Medici rezidenţi versus Raed Arafat. Un ordin emis de şeful DSU este considerat „muncă forţată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Foto Inquam Photos / George Călin
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Foto Inquam Photos / George Călin

Mai mulţi medici rezidenţi au solicitat în instanţă anularea ordinului emis de Raed Arafat în noiembrie 2020, prin care toate posturile din spitale au fost blocate, iar ei au fost obligaţi să aplice pentru angajare la UPU în Spitalul Dimitrie Gerota din Bucureşti.

Procesul a fost înregistrat, iniţial, la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a dispus împărţirea dosarului în trei cauze distincte care au fost trimise pentru judecare la Curţile de Apel din Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Braşov.

Măsura a vizat acoperirea cu medici a unităţilor sanitare cu profil COVID. Medicii care şi-au finalizat rezidenţiatul la 1 ianuarie 2021 s-au văzut astfel în situaţia de a nu putea aplica pentru posturi din alte spitale din ţară. 

Rezidenţii consideră ordinul emis de Arafat drept discriminatoriu şi cu caracter de ”muncă forţată”. În 11 ianuarie 2021, instanţa din Alba Iulia, iar în 25 februarie – cea din Cluj-Napoca, au respins acţiunea formulată de rezidenţi. Curtea de Apel Braşov a amânat pronunţarea pentru 4 martie 2021.

Reclamanţii sunt încadraţi în prezent cu contracte individuale de muncă în diferite instituţii sanitare unde şi-au desfăşurat rezidentiatul. Acestea sunt încheiate pe durata determinată, adică pe durata rezidentiatului, care se va finaliza la data de 1 ianuarie 2021. 

În condiţii normale, ulterior încetării acestui contract de muncă încheiat pe durata determinată şi în urma promovării examenului de specialitate, ar fi avut posibilitatea de a se înscrie la concursuri de ocupare a unor posturi vacanţe, în conformitate cu prevederile legale. Medicii susţin că ordinul este abuziv şi obligă la ”muncă forţată”.

Posturi blocate

”Cu toate acestea, în seara din data de 2 noiembrie 2020, am primit un e-mail din partea Secţiunii de management medical din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin care ni s-a pus în vedere să aplicăm pentru angajarea la UPU în Spitalul Dimitrie Gerota din Bucureşti fiindcă orice alte posturi sunt blocate pentru cei care au promovat examenul de specialitate din 2020, independent de locul unde ne desfăşurăm activitatea profesională, independent de unde locuim şi avem familii, şi prin care ni s-a comunicat totodată, Ordinul DSU din 02.11.2020”, au mai susţinut medicii care au fost forţaţi, astfel, să îşi depună dosarele de angajare la unitatea medicală din Bucureşti.

Reclamanţii spun că toate actele cu forţă juridică superioară (legi şi ordonanţe), ”în baza cărora acest Ordin a fost emis într-un mod abuziv”, prevăd că pe perioada determinată de situaţia epidemiologică actuală să se poată ocupă posturi fără concurs, pe perioada determinată, pentru a face faţă sistemul sanitar. 

”Cu toate acestea, în mod abuziv şi fără niciun suport juridic, prevederile Ordinului vin să stipuleze că spitalele nu vor organiza proceduri pentru angajarea medicilor rezidenţi pe perioada determinată/nedeterminată, din specialităţile menţionate, care au promovat examenul de rezidenţiat în anul 2020. Singurul mod de a ocupă un post este cel stipulat prin excepţia de la art. 2, adică angajare la Spitalul prof. dr. Dimitrie Gerota din Bucureşti”, spun medicii contestatari.

Reprezentanţii DSU au solicitat respingerea acţiunii. ”Măsurile stabilite de autorităţi în contextul combaterii pandemiei de coronavirus au fost subsumate obligaţiei statului de ocrotire a sănătăţii publice, fiind adoptate şi implementate avându-se în vedere necesitatea asigurării unui just şi proporţional echilibru între drepturile şi libertăţile fundamentale, în ansamblul lor”, au precizat aceştia.

Motivarea Curţii de Apel Alba Iulia

”Ordinul atacat a fost emis tocmai pentru aplicarea şi punerea în practică a Legii 55/2020 şi a OUG 186/2020, acte normative cu caracter excepţional care au fost emise în considerarea contextului actual generat de evoluţia situaţiei epidemiologice naţionale determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”, susţine instanţa. 

Magistratul afirmă că situaţia excepţională a fost de natură să justifice adoptarea unui act normativ în regim de urgenţă, prin care a fost suplimentat statul de organizare al Spitalului de Urgenţă ”Profesor Dr. Dimitre Gerota” prin înfiinţarea Compartimentului Suport Covid - 19, prevăzut cu 200 de posturi de medici rezidenţi.

Magistratul a respins şi folosirea termenului de muncă forţată: ”Termenul desemnează orice muncă sau serviciu impus unei persoane sub ameninţare ori pentru care persoană nu şi-a exprimat consimţământul în mod liber. Or, măsurile dispuse prin măsurile dispuse prin Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din 02.11.2020 nu au nicio legătură cu muncă forţată”.

Se mai susţine că situaţia epidemiologică în care se află România din punct de vedere a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 întruneşte premisele unei situaţii urgenţe şi extraordinare care impune adoptarea de măsuri imediate în vederea stabilirii cadrului normativ potrivit, măsuri care răspund noţiunilor de ”măsuri necesare într-o societate democratică”, ”care să urmărească un scop legitim” şi care să fie ”proporţionale scopului legitim urmărit”, folosite de Convenţia Europeană. 

Unul dintre medici a contestat hotărârea instanţei din Alba Iulia, doasul urmând să fie transferat la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Castel retrocedat „în mod eronat” de o Primărie din Transilvania. Acum, se chinuie să-l recupereze

Un profesor de religie s-a culcat cu o elevă şi a lăsat-o însărcinată. Ce decizie a pronunţat instanţa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite