Modernizarea drumului lui Avram Iancu. CJ Alba a demarat licitaţia pentru proiectare şi asistenţă tehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul va fi modernizat pe teritoriul judeţului Alba
Drumul va fi modernizat pe teritoriul judeţului Alba

Consiliul Judeţean Alba face un nou pas în procesul de modernizare a drumului judeţean DJ 762. Instituţia a lansat o licitaţie pentru servicii de proiectare şi asistenţă tehnică cu o valoare estimate de 160.000 de lei.

Drumul ”pleacă” din localitatea Vidrişoara, comuna Avram Iancu, urcă până la peste 1.000 de metri altitudine, după care coboară în Hunedoara, în localitatea Bulzeştii de Sus şi face legătura cu Baia de Criş. Este un simbol istoric având în vedere că este cunoscut şi ca ”Drumul Iancului”. Avram Iancu l-a folosit deseori pentru a ajunge în Ţara Zarandului, la Baia de Criş.

De altfel, în aceasă zonă, la Ţebea, este înmormântat marele erou naţional. DJ 762 va fi modernizat pe o lungime de peste 6 kilometri, pe teritoriul judeţului Alba. În Hunedoara, până la Bulzeştii de Sus, dumul are o lungime de 18 km. Şi autorităţile din Hunedoara doresc modernizarea şoselei, proiectul fiind depus pentru finanţare în cadrul programului Anghel Saligny.

În prezent, pe o lungime de circa 4 kilometri drumul are un sistem rutier din piatră spartă, iar pe 1,25 km este piatră spartă cu îmbrăcăminţi din beton asfaltic. Pe traseu exista un pod peste Râul Arieşul Mic în stare avansată de degradare, care se propune a fi demolat şi reconstruit.

”De-a lungul traseului s-au observat o serie de degradări specifice drumurilor pietruite: gropi locale, făgaşe, ravene longitudinale, fapt care limitează viteza de circulaţie. Acestea sunt cauzate de lipsa pantelor transversale pe partea carosabilă, fapt care duce la staţionarea apei timp îndelungat pe platforma drumului, apa înfiltrându-se în corpul drumului ceea ce duce la apariţia degradărilor în stratul de balast. Sistemele de colectare, scurgere şi evacuare a apelor sunt deficitare, podeţele sunt parţial colmatate, iar unele au diametru insuficient pentru evacuarea corespunzătoare a apelor pluviale.

Ca urmare a stării de deteriorare a drumului, în 2021 a fost efectuată o expertiză tehnică din care rezultă starea tehnică a drumului ca fiind mediocră. Astfel s-a propus modernizarea acestuia pentru asigurarea unui transport civilizat şi sigur, corespunzător clasificării sale ca drum judeţean. Proiectul îşi propune creşterea gradului de confort şi siguranţă a circulaţiei auto şi pietonală în zonă şi implicit duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din judeţul Alba”, se precizează în caietul de sarcini.

Contractul se referă atât la proiectarea lucrprii cât şi la servicii de asistenţă tehnică pentru perioada de organizare a procedurii de achiziţie a lucrărilor, cât şi pentru perioada de execuţie. Se estimează că procesul de reabilitare a drumului ar urma să demareze în 2023.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Eşec al industriei de armament. De ce nu poate fi produsă în serie singura armă NATO proiectată în România 

„Renegaţii“. Cum urmărea Securitatea românii care fugeau în Ungaria

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite