UPDATE Pronunţare în dosarul „Mită pentru arbitri“. 14 inculpaţi, printre care Penescu, Gheorghe, Corpodean, află sentinţa judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Prahova a programat pentru vineri, 11 octombrie, 2013 pronunţarea unei prime sentinţe în dosarul „mită pentru arbitri“. Fostul patron al echipei FC Argeş, Cornel Penescu, fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, şi mai mulţi arbitri sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Printre aceştia se află şi preşedintele AJF Alba, fostul arbitru Sorin Corpodean.

UPDATE Tribunalul Prahova a amânat pronunţarea sentinţei pentru data de 21 octombrie 2013.

În total, procurorii DNA Piteşti au trimis în judecată în septembrie 2009 un număr de 14 inculpaţi. În sarcina lui Cornel Gheorghe Penescu, acţionar majoritar la S.C. PIC S.A. Piteşti, iar prin intermediul acestei societăţi acţionar majoritar la societatea FC Argeş Piteşti, s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. În sarcina fostui preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal Gheorghe Constantin, procurorii au reţinut două infracţiuni de luare de mită şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean, arbitrii de fotbal în lotul divizionar A, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de luare de mită. În sarcina arbitrului Aurelian Dumitru Bogaciu, arbitru de fotbal în lotul divizionar A,

Sorin Corpodean

s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată. Observatorul federal Marcel Lică, fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, este acuzat şi el de infracţiunea de luare de mită. În sarcina lui Florin Prunea, director de Relaţii Internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată. Arbitrii Lucian Cristian Dan şi Cristian Sorin Caia sunt acuzaţi, de asemenea, de luare de mită. 

Bani pentru arbitri

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie se specifică perioada în care o parte dintre inculpaţi au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat. “În perioada 2006-aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie (fost director al societăţii PIC SA), Mincă Cristian (fost preşedinte al clubului FC Argeş), Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au

Gheorghe Constantin

iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale“, se arată în comunicatul DNA făcut public la momentul trimiterii în judecată.

În perioada septembrie 2008 - decembrie 2008, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie şi Pieca Gheorghiţă au remis sume de bani inculpaţilor Bogaciu Dumitru Aurelian (5.000 USD şi 374 RON), Savaniu Marcel (3.000 USD), Lică Marcel (2.000 USD), Corpodean Sorin (15.000 USD), Dan Lucian (5.000 USD) şi Caia Sorin Cristian (2.000 USD) pentru ca aceştia, în calitate de arbitri, respectiv observatori din cadrul Federaţiei Române de Fotbal să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu în sensul favorizării echipei FC Argeş Piteşti în meciurile disputate cu Universitatea Craiova, SC Sporting Club SA Vaslui, Oţelul Galaţi şi Gloria Buzău, se mai precizează în rechizitoriu.

Filiera ”Prunea” din FRF

Procurorii DNA mai precizează în rechizitoriu şi cum a ajuns suma de 14.000 de dolari la Florian Prunea, director

Prunea

de Relaţii Internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru a-l ajuta pe Cornel Penescu să nu fie sancţionat sau să fie sancţionat cu o amendă în cuantum redus în două cauze. „În aceeaşi cauză, în perioada 30 septembrie 2008 - 3 noiembrie 2008, inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, cu ajutorul inculpaţilor Mincă Cristian şi Pieca Gheorghiţă, a remis suma totală de 14.000 USD inculpatului Prunea Florian, director de Relaţii Internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal în condiţiile în care acesta din urmă s-a prevalat de o influenţă reală asupra membrilor comisiei de Disciplină şi Comisiei de Apel din cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru ca Penescu Gheorghe Cornel să nu fie sancţionat sau să fie sancţionat cu o amendă în cuantum redus în două cauze avînd ca obiect abaterile disciplinare prevăzute de art. 52 alin 1 lit. b şi art. 52 alin. 5 din Regulamentul Disciplinar al Federaţiei Române de Fotbal, vizând comportarea jignitoare, calomnioasă şi declaraţii care afectează imaginea fotbalului“, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Penescu, Făcăleaţă, Liberatu şi Constantin au stat peste 9 luni în arest preventiv. Inculpaţii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean au fost cercetaţi în stare de arest preventiv timp de trei săptămâni, fiind ulterior eliberaţi sub

image

control judiciar. 

Procurorii au dispus instituirea sechestrul penal asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinînd inculpaţilor până la concurenţa sumelor care reprezintă obiectul infracţiunilor de corupţie reţinute în sarcina acestora. Inculpaţii nu au recunoscut săvârşirea faptelor, chiar dacă procurorii au prezentat martori care au susţinut acuzaţiile aduse persoanelor trimise în judecată. Instanţa a respins pe parcursul judecării dosarului şi cererea privind efectuarea unei expertize tehnico-criminalistice a înregistrărilor audio ale unor convorbiri telefonice interceptate de anchetatori. Soluţia Tribunalului Prahova va putea fi contestată la Curtea de Apel Ploieşti.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite