Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

O comună din Ardeal a devenit exemplu de bune practici în Polonia. Românii vor „exporta” conceptul de „smart village”

8
3 Oct 2021 16:16:42
Autor: Dorin Ţimonea
Centrul comunei Ciugudi din Alba. Foto Primăria Ciugud
Centrul comunei Ciugudi din Alba. Foto Primăria Ciugud

O comună din Transilvania a devenit exemplu de bune practici pentru o comunitate din Polonia. S-a discutat, printre altele, şi despre conceptul de ”smart village”.

O delegaţie din Polonia, formată din primari, prefecţi, funcţionari publici şi membri ai unor grupuri de acţiune locală, s-a aflat recent într-o vizită de lucru în Ciugud, comuna din România devenind astfel exemplu de bune practici pentru autorităţile poloneze.
 
Oaspeţii polonezi au avut o întâlnire cu echipa administraţiei locale şi au discutat despre conceptul „Ciugud Smart Village”, cu accent pe soluţiile de protejare a mediului şi de producere a energiei verzi. 
 
De asemenea, aceştia au vizitat o serie de proiecte implementate de administraţia locală precum Şcoala Gimnazială Ciugud, prima şcoală smart din mediul rural din România, sau proiectele prin care s-au creat sisteme inteligente de producere a energiei din surse regenerabile, care asigură electricitatea pentru staţiile de încărcare a maşinilor electrice şi sediile unor instituţii publice.
 
Ciugudul este localitatea din România cu cel mai mare număr de staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice în raport cu populaţia, comuna având o staţie de încărcare la aproximativ 1.000 de locuitori. Electricitatea pentru aceste trei puncte de încărcare este produsă cu panouri fotovoltaice.
 
 
„Schimburile de experienţă şi bune practici sunt importante în administraţia locală şi ne bucurăm de fiecare dată când avem oaspeţi din ţară şi din străinătate. De această dată i-am primit cu drag la Ciugud pe colegii noştri din Polonia şi cred că vom avea multe de învăţat unii de la alţii. Primăria Ciugud a dezvoltat, în ultima perioadă, mai multe colaborări externe cu administraţii locale din Uniunea Europeană, amintind aici Germania, Franţa sau Polonia”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.
 
 
Nu doar autorităţile din Polonia folosesc Comuna Ciugud ca exemplu de bune practici. Luna trecută, o delegaţie a Districtului Prignitz, Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania, s-a aflat într-o vizită de lucru la Ciugud. Discuţiile dintre echipa Primăriei Ciugud şi oficialii germani au fost axate pe schimbul de bune practici în domeniul digitalizării. Partenerii germani au aflat cum a fost construit conceptul „Ciugud Smart Village” şi ce soluţii au fost implementate la nivelul comunei pentru digitalizarea serviciilor publice, a educaţiei sau pentru reducerea consumului de energie şi protejarea mediului înconjurător. În urma acestei întâlniri bilaterale, s-a stabilit că proiectele de la Ciugud vor fi folosite ca exemple de bune practici de către Districtul Prignitz.
 
Comuna Ciugud este promotorul conceptului „smart village” în România şi, din 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel naţional.
 
 
În anul 2019, la Ciugud a fost deschisă prima şcoală smart din mediul rural din România, un proiect care are ca scop dezvoltarea şi reforma educaţiei din zona rurală. În timp, Ciugudul a implementat numeroase proiecte de digitalizare a administraţiei publice şi de îmbunătăţire a interacţiunii cu cetăţenii.
 
De asemenea, Primăria Ciugud susţine şi protejarea inteligentă a mediului înconjurător prin folosirea unui autoturism electric sau prin producerea energiei electrice cu ajutorul unei microcentrale eoliene şi a panourilor fotovoltaice. Recent, Ciugud a devenit şi prima comunitate din România care şi-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban. Proiectul presupune montarea în comună a unor staţii de preluare şi reciclare a ambalajelor, unde cetăţenii vor putea depune sticlele, PET-urile şi dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate.
 

Vă mai recomandăm:

 

„Întindeam mâinile spre medici să mă salveze”. Mesajul unei femei de 33 de ani cu COVID-19, însărcinată, aflată la un pas de moarte

 

Disputa în instanţă pentru sintagma „100% natural” de pe o etichetă de miere. De ce a pierdut OPC procesul

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Ionel Marcu
3.10.2021, 16:51:30

Cu un asemenea primar, care a absorbit vreo 30 milioane euro fonduri UE și a pus la punct comuna, casele de vânzare au ajuns să coste în Ciugud 100-200.000 €, cât în reședințele de județ !

+12 (12 voturi)
Adrian Foangǎ
3.10.2021, 16:54:16

Nu credeam ca polonezii sunt atat de prosti incat sa caute lumina in.... Romania. S-au terminat toate tarile dezvoltate, au ajuns polonezii sa ia exemplu de la romani.

-17 (17 voturi)
Omega Alfa &
3.10.2021, 18:06:06

Daca ar fi sa dau exemplu vreodata de "vierme uman" la tine ma gandesc. Esti un nenorocit si in gandire si ca fel de a fi. Exemplu clasic de "nu se poate". Vai de steaua ta.

+4 (4 voturi)
Omega Alfa &
3.10.2021, 18:07:00

evident, la Adrian Foanga ma refer.

+4 (4 voturi)
Susan Kennedy
3.10.2021, 19:29:29

Nu vrei sa te vaccinezi contra Covid? Ok, ce parere ai de un vaccin mental contra dezinformarii? https://www.goviralgame.com/en Creat de oameni de stiinta - vezi studiul peer reviewed la: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/20539517211013868

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările