Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Moment tensionat în Cetatea Alba Iulia. Portretul lui Avram Iancu, lângă statuia principelui maghiar care ar fi vrut să stăpânească „Dacia“

27
21 May 2022 17:06:30
Autor: Dorin Ţimonea
Statuia lui Bethlen Gabor şi portretul lui Avram Iancu. Foto: alba24.ro
Statuia lui Bethlen Gabor şi portretul lui Avram Iancu. Foto: alba24.ro

Un moment tensionat a avut loc sâmbătă, 21 mai, la Alba Iulia, în timpul evenimentului ocazionat de dezvelirea statuii principelui Bethlen Gabor.

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieş, a a oferit un buchet de flori preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, după care a scos un portret al eroului naţional român Avram Iancu şi l-a aşezat la baza statuii principelui maghiar.
 
Matieş a susţinut că a adus portretul pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu. În momentul în care senatorul Călin Matieş s-a apropiat de preşedintele Ungariei, forţele de ordine i-au atras atenţia acestuia. Katalin Novak i-a zâmbit şi mulţumit pentru flori. Portretul lui Avram Iancu a rămas pe gazonul din apropierea statuii lui Bethlen Gabor.
 
La Alba Iulia a avut loc sâmbătă ceremonialul de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor, cel care a întemeiat colegiul reformat din oraş în urmă cu 400 de ani. Statuia din bronz este amplasată în rondoul din sensul giratoriu aflat pe strada Unirii, în zona Universităţii „1 Decembrie 1918”, în Cetatea Alba Carolina. Statuia Principelui este realizată de sculptorul Deak Arpad, din bronz.
 
Pe registrul superior va fi inscripţionat textul „Gabriel Bethlen 1580 – 1629”, iar pe registrul inferior „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM. 8,31) COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622 – 2022)”. Greutatea aproximativă a soclului este de 2,6 tone, iar greutatea totală a ansamblului este de 3,5 tone.
 
Foto: alba24.ro
 
”Înfiinţat în anul 1622, la iniţiativa principelui Gabriel Bethlen, Colegiul Academic a fost una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea. La invitaţia principelui, la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuţi la nivel european - Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld. Principele Bethlen şi-a pus biblioteca personală la dispoziţia celor care învăţau la Colegiul Academic şi tot spre folosul acestora a întemeiat tipografia princiară, unde s-au tipărit manualele necesare procesului de învăţământ”, se arată într-un comunicat al Muzeului Unirii din Alba Iulia.
 
Gabriel (Gabor) Bethlen a fost principe al Transilvaniei între 1613 - 1629 şi începând cu 1619 lider al mişcării antihabsburgice din estul şi nordul Ungariei în contextul Războiului de 30 de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German. 
 
Potrivit unor istorici, a încercat să cucerească Moldova şi Muntenia, pe care ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia. Bethlen cunoştea limba română şi a acordat câteva înlesniri românilor ardeleni pe timpul domniei sale. Spre sfârşitul vieţii, Bethlen a încercat să ajungă rege al Poloniei, dar acest proiect nu s-a mai concretizat, principele murind la vârsta de 49 ani, la Aiud, pe 15 noiembrie 1629.
 

Vă mai recomandăm:

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Mihai II
21.05.2022, 17:01:39

De ce a fost amplasata acea statuie acolo ? Cum s-a purtat principele Transilvaniei cu Romanii majoritari intotdeauna in Transilvania ? I-a respesctat, le-a respectat drepturile, a contribuit la conservarea limbii, a culturii si a traditiilor lor sau i-a persecutat, i-a discriminat ? Merita acel principe o statuie la Alba Iulia ? Ce a cautat presedintele Ungariei acolo ? Acum 400 de ani, Ungaria nu exista ca stat, fusese cucerita de Imperiul Otoman si era un pasalac turcesc (provincie turceasca). Nici acum 300 de ani Ungaria nu exista ca stat, nici acum 200 de ani, era provincie austriaca. In aceasta perioada, Transilvania a fost un Principat independent sau autonom, locuit in majoritate de Romani. Cam in acea perioada, Mihai Viteazul a unit prima data Principatele Romanesti : Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Daca Sarkozy era maghiar, nu inseamna ca Franta avea vreo legatura cu Ungaria. Daca Fujimori era japonez, nu inseamna ca Japonia avea vreo legatura cu Peru. Ce vrea presedintele Ungariei ? Vrea sa dea impresia ca acum 400 de ani Transilvania apartinea Ungariei ? De ce nu le spune maghiarilor din Romania adevarul istoric, ca din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nu a existat ca stat, 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii 100 de ani a fost asa cum este astazi ? Ca sa se termine cu pretentiile absurde, iredentiste si revizioniste maghiare.

+15 (19 voturi)
www.brave.com
21.05.2022, 18:03:06

Ungaria spera sa devina din nou mare cu ajutorul rusilor... daca castiga Trump peste 2 ani si desfiinteaza NATO cum zicea prin 2019?... Roumania va avea soarta Ucrainei, posibil si mai rau... Citeste mai mult: adev.ro/rc8ing

-12 (24 voturi)
bios
21.05.2022, 17:17:56

Ce dobitoc si psd-istul ala...sa il pui pe Avram Iancu la picioarele bozgorului bethlen...

+11 (15 voturi)
Ţac Pac
21.05.2022, 17:29:32

E timpul pentru adormitii de parlamentari sa dea un decret ,sa se faca o statuie a lui Avram Iancu de 23 tone ....

+5 (7 voturi)
gheorghe deveanu
21.05.2022, 17:44:52

Nu foloseste nimanui falsificarea istoriei sau interpretarea tendentioasa. Gabriel Bethlen, nascut la Ilia in judetul Hunedoara, a fost principe al Transilvaniei si Rege al Ungariei... A fost un umanist recunoscut in Europa veacului sau, a respectat libertatea religioasa a locuitorilor Transilvaniei, iar daca voia sa uneasca Tarile Romanesti cu Transilvania sub numele de Dacia (si nu Ungaria), inseamna ca voia sa faca un stat cu majoritate romaneasca. Pe de alta parte, in secolul XVII nu exista ideea de "nationalitate" si nu conta daca un ungur (Bathory) a ajuns rege al Poloniei sau daca un roman, Iancu de Hunedoara a ajuns regentul Ungariei ! Exacerbarea unor manifestari nationaliste nici nu rezolva nimic si nici nu aduce vreo solutie la problemele existente. Asa ca sa respectam principiul latinesc : "Nec sutor supra crepidam" !

+2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările