Omul de afaceri Franţi Itul din Alba Iulia, achitat definitiv pentru infracţiuni de criminalitate organizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţi Itul scapă de dosarele penale din ultimii ani
Franţi Itul scapă de dosarele penale din ultimii ani

Omul de afaceri Franţi Itul a scăpat definitiv de un dosar penal în care a fost acuzat de constituire a unui grup infracţional şi contrabandă cu cafea. Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat în 30 iunie 2014 pentru toate acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT. Motivele sunt lipsa plângerii prealabile la momentul descoperirii unor infracţiuni, respectiv prescripţia penală a altora. Dosarul s-a judecat din 2007.

Franţi Itul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în august 2007, alături de alte trei persoane (Han Ilie, Gheorghe Ciucă şi Filip Popescu), pentru mai multe acuzaţii: constituire de grup infracţional nestructurat, contrafacerea, folosirea şi punerea în circulaţie fără drept a unei mărci notorii, înşelăciune în convenţii, înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Curtea de Apel Alba Iulia a decis achitarea inculpaţilor, deşi a admis apelul DIICOT şi a dispus schimbarea încadrării juridice din constituire de grup infracţional nestructurat în constituire de grup infracţional organizat. În perioada anchetei, Itul a fost arestat preventiv timp de trei luni.

”Admite apelul declarat de DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva sentinţei penale nr. 119/29.04.2013, pronunţate de Tribunalul Alba în dosarul nr. 4619/107/2008. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată, sub aspectul încadrării juridice a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional nestructurat, al temeiului juridic al achitării inculpaţilor pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 1 CP şi al temeiului juridic al încetării procesului penal faţă de inculpaţii Itul Franţi, Han Ilie, Ciucă Gheorghe şi Popescu Filip şi rejudecând cauza în aceste limite:

În temeiul art. 386 alin. 1 CPP, schimbă încadrarea juridică a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional nestructurat, prev. de art. 8 din Legea nr. 39/2003 rap. la art 12 lit. e din Legea nr. 508/2004, în infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 CP.

În baza art. 17 alin. 2, art. 16 lit. b teza I CPP, achită pe inculpaţii Itul Franţi, Han Ilie, Ciucă Gheorghe, de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 alin. 1 CP.

În baza art. 17 alin. 2 CPP, art. 16 lit. e CPP (reţinând lipsa plângerii prealabile), încetează procesul penal faţă de  inculpaţii  Itul Franţi, Han Ilie, Ciucă Gheorghe, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 83 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 84/1998, cu apl. art. 41 alin. 2 CP din 1968. În baza art. 17 alin. 2 CPP, art. 16 lit.f şi art. 18 CPP (reţinând intervenirea prescripţiei răspunderii penale), încetează procesul penal faţă de inculpatul Popescu Filip, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 83 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 84/1998, cu apl. art. 41 alin. 2 CP din 1968. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 3 din noul Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia”, se afirmă în minuta Curţii de Apel Alba Iulia.

Lipsa plângerii prealabile

Franţi Itul a fost judecat pentru că a cumpărat o cantitate importantă de cafea de calitate inferioară şi a vândut-o, cu ajutorul colaboratorilor săi şi prin intermediul unor societăţi comerciale din mai multe judeţe, sub denumirea de Amaroy. Diferenţa de preţ între cele două produse era de 10 lei, la un pachet de 500 de grame. Au fost înlocuite ambalajele pentru un număr de 13.692 de pachete de cafea marca Metropol Groundmerk, importată din străinătate, cu marca Amaroy. Prin această acţiune valoarea întregii cantităţi de cafea a fost crescută artificial cu suma de 136.920 de lei. Cafeaua Metropol era cumpărată cu 5 lei, iar după reambalare sub formă de Amaroy era vândută la preţul de 15 lei pachetul. 

În ianuarie 2010, Tribunalul Alba a pronunţat o hotărâre de achitare a inculpaţilor pe motiv de lipsă a plângerii prealabile din partea părţii vătămate. Decizia a fost atacată de procurori cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus rejudecarea procesului. Dosarul a revenit la Tribunal, care după aproape trei ani a dispus din nou admiterea excepţiei privind lipsa plângerii prealabile şi încetarea procesului penal. Decizia instanţei de fond a fost menţinută şi la Curtea de Apel. “Ultimele activităţi au avut loc în 2005, când legislaţia prevedea obligativitatea plângerii prealabile, dar la dosar nu există nicio asfel de plângere. Legislaţia a fost modificată în 2006, în sensul în care nu mai este nevoie de plângere prealabilă, iar ancheta poate fi demarată la sesizarea din oficiu”, a spus avocatul Ioan Rus, decanul Baroului Alba. Infracţiunea pentru care era nevoie de o astfel de plângere este contrafacerea, folosirea şi punerea în circulaţie fără drept a unei mărci notorii. 

  

Operaţiunea “Metropol”

Operaţiunea “Metropol”, cum s-a numit acţiunea în urma căreia a fost arestat omul de afaceri în martie 2006, s-a derulat pe raza a patru judeţe şi a implicat mai mult de 100 de poliţişti. Numai în Alba au fost făcute 12 percheziţii, la domicilii private şi la sediile unor societăţi comerciale. Omul de afaceri mai este judecat într-un dosar în care acuzat de înşelăciune, înşelăciune privind calitatea mărfurilor şi instigare la uz de fals. Şi acest dosar ar putea avea aceeaşi finalitate având în vedere că a fost amânat de mai multe ori pe motiv că judecata depinde de soluţia din dosarul încheiat la Curtea de Apel. În 2011, Itul a mai scăpat de un dosar penal în care a fost judecat pentru evaziune fiscală prin afaceri cu alcool.

Franţi Itul a fost în urmă cu 10 ani un “jucător” important pe piaţa ţigărilor şi a alcoolului. Deţinea una dintre cele mai mari firme din România în domeniul importului de ţigări şi a cumpărat de la stat firma Vinalcool Alba. A intrat pentru o perioadă de timp şi în afaceri cu carne de pasăre, dar firma a dat faliment după scandalul gripei aviare. În prezent are afaceri în domeniul agriculturii.

Justiţia obligă Ministerul Economiei să returneze garanţia de 1,4 milioane de dolari firmei canadiene care a vrut să cumpere Cupru Min Abrud

Doi funcţionari de la Finanţele din Alba Iulia condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare pentru luare de mită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite