Mandate de supraveghere executate de SRI şi eliminate de judecători. Cum „s-a evaporat“ un dosar de corupţie cu prejudiciu estimat la 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
interceptari

Un nou dosar important de corupţie, aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, cade ”victimă” deciziei Curţii Constituţionale din 2016 prin care s-a stabilit că activităţile de urmărire operativă realizate cu ajutorul SRI sunt neconstituţionale.

Astfel, un complet al Curţii de Apel Alba Iulia a constatat, la termenul din 13 noiembrie 2019, nulitatea absolută a unor mandate de supraveghere tehnică reprezentând interceptări telefonice ale inculpaţilor aflate la dosarul unei cauze trimisă în judecată la această instanţă în anul 2015. Admiterea parţială a cererii s-a făcut la solicitarea inculpaţilor Younes Ziad, Dimitriu Ştefan Florea (preşdintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj), Khalil Saad, Bachir Mazen, Deniel Luc Henri Marie şi Tudorache Cristina. 

Instanţa a constatat nulitatea absolută a actelor de punere în executare a 10 mandate de supraveghere tehnică din perioada octombrie 2014 – mai 2015, respectiv a încheierilor din instanţă prin care au fost aprobate, a interceptărilor telefonice şi a proceselor verbale de redare a acestora. Curtea de Apel a mai constatat nulitatea absolută a tuturor actelor de punere în executare a ordonanţei nr. 11 din 02.12.2014 emisă de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia în dosarul nr. 23/P/2014 confirmată prin încheierea nr. 268/5.12.2014 a Tribunalului Alba şi a ordonanţei nr. 4 din 28.02.2015 emisă de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia în dosarul nr. 23/P/2014, confirmată prin încheierea nr. 8/4.03.2015 a Curţii de Apel Alba Iulia - interceptări ale convorbirilor telefonice aflate pe suportul optic şi procesele-verbale de redare aferente. 

”În baza art. 102 alin. 2-4 C. proc. pen. exclude din materialul probator toate procesele-verbale de consemnare a activităţilor de supraveghere tehnică sus-menţionate aflate în dosar de urmărire penală nr. 23/P/2014 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, toate volumele în integralitate, şi dispune excluderea fizică de la dosar a tuturor mijloacelor de probă a căror nulitate a fost constatată, precum şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică, înaintaţi Curţii de Apel Alba Iulia odată cu dosarul de urmărire penală. Constată nulitatea absolută a ordonanţei din 18.08.2018 emisă de Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia în dosarul nr. 23/P/2014  şi a raportului de constatare tehnico-ştiinţifică nr. 366151/29.08.2014 întocmit la 28.08.2014 de Institutul pentru Tehnologii Avansate, exclude acest raport din materialul probator şi dispune excluderea fizică a acestuia de la dosar”, se susţine în cuprinsul deciziei magistratului. Judecătorul a respins, însă, cererea inculpatului Younes Ziad de constatare a nulităţii absolute a urmăririi penale efectuată de DNA în dosarul penal nr. 23/P/2014 şi de excludere a tuturor probelor administrate în dosarul menţionat. 

Infracţiuni  reţinute în sarcina inculpaţilor 

Dosarul în care s-au realizat aceste solicitări de către inculpaţi este pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia din 2015. Procurori DNA Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a 12 persoane pentru fapte de corupţie cu fonduri europene. Printre inculpaţi se află şi patru cetăţeni libanezi şi un francez. Dosarul se referă la lucrările de construcţie a staţiei de epurare de la Ocna Sibiului şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în oraşul Breaza, judeţul Prahova. Prejudiciul este de aproape 2 milioane de euro.

Inculpaţii sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă din fonduri europene, înşelăciune, fals în înscrisuri, fals în declaraţii, abuz în serviciu şi infracţiuni de complicitate la unele dintre aceste infracţiuni. Printre aceştia se află şi doi notari din Braşov (Georgeta Daniela Beşchia şi Valeria Doina Buzea), dar şi preşedintele Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu. Acesta este acuzat de tentativă la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi tentativă la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Notarii sunt acuzaţi de abuz în serviciu, complicitate la fraudă din fonduri europene şi complicitate la înşelăciune.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2011 - 2014, în contextul derulării unor programe finanţate din fonduri europene, inculpaţii Palada Costin-Gimi, Deniel Luc Henri Marie şi Tudorache Cristina au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat inculpaţii Younes Ziad şi Homsi Ghassan, pe parcurs aceştia fiind sprijiniţi de inculpaţii Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Bachir Mazen, Khalil Saad, toţi având scopul declarat şi urmărit de a obţine, prin mijloace nelegale, finanţarea europeană şi naţională. Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile inculpatelor Buzea Valeria Doina şi Beşchia Georgeta Daniela. Despre documentele depuse în cadrul procedurii a luat cunoştinţă inculpatul Dimitriu Ştefan Florea, în calitate de administrator al SC Construcţii Napoca SA, care le-a contrasemnat, inclusiv pe cele falsificate.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Meşterii populari din Apuseni care realizează opere de artă din lemn în sticle cu ţuică

 

Cele mai întinse şi cele mai mici oraşe din România. Câţi oameni trăiesc în localităţi de sute de kilometri pătraţi

 

Cerere de extrădare emisă pe numele unui afacerist controversat, anulată. Povestea lui Dorel Tamaş, primul miliardar din Alba

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite