Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Noaptea muzeelor la Alba Iulia: muzeu virtual, ateliere antice, lupte de gladiatori şi expoziţia ”Femei în afişul polonez”

0
15 May 2019 16:58:59
Autor: Dorin Ţimonea

Evenimentul Noaptea Muzeelor se desfăşoară în Alba Iulia, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Museikon, sâmbătă, 18 mai, între orele 19.00 şi 1.00.

Pe lângă acces gratuit în muzeu, organizatorii pregătesc evenimente de reconstituire istorică şi ateliere antice asezonate cu muzică (barocă, interbelică, jazz).
 
Noaptea Muzeelor este o manifestare culturală iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Acţiunea este patronată de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).
 
Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.

Tot în cadrul evenimentului ”Noaptea Muzeelor”, la Casa Forum, strada Simion Bărnuţiu, nr. 10, Alba Iulia, va fi vernisată în premieră expoziţia „Femei în afişul polonez”, o nouă selecţie cu lucrări aparţinând unor reprezentanţi de marcă ai Şcolii Poloneze de Afiş.

Expoziţia, realizată pe baza celei mai mari colecţii poloneze particulare de afiş, de peste 40 de mii de lucrări, aparţinând lui Krzysztof Dydo, cunoscător al artei afişului şi proprietar al unei galerii din Cracovia, reuneşte peste treizeci de lucrări realizate de renumiţi graficieni polonezi. Poarta Casei Forum se va deschide de la ora 19:00. Lucrările pot fi văzute în perioada 18 - 26 mai 2019.

Programul evenimentului Noaptea Muzeelor 2019
Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
Ora 19:00
Deschiderea oficială
Reprezentaţie Garda Apulum
 
Ora 19:45
Parada Personajelor istorice
 
Orele 20:00 – 01:00
Istoria prinde viaţă în muzeu – peste 40 de personaje istorice
Atelier de machete
Muzeul virtual: Zei pe Display, (atelier de scanare, vizualizare şi imprimare 3D a sculpturilor romane – programul cultural Pantheon 3D)
 
Ora 21:00 – 22:00
O călătorie muzicală în istorie … muzică interbelică
Sincretic Art
 
Ora 22:30 – 23:30
O călătorie muzicală în istorie … muzică barocă
Sincretic Art
 
Ora 24:00
Moment muzical … Jazz
Laura Orian
Strada Muzeului
 
Orele 22:00 – 01:00
Ateliere antice
Batere de monede
Fierărie dacică pielărie
Prelucrare os confecţionat podoabe
 
Ora 22:00
Reprezentaţie Garda Naţională şi Personalităţile Unirii
Orele 23:00 – 24:00
Lupte de gladiatori/Ludus Apulensis
 
Museikon
Ora 20:00
Expoziţie FLUOIMMERSION, interludiu muzical Laura Orian
 
Organizatorii evenimentului: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările