Ministerul Justiţiei: Aproape 11.000 de infractori, eliberaţi într-un an pe baza recursului compensatoriu. Peste 600 au revenit din nou la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor fi închişi în celulele de detenţie

Aproape 11.000 de infractori au fost eliberaţi mai devreme din închisori, într-un an, în baza recursului compensatoriu, iar 649 au revenit după gratii pentru că au comis noi infracţiuni.

Dintre cei eliberaţi înainte de termen 188 au fost condamnaţi definitiv pentru că au comis din nou crime, violuri, fapte cu violenţe şi tentative de omor. Datele statistice apar în răspunsul semnat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la o interpelare adresată de deputatul PNL Florin Roman.

Potrivit răspunsului primit la interpelare, în perioada 19 octombrie 2017 – 23 noiembrie 2018, au fost eliberate în total 13.277 de persoane private de libertate, dintre care 2.397 au fost eliberate la termen şi 10.880 au beneficiat de eliberarea condiţionată şi regimul compensatoriu. Din totalul acestor persoane, 649 au revenit în penitenciare pentru că au comis noi infracţiuni, 188 dintre acestea fiind închise pentru crimă, tentativă de crimă, viol şi tâlhărie.

”Asistăm la o creştere alarmantă a acestor cazuri. Aproape că nu este zi în care să nu vedem, în presa locală, un caz de viol, crimă, tâlhărie sau alte infracţiuni comise cu violenţă, iar marea parte a celor care comit aceste infracţiuni sunt recidivişti eliberaţi mai repede din închisoare, pe baza recursului compensatoriu. Atrag din nou atenţia că, atât din cauza valului de eliberări din penitenciare, dar şi din cauza lipsei patrulelor de poliţişti de pe stradă, siguranţa cetăţeanului este pusă grav în pericol”, a declarat Florin Roman. El a mai precizat că la nivelul judeţului Aba numărul patrulelor de poliţie a scăzut cu 157, de la 222 de patrule în 2016, la 66 de patrule în 2018.

”Având în vedere că avem 78 de unităţi administrative, practic nu reuşim să avem nici măcar o patrulă de poliţie în fiecare localitate. La nivelul municipiului Alba Iulia, în trecut aveam 27 de patrule, acei poliţişti care patrulau însoţiţi de jandarmi pe sectoare, iar acum nu-i mai avem deloc. Asta în timp ce avem la ora actuală pe stradă sute de oameni care au ieşit din puşcării, care au fost închişi pentru că au comis infracţiuni şi care, din punctul meu de vedere zburdă fără niciun fel de probleme. La nivel naţional situaţia este dramatică, numărul de patrule a scăzut cu 414 în toată ţara, cauza fiind pensionările din MAI care au afectat cel mai mult sectorul operativ şi nu cel de la nivelul birourilor. Îi cer ministrului de Interne să vină de urgenţă în faţa Parlamentului cu un plan operativ, pentru că în caz contrar dramele vor continua să apară în fiecare zi. Repet, avem deja aproape 200 de crime, tentative de crime, violuri şi tâlhării într-un interval de timp în care, în mod obişnuit, se produceau mult mai puţine”, a mai spus deputatul.

Proiectul legii privind recursul compensatoriu a fost iniţiat în 2016 de Guvernul condus de Dacian Cioloş, care nu a mai apucat însă să-l trimită parlamentului. Faţă de forma iniţială, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat legea în favoarea infractorilor: a fost crescut numărul zilelor reduse din pedeapsă de la 3 la 6 pentru fiecare lună de detenţie în condiţii necorespunzătoare, suprafaţa minimă pentru deţinut socotită ca adecvată a fost majorată de la 3 la 4 metri pătraţi, iar verificarea condiţiilor de detenţie a devenit mult mai. Unul dintre cele mai şocante cazuri de recidivă a infractorilor eliberaţi în baza acestui act normativ este cel al unei tinere lovită şi jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia, toată scena fiind filmată de camerele de supraveghere. Recidivistul a fost prins, arestat preventiv şi trimis în judecată pentru tâlhărie.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Descoperire macabră în Alba: cadavrul unui bătrân de 71 de ani, găsit într-o ladă frigorifică. Fiul acestuia, reţinut pentru profanare de cadavre

 

Accident de muncă stupid ce a dus la decesul unui tânăr de 27 de ani. Cum a motivat judecătorul condamnarea pesoanei vinovate

 

Greşeli frecvente la întocmirea planului casei. Cum poate deveni o problemă spaţiul de depozitare prea generos

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite