Moment tensionat în Cetatea Alba Iulia. Portretul lui Avram Iancu, lângă statuia principelui maghiar care ar fi vrut să stăpânească „Dacia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia lui Bethlen Gabor şi portretul lui Avram Iancu. Foto: alba24.ro
Statuia lui Bethlen Gabor şi portretul lui Avram Iancu. Foto: alba24.ro

Un moment tensionat a avut loc sâmbătă, 21 mai, la Alba Iulia, în timpul evenimentului ocazionat de dezvelirea statuii principelui Bethlen Gabor.

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieş, a a oferit un buchet de flori preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, după care a scos un portret al eroului naţional român Avram Iancu şi l-a aşezat la baza statuii principelui maghiar.

Matieş a susţinut că a adus portretul pentru a aminti de cei 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu. În momentul în care senatorul Călin Matieş s-a apropiat de preşedintele Ungariei, forţele de ordine i-au atras atenţia acestuia. Katalin Novak i-a zâmbit şi mulţumit pentru flori. Portretul lui Avram Iancu a rămas pe gazonul din apropierea statuii lui Bethlen Gabor.

La Alba Iulia a avut loc sâmbătă ceremonialul de dezvelire a statuii principelui Bethlen Gabor, cel care a întemeiat colegiul reformat din oraş în urmă cu 400 de ani. Statuia din bronz este amplasată în rondoul din sensul giratoriu aflat pe strada Unirii, în zona Universităţii „1 Decembrie 1918”, în Cetatea Alba Carolina. Statuia Principelui este realizată de sculptorul Deak Arpad, din bronz.

Pe registrul superior va fi inscripţionat textul „Gabriel Bethlen 1580 – 1629”, iar pe registrul inferior „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS (ROM. 8,31) COLLEGIUM ACADEMICUM 400 (1622 – 2022)”. Greutatea aproximativă a soclului este de 2,6 tone, iar greutatea totală a ansamblului este de 3,5 tone.

statuie alba iulia

Foto: alba24.ro

”Înfiinţat în anul 1622, la iniţiativa principelui Gabriel Bethlen, Colegiul Academic a fost una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ din Transilvania secolului al XVII-lea. La invitaţia principelui, la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuţi la nivel european - Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld. Principele Bethlen şi-a pus biblioteca personală la dispoziţia celor care învăţau la Colegiul Academic şi tot spre folosul acestora a întemeiat tipografia princiară, unde s-au tipărit manualele necesare procesului de învăţământ”, se arată într-un comunicat al Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Gabriel (Gabor) Bethlen a fost principe al Transilvaniei între 1613 - 1629 şi începând cu 1619 lider al mişcării antihabsburgice din estul şi nordul Ungariei în contextul Războiului de 30 de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German. 

Potrivit unor istorici, a încercat să cucerească Moldova şi Muntenia, pe care ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia. Bethlen cunoştea limba română şi a acordat câteva înlesniri românilor ardeleni pe timpul domniei sale. Spre sfârşitul vieţii, Bethlen a încercat să ajungă rege al Poloniei, dar acest proiect nu s-a mai concretizat, principele murind la vârsta de 49 ani, la Aiud, pe 15 noiembrie 1629.

Vă mai recomandăm:

 

Elevii de pe Valea Sebeşului au intrat în vacanţa de vară. Obiceiul secular care le scurtează anul şcolar

 

S-a încheiat forarea pilonilor de pe A10. Când se va deschide circulaţia pe ambele sensuri ale autostrăzii VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite