Operaţie de reconstrucţie mamară cu ajutorul microchirurgiei, realizată în premieră la Spitalul Judeţean Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă chirurgicală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, condusă de medicul Claudiu Filip, realizează la Alba Iulia o operaţie rară pentru sistemul medical din România. Este vorba despre o intervenţie de reconstrucţie a sânului unei paciente, care anterior a suferit o masectomie, folosind tehnici de microchirurgie.

Reconstrucţia sânului se realizează, cu ajutorul microchirurgiei, folosind ţesut tegumentar, grăsime şi vase de sânge de la nivelul abdomenului inferior al pacientei. O astfel de intervenţie a fost realizată recent la spitalul din Alba Iulia şi a fost un succes de echipa coordonată de Claudiu Filip, medic specialist chirurgie plastică în cadrul Departamentului de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia .

Prin această operaţie se doreşte refacerea cât mai naturală a volumului, formei şi consistenţei sânului pierdut secundar mastectomiei. În literatura de specialitate sunt descrise mai multe tipuri intervenţii chirurgicale pentru această procedură: cu implant mamar, cu expandere speciale, cu muşchi de la nivelul spatelui sau abdomenului ori tehnici combinate utilizând implant mamar şi lambouri musculare. În ultimii ani, prin dezvoltarea tehnicilor moderne de microchirurgie, în ţările vestice se practică tot mai mult reconstrucţia sânului prin lambouri libere pe vase perforante. Metoda de reconstrucţie a sânului cu lambou DIEP a fost metoda aleasă de medicul chirurg plastician din Alba Iulia şi de pacienta acestuia şi a constat în recoltarea tegumentelor şi grăsimii de la nivelul abdomenului inferior, disecţia vaselor de sânge care le hrănesc, numite vase perforante, din artera epigastrică inferioară şi transplantarea lor la nivelul toracelui cu refacerea circulaţiei sângelui în ţesutul transplantat prin microanastomoze vasculare pe vase de 1,5-2 mm realizate cu ajutorul microscopului operator la nivelul vaselor mamare interne de la nivelul toracelui.

Avantajele acestui tip de intervenţie sunt reprezentate de faptul că nu utilizează un material străin pacientei

image

(implant mamar) deci nu va exista nici o reacţie de corp străin, nici o contracţie capsulară, nu se cheltuie bani pentru implant, nu se sacrifică nici un muşchi precum reconstrucţiile cu muşchi de la spate sau abdomen. De asemenea, consistenţa este cea mai aproape de cea a sânului real incomparabil faţă de reconstrucţiile ce utilizează muşchi sau implant şi se obţine un rezultat definitiv, natural, care se integrează perfect fiind vorba de un autotransplant.

Există, însă, şi câteva inconveniente cum ar fi faptul că presupune personal cu experienţă deosebită în tehnici de microchirurgie, este o operaţie de lungă durată, necesită instrumente speciale de microchirurgie, microscop operator şi fire speciale. În plus, poate prezenta necroză parţială sau chiar totală a lamboului în caz de tromboză a vaselor şi nu în ultimul rând o echipă capabilă să facă faţă unor evenimente intra şi postoperatorii.

În realizarea intervenţiei chirurgicale, medicul Claudiu Filip a fost ajutat de colegii Cristian Ţibea, cel care a realizat masectomia la pacienta operată în urmă cu un an, şi Roxana Seişan, ambii specialişti în domeniul ginecologie, respectiv Ovidiu Ţuhaşu, medic ATI. „Reconstrucţia sânului implică şi refacerea areolei şi mamelonului care vor fi reconstruite într-un timp operator ulterior şi o eventuală simetrizare dacă va fi nevoie”, a spus Claudiu Filip, potrivit ziarulunirea.ro. Medicul a realizat de curând şi reconstrucţia unui defect de părţi moi al gambei după un accident de muncă cu expunerea oaselor gambei, prin lambou liber pe vase perforante ALT de la coapsa opusă. Pe înţelesul tuturor, a luat piele şi grăsime de la coapsă dreaptă şi le-a transplantat la gamba stânga prin tehnici microchirurgicale. (Sursa fotografiilor: Facebook/ Claudiu Filip)

Citiţi şi:

Misterele Cetăţii Diodului, fortificaţia în care se refugiau în urmă cu sute de ani principii Transilvaniei

România lucrului prost făcut. Cum a cheltuit Primăria Alba Iulia 270.000 de euro pentru ştrandul inexistent

Tratament revoluţionar pentru cancer, disponibil oficial şi în România. Ce este şi cum funcţionează imuno-oncologia

Liceanul care a stat închis opt ani în temniţele comuniste. A aşteptat degeaba americanii care să salveze România de bolşevici

„Am stors bacşişul şi am stârpit corupţia“. Discursul lui Maniu din 1936, rostit pentru alegătorii de la Vinţu de Jos

 

Cetatea uitată de lângă Alba Iulia: pentru construcţia ei a fost donat un deal acum 700 de ani

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite