Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

O nouă condamnare pentru un afacerist suspectat de legături cu organizaţia mafiotă italiană 'Ndragheta. Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia

1
7 Mar 2019 19:46:05
Autor: Dorin Ţimonea
Ariganello Pasqualino a mai primit o condamnare în Italia
Ariganello Pasqualino a mai primit o condamnare în Italia

Curtea de Apel Alba Iulia a admis o cerere formulată de autorităţi judiciare din Italia pentru completarea unui mandat european de arestare emis pe numele unui cetăţean italian cu domiciliul în Alba, despre care presa italiană afirmă că are legături cu organizaţia mafiotă 'Ndragheta.

Afaceristul italian Ariganello Pasqualino, care locuia în Alba Iulia din anul 2001, a fost predat autorităţilor italiene în martie 2018. După 1 an de zile, autorităţi judiciare din Modena au solicitat completarea mandatului european de arestare cu o nouă condamnare a afaceristului.
 
”Admite cererea formulată de Procuratura Generală a Republicii de pe lângă Curtea de Apel Bologna Italia-Procuratura Republicii de pe lângă Tribunalul din Modena ref.n.681/2009 SIEP. Consimte ca predarea persoanei solicitate, Ariganello Pasqualino, către autorităţile judiciare italiene să fie făcută şi în scopul executării mandatului european de arestare emis de Procuratura Republicii de pe lângă Tribunalul din Modena în data de 15.12.2018 în executarea pedepsei aplicate de Tribunalul Brescia pronunţată în data de 19.10.2006 irevocabilă la 18.01.2009, inclusă în ordinul de execuţie n. 681/2009SIEP din 28.03.2011. Constată că persoana solicitată a fost reţinută şi arestată începând cu data de 06.02.2018 până la data de 27.03.2018 data predării către autorităţile italiene”, susţine magistratul de la Curtea de Apel în minuta decizei pronunţate joi, 7 martie 2019.
 
În motivarea sesizării de anul trecut, prin care italianul a fost predat autorităţilor din ţara natală, s-a arătat că prin Centrul de Cooperare Poliţienească Interpol - Biroul Sirene Bucureşti s-a transmis la data de 31 ianuarie 2018 o semnalare cu privire la darea în urmărire internaţională în vederea arestării şi predării către Italia a acestuia. Din cuprinsul semnalării rezultă că împotriva persoanei solicitate autorităţile judiciare din Italia au emis un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor economice şi financiare, prev. de art. 216 şi art. 219 din legea falimentului italian. În fapt s-a reţinut că acesta este condamnat în Italia, la o pedeapsă de 9 ani, 3 luni şi 29 de zile (pedeapsă cumulată) şi la o altă pedeapsă de 3 ani închisoare.
 
”Starea de fapt descrisă sugerează desfăşurarea de către persoana solicitată în calitate de administrator la (…) de acte de sustragere de fonduri în sumă de echivalentul a 96.887,31 lei din patrimoniul societăţii şi declararea în mod fraudulos a falimentului societăţii. (…) Din mandatul european de arestare rezultă că persoana solicitată a avut cunoştinţă de proces şi a fost reprezentată de un avocat desemnat de aceasta. De asemenea nici împrejurarea că persoana solicitată suferă de afecţiuni nu duce la refuzul de executare a mandatului european, întrucât nu este dovedit conform documentelor medicale depuse de persoana solicitată că afecţiunile invocate sunt grave şi îi pun în pericol viaţa astfel că aceasta nu ar putea suporta starea de detenţie până la predarea sa către autorităţile italiene. Pentru aceste motive, constatând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale mai sus amintite şi că nu este incident în cauză niciunul din motivele obligatorii sau opţionale de refuz al executării, Curtea va dispune punerea în executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile judiciare italiene”, se afirmă în motivarea deciziei de la Curtea de Apel din februarie 2018.
 
Afaceristul italian locuieşte la Alba Iulia din 2001 şi a contestat la termenele de judecată arestarea şi predarea către autorităţile italiene. Pasqualino a cerut să fie lăsat liber la Alba Iulia pentru a putea să îşi rezolve problemele penale din Italia. În presa italiană au apărut articole care fac legătura între Pasqualino şi organizaţia mafiotă 'Ndragheta. Avocaţii acestuia au încercat până în ultimul moment să obţină rămânerea în România.
 
Acesta a fost arestat în 26 februarie 2018 şi a fost predat o lună mai târziu, în 27 martie 2018. Presa din Italia a scris despre Ariganello Pasqualino că ar fi avut, în trecut, legături cu oraganizaţia mafiotă „‘Ndragheta dei Pesce”. Tot în presa italiană s-a scris că familia omului de afcaeri l-ar fi declarat decedat pe acesta, după ce a părăsit Italia şi s-a stabilit la Alba Iulia. Aici a derulat afaceri în domeniul imobiliar, care au ajuns, în final, în faliment. 

Citiţi şi:

 

Cum a ratat Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia un proiect de 1,5 milioane de euro finanţat din fonduri europene

 

Lucrările care n-au nevoie de autorizaţie de construire. Ce structuri pot fi ridicate direct pe sol fără a cere acordul primăriei

 

VIDEO Discuţii necenzurate între aleşii din Abrud. Consilier local nemulţumit de creşterea cotizaţiei la partid: ”Bag p…a în ea, că ne-o mărit a dracului”


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

OmTacut
8.03.2019, 10:57:13

Cred ca sunt multi italienii, stabiliți în Romania, care sunt membri ai crimei organizate italiene.

Modifică Setările