Modificare a legii după cazul femeii care a primit timp de 16 ani o pensie mai mică. Beneficiarii să îşi poată recupera oricând banii dacă au fost erori de calcul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia care a primit pensia mai mică decât i se cuvenea. Foto: captura imagini Digi24
Femeia care a primit pensia mai mică decât i se cuvenea. Foto: captura imagini Digi24

Deputatul PNL Florin Roman a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că a depus o iniţiativă legislativă prin care, în situaţia unor erori materiale intervenite în procesul administrativ, termenul general de prescripţie să nu se aplice pentru recuperarea de către beneficiarii dreptului la pensie a sumelor neplătite acestora.

Iniţiativa survine ca urmare a mediatizării cazului unei femei din Alba, care a primit timp de 16 ani o pensie mai mică decât cea cuvenită, din cauza erorii unui angajat al Casei de Pensii. „Astăzi, am depus iniţiativa legislativă în procedură de urgenţă prin care, practic, nu rezolvăm doar un caz, rezolvăm toate situaţiile de acest gen, pentru că (…) sunt convins că sunt multe situaţii de acest gen. Legea, la ora actuală, prevede un termen general de prescripţie de 3 ani de zile”, a afirmat deputatul liberal de Alba, citat de Agerpres.

Amendamentul depus de Florin Roman prevede ca, în cazul în care, din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ deevaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a cerut, joi, măsuri administrative de sancţionare a celor care au greşit, cât şi pentru repararea prejudiciului  material de la Casa de Pensii Alba, după ce, timp de 16 ani, o femeie a primit o pensie mai mică. „Persoana respectivă a depus o cerere de pensionare anticipată parţial în iulie 2002, calculându-se o penalizare conform legii. În anul 2004, îndeplinind condiţiile de trecere la pensie la limită de vârstă, această penalizare trebuia să înceteze, iar persoana respectivă ar fi trebuit să primească pensie fără penalitate, pentru limită de vârstă. Din cauza neatenţiei unor funcţionari publici, nu a fost pusă în plată pensia integral, menţinându-se penalitatea timp de 16 ani. Prejudiciul creat plin neplata pensiei a fost de peste 7.000 de lei, iar la momentul descoperirii erorii s-au plătit retroactiv doar drepturile din ultimii 3 ani, aproximativ 1.200 de lei”, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii de Ministerul Muncii.

Timp de 16 ani, Ana Bîrloncea din Tăuni, comuna Valea Lungă, a primit o altă pensie, mai mică decât cea care i se cuvenea legal. Totul din cauza unui funcţionar care a trecut în sistem un cod greşit şi care, între timp, a decedat. Şefa respectivului angajat al statului a spus, pentru Digi24, că nu are timp să verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa şi dă vina tot pe pensionară că nu a venit să sesizeze eroarea. Femeia s-a pensionat anticipat în 2002, apoi, după 2 ani, a mers să depună cererea pentru pensionarea la limita de vârstă. Din neatenţie sau din incompetenţă, un funcţionar a introdus în baza de date un cod greşit. Aşa că, timp de 16 ani, femeia a continuat să încaseze pensia anticipată, adică o sumă mai mică decât cea care i se cuvenea.

În 2002, la pensionarea anticipată, pensia Anei Bîrloncea a fost de 400 de lei. A crescut până în 2020 la 704 lei. Dacă ar fi luat pensia calculată corect, ar trebuit să ia cu vreo 40 de lei pe lună mai mult. În 16 ani, sumar respectivă înseamnă 7.300 de lei, bani care i se cuveneau femeii, dar pe care ea nu i-a primit pentru că, la un moment dat, un funcţionar a greşit. După ce au descoperit greşeala şi au recalculat, funcţionarii i-au înapoiat doar 1.202 lei din cei 7.300. Suna reprezintă datoria statului pentru ultimii 3 ani. Pentru restul de 13 ani nu s-ar mai putea plăti pentru că, potrivit legii, datoria statului s-a prescris.

Citiţi şi:

A vrut să cumpere „puicuţe” pe Facebook şi a primit „block” 24 de ore. Păţania unui primar din Alba

FOTO Semne de întrebare după decesul femeii de 39 de ani, infectate cu coronavirus, fără să aibă alte boli. Cum arătau plămânii Anemonei

FOTO Avioanele misterioase din Apuseni ce se pot vedea prin Google Maps. Care este explicaţia apariţiilor neobişnuite   

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite