Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Liviu Pop nu renunţă la manualul pentru Educaţie Fizică: „Este aprobat şi a fost semnat contractul. Va folosi elevului, profesorului şi părintelui“

5
1 Aug 2017 12:45:58
Autor: Dorin Ţimonea
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop. FOTO Eduard Enea
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop. FOTO Eduard Enea

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu renunţă la manualul de Educaţie Fizică, chiar dacă premierul Mhai Tudose a catalogat aceastp iniţiativă drep o ”glumă” Ministrul Pop a a declarat marţi, la Alba Iulia, că elevii de clasa a V-a vor avea, în acest an, manuale şcolare noi la educaţie fizică şi sport, informatică şi consiliere şi dezvoltare personală (fosta dirigenţie).

Potrivit ministrului Educaţiei, manualul de educaţie fizică şi sport foloseşte atât elevului, cât şi profesorului sau părintelui. Fiecare manual şcolar va avea o greutate de cel mult 200 de grame, ceea ce înseamnă că un elev de clasa a V-a care va avea cinci materii pe zi la şcoală va avea de transportat în ghiozdan manuale în greutate de maxim 1 kilogram, plus auxiliare. 
 
Potrivit lui Liviu Pop, programele şcolare pentru clasele V-VIII au fost aprobate anul trecut. „În aprilie anul trecut, Guvernul Tehnocrat a aprobat tot ce înseamnă plan cadru pentru învăţămâtul gimnazial. Noi, anul acesta, din ianuarie am lucrat pe programele şcolare. În 28 februarie s-au finalizat programele şcolare pentru clasa a V-a. Se ştie că elevii de clasa a V-a urmează la începutul anului şcolar să beneficieze de noile manuale şcolare în conformitate cu programa şcolară. Licitaţia care a fost începută în momentul în care am preluat eu mandatul a continuat. E obligaţia statului să asigure manuale pentru toţi copiii. Avem zeci de discipline la care nu avem încă manuale. Prioritatea zero a mandatului meu este ca în 11 septembrie fiecare elev să aibă manuale şcolare”, a transmis ministrul Educaţiei, prezent la Alba Iulia. Legat de manualul de educaţie fizică şi sport pentru elevii de clasa a V-a, ministrul a precizat că acesta este aprobat, fiind semnate deja contractele. „Nefiind contestaţii la educaţie fizică şi sport, cele trei manuale deja sunt publice, sunt pe format electronic, şcolile le pot comanda, pentru că nu putem încălca un drept al elevului”, a spus Liviu Pop.
 
Ministrul Educaţiei a explicat faptul că greutatea enormă a ghiozdanului unui elev nu este dată de manuale, ci de auxiliare. „Un manual cântăreşte în medie cam 200 de grame. Un elev are maxim cinci ore pe zi la clasa a V-a. Deci maxim 1 kilogram pe zi la şcoală. Auxiliarele au o greutate mai mare, acele auxiliare pe care editurile le pun la dispoziţia unităţilor şcolare pentru a fi comandate de către părinţi, profesori sau diriginţi, fapt pentru care începutul anului şcolar ar trebui să ne găsească cu auxiliare mai uşoare”, a precizat ministrul. Liviu Pop susţine că manualul de educaţie fizică şi sport foloseşte atât elevului, cât şi profesorului şi părintelui. „Dau un exemplu simplu, părţile corpului omenesc, în ce clasă se studiează şi când se folosesc la educaţie fizică şi sport? Facem încălzirea la gambe, la triceps sau la biceps dar învăţăm elementele anatomiei un pic mai târziu”, a spus ministrul.
 
Totodată, acesta a precizat că elevii de clasa a V-a vor avea încă două noi manuale, la Informatică respectiv Consilierea şi dezvoltarea personală. „Debutăm pentru prima dată la clasa a V-a cu disciplina Informatică, deci elevii vor avea manual de Informatică. Consilierea şi dezvoltarea personală, vechea oră de dirigenţie, va avea şi ea manual. Toate manualele acestea vor fi pe suport electronic pe manuale.edu.ro. Toate manualele din trunchiul comun spre să le avem la 11 septembrie. Toate cele 108 titluri au fost scoase la licitaţie pe programele şcolare. S-au prezentat doar la 25 de titluri editurile cu oferte de manual. Din cele 25 la 18 au fost contestaţii. La 7 nefiind contestaţii s-au încheiat contractele pentru comandă la nivelul unităţilor şcolare, lucru care se întâmplă în momentul de faţă inclusiv în judeţul Alba. Pentru toate cele 25 de discipline lucrurile sunt în regulă, în 11 septembrie vom avea manuale.  Nu văd care e problema apariţiei unui manual atâta timp cât nu face decât să aducă un element în plus în actul didactic. Nu se vor da lucrări de control la educaţie fizică. Este şi pe format electronic, nu înseamnă că trebuie să îl ducă la şcoală copilul. În acelaşi timp, prin programul de guvernare avem biblioteca şcolară virtuală”, a mai explicat Liviu Pop.
 
Ministrul a fost prezent marţi, 1 august, la Alba Iulia, la deschiderea conferinţei internaţionale „Recent Trends in Pure and Applied Mathematics (TREPAM) 2017”, organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918” în perioada 31 iulie – 4 august. Conferinţa reuneşte peste 150 de specialişti în domeniul matematicii, din numeroase ţări ale lumii.
 
Citeşte şi:
 
Tudose, despre manualul de sport: A fost o glumă. Dacă în septembrie toate manualele sunt pe bancă, Pop poate să prezinte şi manual de colorat la sport
 
Matrapazlâcurile din spatele manualelor de Sport: şcolile au primit o listă din care sunt obligate să comande, deşi licitaţia se va încheia pe 7 august
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

🖕
1.08.2017, 13:32:23

N-ai ambîț, Popică, dacă nu pui în manualu cela și poză cu tine arătînd cum se fac genuncheflexiunile!

Saint Lo
1.08.2017, 15:00:20

Deficitarul ăsta crede sincer că suntem mai proști ca el și îi pune în cârcă fostului ministru șpaga lui sperând sa scape cu ea. Băi hăndel, bagă tu manualele alea și dacă fi-miu rămâne repetent la yachting, vin și-mi fac trofeu din bostanul tău.

+2 (2 voturi)
Realist
1.08.2017, 18:18:20

Poate sa existe si manual de sport (ca informare - ca doar n-o fi nebuni sa-ti de extemporal), dar sa ramana on-line, sa trecem si noi in secolul 21 ! Oricum aproape toata lumea are telefoane inteligente sau tablete - nu mai e nevoie de manuale pe suport hartie, ci de unele on-line, eventual si interactive ! S-ar putea rezolva elegant si rarele cazuri in care elevul nu are acces la formatul electronic: un punct de informare cu acces la net + imprimanta (asta daca nu se ocupa deja profesorul sa aduca printuri ale lectiei pentru putinii elevi care n-ar avea manual pe hartie).

Marian Petrescu
1.08.2017, 18:48:34

Da spaga cat a fost liviu?

un motan intransigent
1.08.2017, 19:20:14

Idei putine , dar fixe . Nimic nou sub soare . Copii vor fi instruiti si in privinta vocabularului folosit pe stadion ?

Modifică Setările