Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

O primărie din Alba a cumpărat 97 de abonamente şi 30 de telefoane mobile pentru 17 angajaţi

2
12 Apr 2022 11:34:14
Autor: Dorin Ţimonea
Primăria comunei Şibot. Foto captură Google Street
Primăria comunei Şibot. Foto captură Google Street

Primăria comunei Şibot din Alba se remarcă prin ingeniozitatea cu care cheltuie ilegal banii publici. Peste 770.000 de lei este prejudiciul constatat de Camera de Conturi în urma verificărilor realizate anul trecut.

Inspectorii care au verificat cheltuielile instituţiei au constatat că în perioada februarie-aprilie 2020 au fost încheiate un număr de 6 contracte de telefonie mobilă pentru un număr de 97 abonamente, în condiţiile în care instituţia are doar 17 angajaţi.
 
De asemenea, au fost achiziţionate 30 de telefoane mobile, fără a fi recepţionate, înregistrate şi inventariate. Dintre acestea, la data misiunii de audit existau faptic doar un număr de 13 telefoane.
 
Prejudiciul integral calculat a fost de 41.000 de lei şi a fost completat prin acceptarea la plată şi decontarea unor servicii telefonice (SMS-uri, internet, penalităţi, etc.) peste nivelul abonamentului lunar şi care nu au legătură cu activitatea desfăşurată de instituţie.
 
Tot la Primăria Şibot s-a constatat un prejudiciu de 56.000 de lei prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă în anul 2020 a unor servicii de salubritate, prestate în interesul altor persoane de pe raza comunei, fără ca instituţia să recupereze banii plătiţi.
 
Potrivit raportului Camerei de Conturi, la Primăria Şibot au fost majorate nelegal cheltuielile de personal în perioada 2018-2020 cu suma de 489.000 lei, prin nepunerea în aplicare a trei hotărâri ale instanţelor de judecată, definitive şi irevocabile.
 
Prin aceste hotărâri au fost anulate dispoziţiile primarului privind acordarea sporului de dificultate în cuantum de 25%-50% din salariul de încadrare, pentru activitatea desfăşurată în Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor. Dispoziţiile au fost atacate în instanţă de către Instituţia Prefectului Judeţului Alba, unde s-a descis anularea documentelor.
 
Tot la Şibot au fost acordate nelegal drepturi salariale personalului entităţii cât şi persoanelor cu funcţii de demnitate publică în sumă de 185.000 de lei. Este vorba despre permii de excelenţă, majorarea cu 15% a salariilor primarului şi viceprimarului, normă de hrană, vocuhere de vacanţă, indemnizaţie de conducere pentru administratorul public sau spor de dificultate.

”Având în vedere următoarele considerente: abaterile identificate cu ocazia misiunilor de audit financiar au fost peste nivelul pragului de semnificaţie de 2%, calculat la nivelul plăţilor efectuate de unitatea administrativ teritorială, denaturările individuale şi cumulate au fost semnificative şi generalizate, iar situaţiile financiare nu reflectă o imagine reală şi fidelă a poziţiei financiare, a performanţei sau a modificării poziţiei financiare a entităţii, echipa de audit a formulat „Opinie Contrară”, se precizează în raportul Camerei de Conturi.

Vă mai recomandăm:

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Medias
12.04.2022, 13:17:28

"... drepturi salariale personalului entităţii ... în sumă de 185.000 de lei. Este vorba despre PERMII de excelenţă..." Daca sunt PERMII de excelenţă, suma de 185.000 de lei este perfect justificata.

Mihăiţă Baston
12.04.2022, 13:34:18

E o duamnă primăriță de la PNL. E cu România lucrului bine făcut. Jurnaliștii e răi și cârcotași. Duamna a făcut foarte multe lucruri bune da' nu scrie la ziar. E răi ăștia din presă. Să vina ziariștii la Sibot să vadă ce frumos e bustul lui Pavel Chinezu, ce telefoane faine are angajații primăriei, chineze, și ce deomocratic merg lucrurile în comună - o comună doua sisteme - chinezi.

Modifică Setările