Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Motivarea prin care un criminal a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: „Modul de comitere a faptei denotă o violenţă şi o agresivitate deosebită“

0
2 Feb 2018 09:00:33
Autor: Dorin Ţimonea
Bărbatul judecat pentru omor a fost condamnat la 30 de ani de închisoare
Bărbatul judecat pentru omor a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Tribunalul Alba a motivat hotărârea prin care inculpatul Barsony Gligor, judecat pentru uciderea fostului primar al comunei Lunca Mureşului, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. Judecătorul a avut în vedere gravitatea infracţiunii şi modul de comitere a acesteia, victima fiind ucisă cu 20 de lovituri de cuţit.

Potrivit instanţei de judecată, aplicarea loviturilor repetate cu un obiect tăietor-înţepător au cazat victimei Rusu Ioan 20 de plăgi la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului şi genunchiului stâng, plăgile cervicale cu secţiune de vase sanguine mai, şi secţiune de căi aeriene, determinând hemoragia externă combinată cu asfixie mecanică prin aspiraţie sanguină în căile respiratorii şi plămâni, care au condus la deces.
 
”Acest mod de comitere a faptei denotă o violenţă, o agresivitate deosebită a inculpatului şi, implicit, o periculozitate deosebită a acestuia. Totodată, Tribunalul are în vedere şi gravitatea rezultatului produs – moartea victimei Rusu Ioan, prin prisma faptului că viaţa unei persoane reprezintă valoarea socială cea mai importantă apărată de lege. De asemenea, Tribunalul are în vedere şi conduita procesuală a inculpatului, acesta nerecunoscând săvârşirea faptei, în pofida probelor ştiinţifice administrate în cauză şi fără a fi în măsură să dea explicaţii plauzibile prin care să combată probele respective”, se suţine în motivarea hotărârii pronunţate în 20 decembrie 2017. Din fişa de cazier a inculpatului, rezultă că Barsony Gligor a fost condamnat, începând cu anul 1988, de 12 ori, la pedepse cuprinse între 4 luni închisoare şi 8 ani închisoare, pedepse care însumează 38 de ani şi 8 luni închisoare şi care i-au fost aplicate pentru furt, lovire, tâlhărie, viol, perversiuni sexuale, tentativă la viol, evadare, violare de domiciliu, furt calificat. Acesta a executat, prin cumularea acestor pedepse, mai mult de 26 ani închisoare.
 
”Având în vedere că scopul pedepsei este prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni, raportat la antecedentele penale ale inculpatului Barsony Gligor, Tribunalul apreciază că în prezenta cauză se impune aplicarea maximului special de pedeapsă, comportamentul infracţional constatat al inculpatului dovedind că o pedeapsă mai puţin consistentă nu este suficientă pentru îndreptarea inculpatului şi nici pentru realizarea caracterului coercitiv al pedepsei”, se susţine în documentul instanţei de judecată. Pe lângă pedeapsa de 30 de ani de închisoare, inculpatul a mai fost obligat să plătească 300.000 de lei către trei părţi civile şi cheltuieli de judecată în valoare de 28.480 de lei.
 

Crima descrisă de instanţa de judecată

 
În data de 26 noiembrie 2016, în jurul orei 17,40, victima Rusu Ioan a plecat de la domiciliu, la volanul autoturismului său, marca Dacia Duster, spunându-i soţiei  sale că merge în satul învecinat – Lunca Mureşului – pentru a se întâlni cu martorul (…), dar se va întoarce repede. În jurul orei 18, victima Rusu Ioan s-a întâlnit cu inculpatul Barsony Gligor, pe raza satului Lunca Mureşului, în punctul numit de localnici «La continit», fiind foarte posibil ca întâlnirea să nu fi fost întâmplătoare, ci la solicitarea inculpatului, deoarece, conform declaraţiei martorei (…), acesta din urmă i-a cerut în ziua precedentă telefonul mobil şi l-a apelat pe numitul Rusu Ioan, dar martora nu a stat să asculte discuţia. Cert este că cei doi s-au întâlnit în locul menţionat şi la un moment dat, victima a fost atacată de către inculpat cu un cuţit pe care acesta-l avea asupra lui.
 
Zona unde a avut loc omorul fostului primar din Lunca Mureşului
 
Potrivit declaraţiei aceluiaşi martor, inculpatul avea în locuinţă un cuţit de aproximativ 20 cm, pe care i l-a lăsat spre folosinţă martora, obiect care ulterior incidentului nu a mai fost văzut în locuinţa inculpatului. Ţinând cont de acest aspect, este foarte probabil ca inculpatul să se fi înarmat cu acel cuţit şi nu să-l fi avut întâmplător asupra lui. De asemenea, avându-se în vedere că în autoturismul victimei, mai exact pe volan, cheia de contact şi o sticlă din plastic cu eticheta Borsec s-au găsit probe biologice – sânge, care a evidenţiat un profil genetic identic cu al inculpatului, este justificată concluzia că agresiunea a început în autoturism, unde s-a dat o luptă, victima apărându-se iar inculpatul autorănindu-se la palma mâinii stângi prin manevrarea cuţitului, apoi a continuat în afara autoturismului. Rănirea inculpatului la mâna stângă prin folosirea cuţitului cu această mână este plauzibilă, ţinând cont şi de concluziile raportului de autopsie. În timpul agresiunii, inculpatul a aplicat victimei mai multe lovituri, cauzându-i 20 de plăgi, unele tăiate, altele tăiate-înţepate, situate la nivelul capului, gâtului, abdomenului, palmelor şi genunchiului stâng,plăgi având caracteristici vitale.
 
După aplicarea celor 20 de lovituri, inculpatul Barsony Gligor a abandonat victima lângă autoturismul acesteia şi înainte de a pleca a luat din interiorul maşinii o bucată de material textil, de culoare albastră, cu care şi-a şters rănile de la mână. Acest material textil a fost aruncat la aproximativ 45 metri distanţă de autoturism, pe traseul urmat de inculpat după părăsirea locului faptei. De asemenea, inculpatul a aruncat cuţitul folosit, precum şi pantalonii purtaţi în momentul săvârşirii faptei.
 
 
Deşi cuţitul nu a fost găsit ulterior, Tribunalul are convingerea că acesta a fost obiectul vulnerant, mai exact un cuţit de aproximativ 20 cm, cu prăsele negre, singurul obiect de acest gen deţinut de inculpat. În ceea ce priveşte pantalonii purtaţi de inculpat în momentul săvârşirii infracţiunii şi aruncaţi ulterior, ei au fost găsiţi de organele de anchetă în data de 6 decembrie 2016, cu ocazia reluării cercetărilor în zona limitrofă punctului unde a fost găsită victima. În urma examinării lor, au fost identificate mai multe pete de sânge uman pe partea exterioară – dreaptă în zona genunchiului, în zona capsei de închidere a fermoarului şi la nivelul buzunarului drept, genotiparea urmelor de sânge punând în evidenţă un amestec de profiluri genetice în care sunt incluse profilurile genetice ale inculpatului Barsony Gligor şi ale victimei Rusu Ioan. Decizia Tribunalului Alba a fost contestată, dosarul urmând să ajungă, pentru hotărârea definitivă, la Curtea de Apel.
 

Citiţi şi:

 

Moartea stupidă a unui muncitor care a confundat sticla de ţuică cu o substanţă periculoasă. Un coleg al acestuia, condamnat pentru ucidere din culpă

Principesa fecioară a Transilvaniei care a renunţat la căsătoria „neconsumată“ cu Sigismund Báthory şi a devenit spioana lui Mihai Viteazul

Tablete de ultimă generaţie pentru consilierii locali din Alba Iulia: ”Nepotul meu de doi ani şi jumătate deschide şi telefon, şi tabletă”

Fostul şef al SRI Alba vs. „sistemul securistic şi divizia ofiţerilor acoperiţi din presă“. Cum se apără Ioan Tarnu în procesul deschis de Traian Berbeceanu

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările