Metode originale de control la ANAF: „farmacie“ sau „din avion“. Ce pedeapsă a primit un funcţionar din Alba, care a luat mită „ca să fie bine, să nu fie rău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul ANAF Alba
Sediul ANAF Alba

Un funcţionar de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba a fost condamnat definitiv pentru luare de mită. Funcţionarul a cerut banii folosind expresia „ca să fie bine, să nu fie rău” şi ca să facă o verificare „din avion”.

Bumb Dorinel a primit pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost pronunţată la data de 2 noiembrie 2017 de o instanţă a Curţii de Apel Alba Iulia. Bumb Dorinel nu mai poate, potrivit hotărârii instanţei de judecată, să mai exercite profesia în exercitarea căreia a săvârşit infracţiunea. Pedeapsa a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani. De asemenea, acesta trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 90 de zile.

Bărbatul a fost reţinut după ce a fost prins în flagrant de către ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Alba, în 3 octombrie 2016, în timp ce primea suma de 3.000 de lei de la un denunţător. Ulterior a fost arestat preventiv timp de şapte zile. Bumb Dorinel deţinea calitatea de referent (funcţie publică de execuţie) în cadrul Administraţiei Judeţeane a Finanţelor Publice Alba. Conform fişei postului, inculpatul avea atribuţii în efectuarea inspecţiilor fiscale la persoane fizice pentru verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, constatarea faptelor de natură contravenţională şi aplicarea sancţiunilor conform  competenţelor legale.

”Încălcând relaţiile sociale pentru formarea şi dezvoltarea cărora este necesară o comportare corectă şi cinstită a persoanelor, întemeiată pe încrederea şi prestigiul de care trebuie să se bucure funcţionarii publici, inculpatul Bumb Dorinel a desfăşurat acţiuni de  pretindere şi primire a unei sume de bani de la martora (…), în legătură cu îndeplinirea unui act care intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv, aceea de nu efectua în mod corect un viitor control fiscal,  după ce a efectuat o inspecţie fiscală la cabinetul martorei în anul 2015. Concret, activitatea infracţională a inculpatului a constat în aceea că în cursul lunii iunie a anului 2015 acesta a efectuat o inspecţie fiscală în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură (…) fiind emisă  Decizia de impunere nr. 217/10.06.2015 privind obligaţiile fiscale suplimentare de plată stabilite de Inspecţia fiscală în ce priveşte TVA. La data de 29.09.2016, martora (…)  se afla la sediul biroului său de avocatură, iar în jurul orelor 11:30 – 12:00 a fost vizitată de inculpatul Bumb Dorinel, care s-a prezentat, arătând că este inspector fiscal şi în această calitate are de-a face cu persoane dificile, arătând că controlul pe care îl va face, poate să fie «farmacie» sau «verificări din avion». În acest context, i-a solicitat martorei să îi dea suma de 2.000 – 3.000 lei, întrucât are nevoie de aceşti bani pentru achiziţionarea unui malaxor la pizzeria ce aparţine soţiei sale, urmând ca la controalele viitoare să fie indulgent”, se afirmă în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată.

Inculpatul i-a solicitat martorei să stabilească un limbaj codat care să conţină fie acceptul de a-i da banii fie refuzul de a-i remite suma solicitată, întrucât se temea să nu-i fie interceptat telefonul. ”Martora (…) precizează că inculpatul, în dorinţa de a o impresiona, cu ocazia vizitei făcute la cabinetul său, i-a spus că pe raza municipiului Sebeş există mai multe persoane de la care are beneficii, folosind expresia «ca să fie bine, să nu fie rău». În cursul zilei de 03.10.2016, inculpatul a contactat-o telefonic pe martoră, folosind sintagma «ce aveţi de gând doamnă?», urmare căruia martora (…) i-a trimis un mesaj telefonic în care i-a precizat că va fi contactat de fiica sa. Iniţial, inculpatul i-a solicitat denunţătoarei să îi trimită banii în contul bancar deschis pe numele soţiei sale. Ulterior, denunţătoarea a discutat telefonic cu inculpatul, stabilind să se întâlnească la localul (…). Inculpatul a primit suma de 3.000 lei de la denunţătoarea (…) , procedându-se la  constatarea infracţiunii flagrante”, se mai susţine în rechizitoriu.

Relevantă sub aspectul vinovăţiei inculpatului în comiterea infracţiunii sunt şi convorbirile în mediul ambiental redate de anchetatori: ,,Bumb: Io nu fac …sigur. Nu fac farmacie. A veni la dumneavoastră  în verificare şi a vă …ce-i cu bonuţul acesta de 34 de lei,  ce-i cu cel de 15 lei, ce e cu ăla, ca să vă irit, nu îmi place. Că aveţi un statut, cum îl am şi eu pe al meu. Nu mai contează. Dar nu poţi. Dacă nu există respectul acela faţă de contribuabil … şi e foarte important pentru noi să ştim să ne ridicăm la nivelul, să ne  şi coborâm, dacă există ceva mai …”.

În cursul cercetării judecătoreşti, inculpatul a declarat că a cunoscut persoana căreia i-a solicitat banii, în cursul anului 2015, cu ocazia efectuării unui control de inspecţie fiscală în cadrul cabinetului de avocatură deţinut de aceasta. La data de 29.09.2016, aflându-se în mun. Sebeş şi trecând prin cabinetului de avocatură, a intrat în biroul doamnei avocat şi, după o scurtă discuţie cu aceasta, a rugat-o să îi împrumute o sumă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 lei, susţinând că intenţionează să achiziţioneze anumite utilaje pentru pizzeria soţiei sale.

Citiţi şi:

Cum acţionează un escroc care vrea să înşele prin metoda „Accidentul“. Povestea unei tentative, relatată de o victimă: „Era o voce de bărbat, plângând“

FOTO VIDEO Protest faţă de modificarea legilor justiţiei la Alba Iulia. Oamenii au scandat ”PSD, ciuma roşie” şi ”DNA să vină să vă ia”

Comandorul american de origine română care a distrus şase avioane japoneze în opt minute. I se spunea „Indestructibilul“

VIDEO Cum se aeriseşte corect caloriferul. Sfaturi pentru un randament maxim al instalaţiei de căldură

Omul care a supravieţuit plutonului de execuţie. A fost poreclit „Împuşcatul“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite