Muzeul viu din Apuseni: construcţia sectorului neolitic continuă în 2017. Iniţiatorii caută finanţare pentru proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demersul de a construi primul Muzeu Viu din România va continua şi în acest an. Lansat în 2014, proiectul La Origini îşi propune cercetarea şi păstrarea valorilor care conturează istoria si specificul etnografic al ţării prin reconstrucţia, reproducerea şi restaurarea satului Tecşeşti din Munţii Apuseni. În prezent, etapa de proiect din acest an este în căutare de fonduri.

Proiectul este derulat de Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă GrooveON. Construcţia efectivă va începe în luna iulie a acestui an, atunci când peste 60 de voluntari din toată ţara vor participa la Tabăra de (Re)Creaţie. Pe parcursul verii, voluntarii îşi propun să finalizeze clădirile sectorului neolitic din cadrul muzeului. Căsuţa Vraciului sau Căsuţa Olarului reprezintă doar o parte din aşezămintele care vor fi construite în 2017.

Muzeul este situat în Tecşeşti, judeţul Alba, un sat izolat din Munţii Apuseni şi este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într­un spaţiu care reconstituie istoria şi tradiţiile româneşti. În anii trecuţi, proiectul a reuşit deja să reconstruiască în proporţie de 70% sectorul neolitic al satului Tecşeşti.

Pentru a putea finaliza lucrările, asociaţia are nevoie de fonduri. Sumele strânse vor fi folosite pentru a cumpăra materialele necesare construirii aşezămintelor, precum trestia pentru acoperişuri şi uneltele sau pentru a acoperi cheltuielile pentru benzină, escavatorist şi eşteri. Cei interesaţi în păstrarea valorilor autentice româneşti pot susţine proiectul prin donaţii on-line, pe platformele Galantom.ro şi Sprijină.ro, dar şi pe site-ul laorigini.org. O parte din voluntarii din acest an s-au implicat în procesul de fundraising. Dincolo de munca voluntară pe care o vor presta în această vară, ei şi-au invitat deja prietenii şi cunoscuţii să doneze.

image

„Sprijin La Origini pentru că mi se pare o alternativă educativă şi de succes la turismul obişnuit. Cred ca împreună putem să oferim o noua perspectivă asupra istoriei şi tradiţiilor care ne-au format şi să punem în valoare iniţiativa unor oameni cu idei valoroase”, spune Alina Toma, voluntar La Origini şi fundraiser pe galantom.ro.

image

Pentru a continua construcţiile din Muzeul Viu de la Tecşeşti, se pot face donaţii şi pe sprijină.ro, unde fiecare donator va primi în cuantumul sumei oferite câteva cadouri simbolice, precum o colecţie de folclor autentic, culeasă de echipa La Origini între decembrie 2014 - februarie 2015, o vacanţă de câteva zile la Muzeul Viu de la Tecşeşti sau accesul la festivalul Nedeia 2017.

Pentru sprijinirea proiectului se pot face donaţii la acest link.

Citiţi şi:

Aventura vieţii pentru un IT-ist român: Africa traversată pe bicicletă de la nord la sud, pe o distanţă de 11.000 de kilometri

„Doamna Adi“, învăţătoarea din Apuseni care predă, de 18 ani, simultan la patru clase: „Nu mi-am căutat împlinirea în a avea rezultate deosebite şi laude“

Ziarul britanic The Times a scris în 1785 despre Horea, conducătorul Răscoalei ţărăneşti: „Un desperado îndrăzneţ“

Peştera Dâmbău, grota din Apuseni unde se găseşte „laptele de munte“

Povestea constructorului din Sebeş pasionat de bucătărie: „După 10 ore pe şantier, schimb salopeta cu şorţul“

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite