Oraşul din România cu investiţii de 600 de euro pe locuitor din fonduri europene. Proiectele aflate în derulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oraş din România a realizat investiţii din fonduri europene calculate la suma de 600 de euro pentru fiecare locuitor.

În ultimii doi ani, Primăria Blaj a atras fonduri europene în valoare de 13 milioane de euro.

În 2019 şi 2020, administraţia locală a semnat contracte de finanţare europeană în valoare de 61.430.891,02 lei (12.723.310 euro), ceea ce reprezintă bugetul propriu de investiţii al municipiului Blaj pentru o perioadă de 7 ani. Concret, investiţiile din fonduri europene se ridică la valoarea de 3.071 lei (600 euro) per locuitor, conform ultimului recensământ efectuat pe raza municipiului Blaj, fiind unul dintre cele mai mari raporturi din ţară, din punct de vedere statistic.

”Toate programele europene derulate pe raza municipiului Blaj sunt implementate de aparatul propriu al Primăriei Blaj, pe fiecare domeniu de activitate, administraţia locală blăjeană reuşind astfel să evite externalizarea acestor servicii şi implicit cheltuielile suplimentare care ar fi rezultat din derularea contractelor semnate. Este o strategie normală pentru o comunitate de nivelul nostru, în care principalele investiţii sunt realizate din fonduri europene, acolo unde domeniul se pliază pe strategia de dezvoltare a municipiului Blaj. În acest fel, reuşim să orientăm fondurile proprii şi celelalte atrase către alte investiţii necesare în municipiul Blaj. Consider că este o îmbinare perfectă pentru dezvoltarea comunităţii noastre, atragerea de fonduri europene fiind încă un avantaj al faptului că România se află în Uniunea Europeană. Este singura cale posibilă în drumul nostru spre oraşul european pe care ni-l dorim”, spune primarul Gheorghe Rotar.

În prezent, Primăria Blaj derulează opt proiecte pe fonduri europene, prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru:

1. Îmbunătăţirea calităţii vieţii în municipiul Blaj – Axa 13, în valoare de 28.791.973 lei, an de finalizare 2023: Proiectul are în vedere modernizarea şi extinderea infrastructurii rutiere – sistem rutier şi trotuare cu dale – în cele mai aglomerate cartiere de locuinţe colective din municipiul Blaj, Eroilor, Gării şi Andrei Mureşianu, construirea străzilor şi a reţelei de canalizare din noul cartier din zona Lacului Chereteu, precum şi construirea, în centrul oraşului, a unei Biblioteci Municipale ultramoderne (foto).

2. Extindere Ambulatoriu Spital Blaj, în valoare de 10.700.750 lei, an finalizare 2021: Extinderea Ambulatoriului Spitalului Municipal Blaj se va realiza pe orizontală, cu o clădire nouă, similară celei existente şi alipită clădirii spitalului.

3. Reabilitare Şcolilor Gimnaziale Veza şi Ciufud, în valoare de 6.246.548 lei, an de finalizare 2021: La şcoala gimnazială din Ciufud se vor realiza inclusiv lucrări de extindere cu încă un etaj a construcţiei, iar clădirea va fi complet modernizată la cele mai înalte standarde, în timp ce la şcoala din Veza vor fi realizate ample lucrări de modernizare, care vizează ridicarea performanţelor funcţionale ale clădirii.

4. Amenajare Parc Veza, în valoare de 4.175.741 lei, an de finalizare 2020: Proiectul vizează modernizarea a circa 9.000 mp şi crearea unei zone publice de agrement şi recreere în cartierul Veza. Vor fi construite şi amenajate: o fântână arteziană, grupuri sanitare, alei, skatepark, mobilier specific pentru parc, spaţii verzi complet reamenajate, aparate de iluminat şi supraveghere, sistem de irigaţii automatizat, racorduri la toate utilităţile necesare.

5. Reabilitare Creşă strada Eroilor, în valoare de 2.794.503 lei, an de finalizare 2021: Noua creşă va funcţiona în locul fostei grădiniţe de pe strada Eroilor. La finalul lucrărilor, Blajul va avea una dintre cele mai moderne creşe din ţară. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă schimbarea destinaţiei unei clădiri din grădiniţă în creşă prin lucrări de extindere, reabilitare şi dotarea adecvată necesităţilor învăţământului antepreşcolar.

6. Administraţie publică eficientă şi participativă (POCA III), în valoare de 3.427.098 lei, an de finalizare 2020: Proiectul are ca obiective planificarea strategică şi implementarea de măsuri care vizează adaptarea structurii administrative existente, optimizarea proceselor orientate către cetaţeni, precum şi înfiinţarea şi utilizarea centrului de inovare şi imaginaţie civică, pentru creşterea transparenţei decizionale şi simplificarea procedurilor oferite cetăţenilor municipiului Blaj.

7. „Bunicii comunităţii”, în valoare de 2.669.517 lei, an de finalizare 2023: Proiectul are ca obiective înfiinţarea şi dezvoltarea unui Centru de zi pentru furnizarea de servicii sociale primare şi specializate unui număr de 65 de persoane vârstnice domiciliate în Blaj, înfiinţarea unui Serviciului mobil de acordare a hranei – masă pe roţi pentru un număr de 45 de persoane vârstnice şi înfiinţarea şi dezvoltarea Serviciului de asistenţă comunitară, care va deservi un număr de 55 de persoane vârstnice domiciliate în Blaj.

8. Administraţie publică eficientă (POCA II), în valoare de 2.624.758 lei, an de finalizare 2021: Obiectivul general al proiectului este simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei şi creşterea calităţii serviciilor oferite pentru cetăţeni de către administraţia publică locală a Municipiului Blaj.

Citiţi şi:

 

Spitalul din România unde managerul s-a schimbat de patru ori într-o lună. De ce a trimis ministrul Sănătăţii corpul de control

 

Pacientul zero. Persoana de la care a plecat focarul de coronavirus de la Sebeş. Aproape 80 de persoane au ajuns la spital

 

FOTO Unităţile Mercedes de la Sebeş şi Cugir şi-au reluat integral activitatea. 3.000 de oameni au revenit la muncă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite