Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Transporturilor, despre autostrada Sebeş - Turda: „Mi-am fixat ca obiectiv inaugurarea loturilor 3 şi 4 în luna mai“

1
14 Mar 2018 12:50:18
Autor: Dorin Ţimonea
Autostrada este, practic, finalizată între Aiud şi Turda
Autostrada este, practic, finalizată între Aiud şi Turda

Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Sebeş-Turda, în lungime de 29 de kilometri, ar putea fi deschise în luna mai. Afirmaţia aparţine ministrului Transporturilor, Lucian Şova, aflat miercuri, la Alba Iulia, la la cea de-a XII-a ediţie a Conferinţelor Club Feroviar – Infrastructura.

Lucian Şova a declarat că face ”toate eforturile” pentru a debloca situaţia de pe cele două loturi.
 
”Din păcate, o spun, s-a trecut dintr-o extremă în alta. Şi de la recepţia sau darea în utilizare a unor segmente de autostradă fără îndeplinirea unor condiţionalităţi care au condus, până la urmă, la evenimente nefericite din perspectiva construcţiilor, nu mai mult decât atât. Acum, reglementarea e făcută de aşa manieră încât recepţia nu poate fi făcută decât cu îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor. Este o situaţie care nu numai că nu este confortabilă, nu este nici constructivă. Vizez, deschiderea acestor două loturi, cu îndeplinirea acestor condiţionalităţi, dar în acelaşi timp am în obiectiv să generez o modificare a hotărârii de guvern astfel încât, într-un sens foarte limitat, foarte clar definit de reguli, să se poată face şi recepţie parţială astfel încât şi alte segmente de autostradă să poată fi date în folosinţă înainte de recepţia lor din perspectivă legală”, a spus Lucian Şova.
 
Ministrul a afirmat că obiectivul pe care şi l-a asumat este ca cele două loturi să fie deschise oficial în luna mai 2018. ”Mi-am fixat, ca obiectiv, ca în cursul lunii mai aceste două segmente să fie date. Facem eforturi şi cu constructorii. Avem discuţii săptămânal. Unele dintre aspectele semnalate ca neconformităţi din partea experţilor de la Compania de Drumuri au fost asumate şi intervin asupra lor, astfel încât să fie împăcate şi exigenţele pe care trebuie să le îndeplinească autoritatea contractantă, dar până la urmă să folosim aceste segmente de autostradă, atât de puţine, cât sunt, totuşi, să fie date în circulaţie pentru că orice kilometru de autostradă este important şi cu atât mai rău că totuşi există cale de rulare utilizabilă, e păcat să stăm să ne uităm la ea”, a precizat ministrul Transporturilor.
 
 
Inspecţia tehnică pentru recepţionarea lotului 3, de la Aiud la Decea, a avut loc în luna ianuarie, însă CNAIR a constatat mai multe neconformităţi, exces de bitum, probleme legate de rugozitate, aderenţă, planeitate, care puteau crea probleme din perspectiva circulaţiei. În ceea ce priveşte loturile 1 şi 2 ale autostrăzii, care se întind la Sebeş la Aiud, ministrul Transporturilor a spus că suntem ”departe de a vorbi despre recepţie”, însă are ”aşteptări mai mari din partea constructorilor în primul rând”.
 
”Şi în acest sens facem eforturi pentru a debloca lucrurile şi pentru a creşte capacitatea şi determinarea lor în a se mobiliza corespunzător. Ei afirmă că există o oarecare lipsă de resursă umană. Eu susţin ideea că în măsura în care vor fi avantaje salariale, vor fi susţinute mai bine financiar, totuşi şi aşteptările pe care le au muncitorii pentru a lucra la aceste proiecte să nu ne mai confruntăm cu lipsa de resursă de forţă de muncă”, a afirmat Şova. Ministrul a participat, la Alba Iulia, la cea de-a XII-a ediţie a Conferinţelor Club Feroviar – Infrastructura, eveniment ce are ca temă principală ”Dezvoltarea pieţelor feroviare în Europa Centrala şi de Sud-Est pentru 2030 si după”.
 
Autostrada Sebeş-Turda va avea o lungime totală de 70 de kilometri şi va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj, fiind împărţită în patru loturi. Loturile 1 şi 2 vor fi inaugurate cel mai devreme în anul 2019.
 

Te-ar putea interesa şi:

Principesa „iubăreaţă“ a Transilvaniei. Cum s-a iubit cu maestrul de ceremonii de la nuntă şi cu medicul curţii princiare

 

Cum urmărea CIA un ambasador român în Republica Congo: „A arătat puţine semne că vrea să se implice pe scena locală“

 

Peste 1 milion de euro pentru 100 de soluţii inteligente. Cum vrea Alba Iulia să devină primul ”Smart City” din România

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

costica cova
14.03.2018, 15:07:15

....domnul Șova face eforturi...Donule Șova faceți eforturi atunci cînd trebuie și nu mai primiți la licitație firme care nu au nici oameni și nici utilaje (degeaba au la ei în Italia dacă aici subcontractează ).Trec prin zonă mereu și văd la lucru 3 basculante , un buldozer și un excavator.....în ritmul ăsta și cu dotarea asta vor trebui 10 ani pentru 10 km. ....