 2 şi 4”, a declarat şeful ANPM la Alba Iulia, citat de alba24.ro.
 
Potrivit acestuia la lotul 3, „trebuie o procedură separată, datorită unei schimbări totale de soluţie”. ”Trebuie să se facă o revizuire printr-un studiu de impact, care conform procedurilor dacă cei de la CNADR ne-ar depune într-un termen util, noi sperăm ca să ne depună săptămâna care vine, astfel încât conform procedurilor, în 2 luni să avem revizuirea pe acordul integrat de mediu şi pe tronsonul 3”, a spus Toma Florin Petcu.
 
Şeful ANPM a precizat că dacă nu se respectă procedura, se pierde finanţarea: „70% din procedura de finanţare din fişa tehnică reprezintă partea de mediu. Dacă ea nu este foarte bine făcută şi avem anumite etape neparcurse corect sau legal, există riscul ca să ne suspende în primul rând finanţarea pentru autostradă sau chiar suspendarea şi stoparea întregii axe de finanţare. Este un risc foarte mare ca noi acum să facem lucrurile neconform legii, si lucrul acesta nu îl facem şi vă asigur de lucrul acesta”, a mai declarat acesta.

Reprezentanţii Asociaţiei “Pro Infrastructură” au transmis o solicitare Ministerului Mediului, privind necesitatea urgentărilor unor proceduri de mediu pentru proiecte majore de infrastructură de transport. Aceştia susţin că blocarea proiectului Autostrăzii Sebeş-Turda înseamnă nerealizarea unui volum de lucrări estimat la un milion de euro pe zi de întârziere. În acest moment mai sunt realizate doar lucrări nesemnificative pe lotul 4, în timp ce restul activităţilor de pe toate loturile sunt blocate în absenţa documentului. Loturile 3 şi 4 ar trebui finalizate în prima parte a anului 2016, în timp ce primele două loturi la sfârşitul anului viitor sau, ce mai probabil, prima parte a anului 2017.
 
La sfârşitul lunii mai, la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a fost depus un memoriu de prezentare pentru revizuirea acordului de mediu pentru Autostrada Sebeş-Turda. După vizite în teren, studiile realizate pe perioada elaborării declaraţiei de proiectare şi proiectele tehnice pentru loturile 1, 2 şi 4, a fost necesară realizarea unor modificări faţă de studiul de fezabilitate (beneficiar CNADNR) ce a stat la baza emiterii acordului de mediu din 2009, revizuit în 2013, cu anexa din 11.03.2015.

Pe aceeaşi temă:

 

Scandal pe autostrada Sebeş - Turda: constructorii au blocat complet accesul spre un cimitir şi spre terenurile oamenilor, lângă Aiud

 

VIDEO Filmare aeriană cu autostrada Sebeş - Turda. Lucrările pe loturile 3 şi 4 sunt în grafic

 

VIDEO Start timid în executarea lucrărilor pe autostrada Sebeş - Turda

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările