Alba Iulia

articolul anterior articolul urmator

Operaţii amânate la Spitalul Judeţean Alba după scandalul dezinfectanţilor: ”Vom da în judecată Hexi Pharma”

1
10 May 2016 15:16:43
Autor: Dorin Ţimonea
Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia
Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia a amânat, marţi, o parte din operaţii, ca urmare a scandalului dezinfectanţilor. Unitatea medicală se află pe lista spitalelor unde au fost găsite probe neconforme în ceea ce priveşte utilizarea dezinfectanţilor de la firma Hexi Pharma. Sâmbătă, poliţiştii au ridicat toate contractele existente între spital şi Hexi Pharma, precum şi substanţe şi materiale sanitare.

„Vom da în judecată Hexi Pharma dacă se adevereşte că produsele lor sunt neconforme”, a declarat managerul Spitalului Judeţean Alba, Nicoleta Coşarcă, marţi, în cardul unei conferinţe de presă în care s-a discutat situaţia în care se află spitalul după ce a apărut pe „lista neagră” a unităţilor în care au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi. Este vorba despre două probe de dezinfectant de mână folosit de personalul medical (săpun lichid produs de Hexi Pharma), la care din rezultatele de laborator (efectuate la laboratorul din spital şi la cel de la DSP Alba) au evidenţiat că sunt neconforme.
 
Managerul unităţii medicale din Alba Iulia a spus că cinci-şase operaţii, care nu au fost urgente, au fost reprogramate, pentru că instituţia nu mai foloseşte produse Hexi Pharma. Cazurile urgente se operează, în acest sens medicii urmând să decidă care sunt acestea, a mai afirmat Coşarcă.
 
”Ne-am oprit programul operator pentru că nu mai folosim produsele acestea, dar nici altele nu găsim. Ieri şi azi am oprit programul operator, astăzi am reuşit să luăm împrumut de undeva, am vorbit cu Târgu Mureş, mâine ne livrează un strict necesar. Mâine vor veni produsele. Am luat împrumut, nu de tip Hexi Pharma că aşa ni s-a recomandat, cu toate că nu în scris, să nu mai lucrăm cu produsele acestea. Aceste produse aveau autorizaţie de punere pe piaţă valabilă până în 2024”, a afirmat Nicoleta Coşarcă.

 

”Voi consilia şi pacienţii să se îndrepte împotriva lor”

 
Managerul spitalului a mai afirmat că a pregătit stretegii pentru ambele variante ale scandalului. ”Deci sunt două variante, vă spun, eu am o strategie pentru ambele variante. Dacă într-adevăr aceşti produşi au fost falsificaţi este cel mai mizerabil lucru care mi s-a putut întâmpla în viaţa aceasta, dar noi îi vom da în judecată şi nu le vom cere numai daune materiale pentru toată achiziţia pe care au făcut-o în perioada aceasta cu dobânzi, penalităţi şi daune morale, nouă şi pacienţilor noştri. Voi învăţa şi pacienţii, care au suferit infecţii, îi învăţa şi îi voi consilia pe pacienţi să se îndrepte împotriva lor. Dar şi dacă nu e aşa, cineva va trebui să plătească pentru această bătaie de joc ce a ajuns sistemul de sănătate la ora aceasta”, a spus Coşarcă.
 
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia este unul dintre cele 50 din ţară unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor dispuse de Ministerul Sănătăţii prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică. Este vorba despre trei produse – soluţii de iod, tablete de clor şi săpunul lichid care se folosea în blocul operator şi care a ieşit neconform la analizele relizate în spital. Potrivit medicului primar epidemiolog Simona Cabulea, DSP a cerut probe după efectuarea dezinfecţiei şi a curăţeniei. S-au luat proble de pe veselă şi alte suprafeţe, de pe tegumentul unui pacient după dezinfecţia cu iod şi de pe tegumentul unui asistent după ce a folosit săpunul din cadrul blocului operator, ginecologie şi chirurgie.
 
Din cele cinci probe prelevate, au ieşit pe tegumentele asistentului doi germeni, un stafilococ epidermitis şi un stafilococ aureus. A doua recoltare a avut loc la câteva zile şi a fost realizată aceeaşi procedură, din acelaşi produs, iar analizele, realizate la laboratorul DSP şi la cel al spitalului, au ieşit de această dată bine. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia foloseşte produsele Hexi Pharma din anul 2006 şi, potrivit managerului spitalului, numărul persoanelor care au suferit infecţii nosocomiale nu a crescut în această perioadă.
  
În 2015, la Spitalul din Alba Iulia au fost descoperite 90 de infecţii nosocomiale, iar în primele trei luni ale anului curent, 44. Poliţiştii au ridicat, sâmbătă dimineaţa, toate contractele existente între Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia şi Hexi Pharma, precum şi substanţe şi materiale sanitare.
 

Citiţi şi:

 

Scandalul Hexi Pharma: documente, substanţe şi materiale sanitare ridicate de poliţişti de la Spitalul Judeţean Alba

 

Spitalul Judeţean Alba, pe lista unităţilor cu probe neconforme deşi a cumpărat doar 4% din dezinfectanţi de la Hexi Pharma

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tomescu Tom
10.05.2016, 15:30:36

Hexi - Pharma nu ar fi reusit niciodata performanta daca nu era sprijinita direct de catre minister. Asa ca numarul ce ar trebui sa plateasca incape pe o lista lungaaaaaaaaa ..... Si cu bani ..si cu libertatea ... Aaaa.... iar firmele implicate sa fie eliminate de pe piata romaneasca ... Pe veci ...

Modifică Setările