Monument din Roşia Montană, susţinut de bârne pentru a nu se prăbuşi. INP a demarat proiectul de restaurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa-monument istoric din Roşia Montană este susţinută de bârne pentru a nu se prăbuşi. Foto: INP
Casa-monument istoric din Roşia Montană este susţinută de bârne pentru a nu se prăbuşi. Foto: INP

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă demararea procedurii simplificate de atribuire a contractului de execuţie lucrări de restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roşia Montană”.

Imobilul este un monument istoric aflat într-un stadiu avansat de degradare. De altefel, pentru a nu se prăbuşi construcţia a fost sprijinită cu un sistem realizat din bârne din lemn.

Valoarea contractului de lucrări este de 7,55 milioane de lei, fără TVA. Ofertele pot fi depuse la Institutul Naţional al Patrimoniului până pe data de 21 iulie 2022.

Clădirea Casei parohiale reformate din Roşia Montană, ridicată la jumătatea secolului al XIX-lea, este una dintre cele mai reprezentative construcţii din localitate din punct de vedere arhitectural, îmbinând o imagine urbană de factură neoclasică, prezentată spre spaţiul public (mod de împărţire a faţadei în registre şi de accentuare a zonei centrale, forma ferestrelor, decoraţia), cu modul de compoziţie planimetric tradiţional al caselor din zonă.

Construcţia este, de asemenea, una dintre puţinele clădiri istorice din centrul Roşiei Montane care au atât parterul, cât şi nivelul etajului realizat din zidărie, majoritatea având doar parterul din zidăriei, iar etajul din lemn. În perioada postbelică a funcţionat ca farmacie şi locuinţă de serviciu pentru farmacist. După 1990 spaţiul comercial a mai fost folosit ca magazin general şi magazin alimentar. Din anii 2000 construcţia nu a mai fost utilizată, degradându-se constant până la stadiul de ruină actual.

Construcţia reprezintă cel mai complex şi coerent exemplu de clasicism în arhitectura de la Roşia Montană. Compoziţia este simetrică, cu marcarea corpului central în rezalit faţă de planul faţadei, străbătut la nivelul parterului de un gang de acces pe parcelă. Deşi clădirea nu se înscrie într-un front închis şi accesul pe parcelă se poate face şi prin curte, pe lângă casă, planul este organizat în funcţie de acest element important, gangul, care nu este deci, în acest caz, o necesitate funcţională ci o opţiune arhitecturală, estetică.

monument rosia montana

Foto: INP

De altfel gangul, lipsit de o funcţionalitate evidentă, a fost obturat la un moment dat cu un zid în care se deschide o simplă uşă. Valoarea culturală a clădirii, care a condus la punerea sa sub protecţie legală, corelată cu starea sa gravă de degradare, impune necesitatea intervenţiilor de conservare, restaurare şi punere în valoare.

Proiectul de restaurare prevede readucerea clădirii la stadiul de funcţionabilitate, prin utilizarea aceloraşi tipuri de materiale cu care a fost construită intiţial. Pe lângă lucrările de construcţie şi de refacere a zidurilor şi a acoperişului, va fi înlocuită reţeaua electrică şi se va realiza şi un sitem de încălzire. Anterior, INP a finanţat serviciile de proiectare pentru elaborare documentaţiei tehnico-economice şi asistenţă tehnică pentru restaurarea şi punerea în valoare a monumentului istoric.

Vă mai recomandăm:

Staţiunea balneară construită de la zero într-un oraş din Ardeal. Când vor sosi primii turişti FOTO

 

Poveste din vremurile în care românii săraci trebuiau să ceară voie în scris, la primărie, să-şi cumpere încălţăminte

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite