Moaţele tulnicărese din Cîmpeni, invitate la Carnavalul de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul de tulnicărese ”Moaţele” din Cîmpeni participă la Carnavalul de la Veneţia. Tinerele tulnicărese din Apuseni susţin sâmbătă şi duminică spectacole la marele eveniment din oraşul italian.

După ce, în 2008, România a fost ţară invitată de onoare la Carnavalul veneţian, şi în acest an vor fi prezenţe româneşti în lagună. Grupul de tulnicărese „Moaţele” din Cîmpeni susţine, în acest weekend, un recital la Carnavalul de la Veneţia.

Carnavalul de la Veneţia a început oficial sâmbătă şi va dura zece zile. Evenimentul este organizat, prin tradiţie, înaintea Postului Paştelui (catolic). Prima ediţie a avut loc la anul 1162, dar prima atestare documentare datează din 1268. Carnavalul veneţian a atins apogeul în secolul al XVIII-lea, iar în 1930 a fost interzis de Mussolini. A fost reluat abia peste mulţi ani, în 1979.

Grupul de tulnicărese „Moaţele” din Cîmpeni susţine, în acest weekend, un recital la Carnavalul de la Veneţia. Grupul a fost înfiinţat în anul 2006 şi are în componenţă tinere care doresc să ducă mai departe acest vechi obicei: cântatul din tulnic.

Programul manifestărilor:

Sâmbătă, 18 februarie:

Grupul de tulnicărese „Moaţele” din Cîmpeni susţine programe de câte 15-20 de minute la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (începând cu ora 12.00), Rialto (în jurul orei 13.30), Ateneo Veneto (după ora 14.00) şi pe scena din San Marco (ora 16.00- 16.30).

image

Duminică, 19 februarie:

În intervalul orar 10.00 – 12.00, Grupul de tulnicărese o să fie prezent la defilarea participanţilor la carnaval, cu plecarea din Piaţa San Marco, din faţa Palatului Dogilor.

Citiţi şi:

Ce înseamnă dezvoltarea personală, conceptul neînţeles pe deplin în România. „Chiar şi în perioada socialistă au existat lucrări vizând auto-educarea“

Zece ani în carcera Aiudului. Calvarul îndurat de un preot ortodox în închisorile comuniste

Memoria constructorului Cetăţii Alba Carolina „secerat“ de ciumă,  scoasă din cenuşa uitării

Povestea celei mai vechi grădini botanice înfiinţate pe lângă o şcoală secundară din lume. Superlativul, găsit de edilii din Blaj

Ce înseamnă şi cum se folosesc simbolurile ® şi TM. Cum se poate obţine o marcă înregistrată

„Cel mai fioros cap“ al Răscoalei din 1784 într-o imagine rară: înarmat „până-n dinţi“ şi însoţit de un câine de luptă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite