Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Muncii intervine în cazul femeii care a primit timp de 16 ani o pensie mai mică. Solicită demisii şi promite plata banilor datoraţi de stat

18
2 Jul 2020 15:18:38
Autor: Dorin Ţimonea
Foto: captura imagini video Digi24
Foto: captura imagini video Digi24

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, reacţionază dur în cazul femeii din Alba, care a încasat timp de 16 ani o pensie mai mică din cauza funcţionarilor de la Casa Judeţeană de Pensii.

Ministrul îşi cere public scuze de la pensionară şi a solicitat demisii la instituţia din Alba. De asemenea, a promis că aceasta îşi va primi toată suma restantă.
 
Timp de 16 ani, Ana Bîrloncea din Tăuni, comuna Valea Lungă, a primit o altă pensie, mai mică decât cea care i se cuvenea legal. Totul din cauza unui funcţionar care a trecut în sistem un cod greşit şi care, între timp, a decedat.
 
Şefa respectivului angajat al statului spune că nu are timp să verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa şi dă vina tot pe pensionară că nu a venit să sesizeze eroarea. Femeia s-a pensionat anticipat în 2002, apoi, după 2 ani, a mers să depună cererea pentru pensionarea la limita de vârstă. Din neatenţie sau din incompetenţă, un funcţionar a introdus în baza de date un cod greşit. Aşa că, timp de 16 ani, femeia a continuat să încaseze pensia anticipată, adică o sumă mai mică decât cea care i se cuvenea.
 
În 2002, la pensionarea anticipată, pensia Anei Bîrloncea a fost de 400 de lei. A crescut până în 2020 la 704 lei. Dacă ar fi luat pensia calculată corect, ar trebuit să ia cu vreo 40 de lei pe lună mai mult. În 16 ani, sumar respectivă înseamnă 7.300 de lei, bani care i se cuveneau femeii, dar pe care ea nu i-a primit pentru că, la un moment dat, un funcţionar a greşit. După ce au descoperit greşeala şi au recalculat, funcţionarii i-au înapoiat doar 1.202 lei din cei 7.300. Suna reprezintă datoria statului pentru ultimii 3 ani. Pentru restul de 13 ani nu s-ar mai putea plăti pentru că, portrivit legii, datoria statului s-a prescris.
 
Postarea integrală a ministrului Muncii, Violeta Alexandru:
”Este inadmisibil ca oameni care muncesc o viaţă întreagă, să fie privaţi de un drept câştigat cinstit, prin muncă, dreptul la pensia cuvenită integral. Pensionată în anul 2002 cu penalitate pentru ieşirea anticipată la pensie, conform legii, doamna A.B, din Alba, avea dreptul la o pensie întreagă, nepenalizată, prin trecerea la pensia de limita de vârstă, încă din luna iulie a anului 2004. Nu pot decât sa mă întreb dacă acei oameni, funcţionari publici din cadrul Casei de Pensii Alba care au greşit în anul 2004, când, odată cu trecerea doamnei la pensie de limita de vârstă, aveau obligaţia legală de a ridica penalizarea pensiei şi de a plăti integral drepturile, au astăzi cea mai mică remuşcare pentru cei 16 ani în care greşeala lor a îngreunat şi mai mult traiul acestei doamne.
 
Neplata tuturor drepturilor cuvenite retroactiv pentru cei 16 ani de către Casa de pensii Alba la momentul descoperirii erorii reprezintă o a doua gravă problemă. Să fii conştient că i-ai luat unui om un drept şi să nu-i restitui integral suma, pentru toţi aceşti 16 ani reprezintă o lipsă de respect faţă de oamenii care au muncit şi contribuit în ţara aceasta.
 
Am sesizat Casa Naţională de Pensii Publice pentru că vreau ca doamnei pensionare să i se acorde toate drepturile cuvenite. Până la ultimul leu, toţi banii datoraţi din 2014. Faţă de suma deja plătită în luna aprilie 2020, astăzi, la sesizarea mea, s-au făcut toate demersurile legale pentru ca doamna să primească prin casierie sau prin mandat poştal integral diferenţa pentru cei 16 ani în care a fost privată de dreptul integral de pensie.
 
Funcţionarii publici care au greşit vor răspunde! Pentru şeful de serviciu vinovat, deşi avea o mustrare scrisă pentru o altă eroare din urmă cu două luni, am cerut demisia! Vă rog doamnă, deşi e târziu să repar ceva ce v-a fost luat dintr-o greşeală gravă, să acceptaţi scuzele mele şi promisiunea că voi face tot ce îmi stă în putinţă să nu mai existe astfel de cazuri în România modernă!
 
Voi face toate demersurile legale pentru ca situaţii în care, din vina funcţionarilor publici au fost calculate greşit drepturile pensionarilor şi nu s-au achitat retroactiv banii, să nu mai existe. Nu poate exista prescripţie pentru drepturile unui pensionar când funcţionarul a stabilit greşit cât i se cuvine acestuia! Voi lupta să schimb acest lucru pe care-l consider total abuziv!”.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

kitty kat
2.07.2020, 15:28:07

Tare mult as dori så våd cå intr-o bunå zi un asfel de functionar iresponsabil este pedepsit pt. fapta sa. Vise...

+10 (10 voturi)
Alfa Omega
2.07.2020, 16:03:41

Frumoasa reactia ministrului muncii de a repara o nedreptate !

+9 (9 voturi)
adrian hora
2.07.2020, 16:07:55

ati observat ca femeia aia a luat in 15 ani cat fostul procuror comunist gh. balasoiu intr-o luna?

+14 (14 voturi)
muresan anna
2.07.2020, 15:30:55

Poate nu ar fi rau sa verifice, macar prin sondaj dosarele de pensii. In toata tara, iar apoi sa prezinte rezultatele. Macar asa s-ar corecta o parte din aiurelile create.

+7 (7 voturi)
123 ABC
2.07.2020, 15:37:15

Poate va primi si dobanda aferenta (la banii retinuti) , egala cu dobanda pe care statul o practica in cazul celora care intarzie sa-si plateasca darile dintr-un motiv sau altul

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările