Mitropolia Greco-Catolică din Blaj vrea retrocedare în natură şi compensaţii financiare de peste 5 milioane de lei pentru bunuri confiscate de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul municipiului Blaj
Centrul municipiului Blaj

Mitropolia Greco-Catolică din Blaj a obţinut la Curtea de Apel Alba Iulia o decizie prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România este obligată să soluţioneze o cerere formulată încă din anul 2003.

Prin cererea înaintată comisiei în urmă cu 16 ani, Mitropolia a solicitat retrocedarea în natură a unor bunuri mobile şi imobile din Blaj care i-au aparţinut înainte de naţionalizarea impusă de comunişti după cel de-al Doilea Război Mondial, respectiv acordarea de compensaţii financiare pentru bunurile care nu pot fi retrocedate. Reprezentanţii reclamantei au calculat valoarea acestor bunuri la suma de de 5.157.600 lei.

Pentru că nu a primit un răspuns din partea comisiei, instituţia religioasă a formulat, în 2017, o cerere de chemare în jduecată şi a avut câştig de cauză ”în parte”, recent, la Curtea de Apel. Instanţa din Alba Iulia nu a dispus, aşa cum a solicitat Mitropolia, acordarea compensaţiilor fiannciare pe motiv că nu a fost parcursă etapa legală, cea de soluţionare a cererii formulate în 2003.

”Instanţa apreciază că pârâta Comisia Specială de Retrocedare a avut o atitudine pasivă în soluţionarea cererii formulată de reclamantă în baza O.U.G. nr. 94/2000. Astfel,  în lipsa unei dispoziţii exprese referitoare la termenul de soluţionare a dosarelor în temeiul O.U.G. nr. 94/2000, instanţa de judecată este datoare să exercite un control asupra dreptului de apreciere al autorităţii administrative pentru a asigura o protecţie reală drepturilor fundamentale ale cetăţenilor consfinţite de Constituţia României şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Or, în speţă, cererea întemeiată pe dispoziţiile O.U.G. nr. 94/2000 a fost adresată Comisiei Speciale de Retrocedare la data de 27 februarie 2003, iar demersul judiciar a fost întreprins la data de 03 iulie 2017 pe rolul Tribunalului Alba, însă aşa cum s-a menţionat, cererea nu a fost soluţionată nici până la momentul pronunţării prezentei hotărâri. (…) Constată refuzul nejustificat al pârâtei Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România de a soluţiona cererea de restituire înregistrată de reclamantă sub nr. 4725/27.02.2003. Obligă pârâta să emită decizie motivată de soluţionare a cererii, în cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, precizează instanţa din Alba Iulia.

Potrivit Primăriei municipiului Blaj, care este, de asemenea, parte în proces, terenurile  solicitate nu pot fi retrocedate în natură pentru că pe acestea au fost realizate diferite investiţii publice: a fost amenajat Parcul “Avram Iancu”, terenuri de tenis, handbal, baschet şi volei, bazinul de înot. De asemenea, au fost construite Sala de Sport a municipiului Blaj şi Centrul de Excelenţă în Volei, aici funcţionează Baza Sportiva - Complex Sportiv Şcolar şi Grădiniţa de copii nr.1 Blaj. Dosarul a ajuns, între timp, pentru o soluţie definitivă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Blaj a formulat mai multe cereri la Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri  imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. În acest moment, după aproximativ 16 ani de la formularea cererilor, sunt în continuare nesoluţionate o mare parte din acestea.

 Pentru imobilele cu destinaţia terenuri, cu privire la care apar informaţii în articolul din Ziarul Unirea din data de 9.07.2019, la pag. 12 (în ediţia online din 14.07.2019), solicitarea Mitropoliei nu a fost soluţionată de Comisia Specială de Retrocedare. În acest context, Mitropolia a formulat o acţiune judecătorească solicitând acordarea de despăgubiri şi nu restituirea în natură, aşa cum se menţionează în articol. Precizăm că s-a solicitat acordarea de despăgubiri de către Statul Român tocmai având în vedere situaţia juridică şi faptică a terenului: acesta are destinaţia de parc, iar pe o parte sunt edificate construcţii (Stadionul din Blaj, bazin de înot, etc.)”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite